TGp 0,5-3-676

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

TGp 0,5-3-676

Post autor: piotrek221 »

Witam

Mam taki transformatorek, jednak nie wiem gdzie mógłbyć wykorzystywany. Czyżby jakiś push-pull na tranzystorach w przenośnym odbiorniku radiowym? Próbowałem znaleźć coś na jego temat, jednak google żadnych sensownych wyników nie przynosi. Ma może ktoś jakieś informacje o nim? Poniżej zdjęcie tego maleństwa.

Obrazek
traxman

Re: TGp 0,5-3-676

Post autor: traxman »

Pomierz rezystancje uzwojeń oblicz przekładnie, ale to chyba rzeczywiście trafo z radyjka tranzystorowego moc 0.5W co by było wiarygodne. Rezystancja głośnika 8 lub 40Om innych chyba nie było.
piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

No nie wiem sam, przed chwilą skończyłem przeglądać schematy tranzystorowych radyjek z okresu do początku lat 70 i nic mi zbytnio nie pasuje (dużo przejrzałem, ale mogłem pominąć pojedyńcze, korzystałem z olradio.pl). Kolibry i Sylwie odpadają bo tam były Td48, a na schematach, które znalazłem transformatorki głośnikowe mają zbyt mało wyprowadzeń (u mnie jest ich osiem, na wiekszości pięć).

Możliwe, że jest to trafko z radia Ewa(Alina, Ewa 2) na AD162(ADP665), ale schematu tychże radyjek nie znalazlem. Nieukrywam, że ciekawi mnie to bo chciałem zastosować to trafko w jakimś układzie, tak dla odmiany od konstrukcji lampowych, ale żeby być jeszcze "retro" zrobić coś na tranzystorach germanowych. Nie mam jeszcze raczej takiej wiedzy, żeby zaprojektować samemu tranzystorową końcówkę przeciwosobną. Poniżej jest rozpiska:

Obrazek

6-7 i 7-8 powinno być chyba symetryczne, tu jest inaczej, mozliwe że to tylko wina zasniedziałych styków. Rezystancja między 1-4 a 4-5 nie jest równa. Obliczę jeszcze przekładnię, no i zostanie mi już chyba tylko znalezienie jakiś materiałów o projektowaniu przeciwosobnych wzmacniaczy tranzystorowych z transformatorem głośnikowym, bo "gotowca" nie łatwo znaleźć ;)

Ale mimo wszystko się jeszcze zapytam. Nie spotkał się może ktoś z tym transformatorkiem w jakimś radiu (albo może w czymś innym)?
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Wygląda na transformator a raczej na autotransformator wyjściowy radia Krokus.Pracował z 2 x TG55, głośnik włączony na odczepy po stronie pierwotnej a uzwojenie wtórne służyło do sterowania dodatkowym wzmacniaczem mocy (transformatorowym) na dwóch TG70.
piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

Super dzięki za odpowiedź, to jest właśnie to radyjko. Spojrzałem w schemat i wszystko się wyjaśniło. Teraz już wiem gdzie i jak było to zastosowane ;)

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ