Orange Tiny Terror projekt

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Orange Tiny Terror projekt

Post autor: Wicker »

Po usłyszeniu tego "maluszka" na youtube postanowiłem wykonać sobie kopie, jako, że nie ma on olbrzymiej ilości elementów, więc przeniosłem schemat na pcb, prosiłbym o sprawdzenie poprawności, posiadam chyba wszystkie elementy do tego wzmacniacza (łącznie z trafami), no oprócz podwójnych potencjometrów więc zrobienie go to jeden wieczór.
Można by to co prawda zrobić w pająku, ale wolę zrobić na pcb bo nie mam żadnej obudowy...

Tutaj schemacik: http://i70.photobucket.com/albums/i83/v ... Schemo.jpg

a tu pcb:

http://img383.imageshack.us/my.php?imag ... pcbvx6.jpg
i tu prośba, mógłby ktoś z szanownych kolegów przerysować to do jakiegoś ludzkiego programu i zamieścić dla wszystkich ? Ja tam se i bez tego poradzę, ale może ktoś jeszcze chciałby skorzystać ;)
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Orange Tiny Terror projekt

Post autor: jethrotull »

Ale po co właściwie te 5 elementów na krzyż montować na PCB?
pierwszy

Post autor: pierwszy »

A dlaczego nie? :D

:arrow: Wicker
Czy chcesz zeby pcb przerzucic np do protela i przerobic na pdf-a?
Masz pewnosc absolutna ze uklad dziala?
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

macska pisze:A dlaczego nie? :D

:arrow: Wicker
Czy chcesz zeby pcb przerzucic np do protela i przerobic na pdf-a?
Masz pewnosc absolutna ze uklad dziala?
jeszcze nie mam ;) Ale pracuje nad poprawioną wersją, co do której będę mieć raczej pewność czy działa, dziś postaram się zamieścić ją tutaj.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

macska pisze:A dlaczego nie? :D
Wydaje mi się że wysiłek potrzebny na zaprojektowanie i wykoannie płytki jest nieproporcjonalnie duży dla tej konstrukcji.
pierwszy

Czy ja wiem?
Zaprojektowanie to ok 30-40minut roboty, drugie tyle to zrobienie plytki.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

No właśnie, a można to złożyć w kwadrans na łączówkach. Ale ja się nie upieram, tylko pytam czy taka płytka ma jakąś przewagę nad tradycyjnymi metodami czy po prostu takie upodobanie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Płytka stanęła pod znakiem zapytania, bo chcę to umieścić w takiej obudowie:
http://img155.imageshack.us/my.php?imag ... er2la5.jpg
początkowo było to projektowane pod końcówek SE EL84, więc może być ciasno, chociaż skoro upchnąłem Atomica z 1xEL84 w prawie 2 razy mniejszej obudowie po nagrywarce dvd i działa ; ) to też powinno dać radę, trafa głośnikowe i sieciowe myślę żeby dać z kształtek po TS40 od bambino, akurat 2 niesprawne się walają, zastanawiam się tylko czy się w to pakować, wtedy lepiej zrobić wszystko na turretach chyba ino dodać jeszcze jakiś korektor 2 stopniowy bas/tr, albo jak myślałem, lampy na płytce i do jakiejś obudowy typu T :roll:
pozdrawiam,
Paweł
pierwszy

jethrotull pisze:... tylko pytam czy taka płytka ma jakąś przewagę nad tradycyjnymi metodami ...
Ma, ciagle ta sama przewage dla poczatkujacych, jezeli uklad sprawdzony to na pcb na bank ruszy.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No i tradycyjne metody trudniej się serwisuje, jeśli nie są wykonane starannie, imho płytka daj pewnego rodzaju czytelność
pozdrawiam,
Paweł
pierwszy

Wicker pisze:Płytka stanęła pod znakiem zapytania, bo chcę to umieścić w takiej obudowie:
To ja juz nic nie rozumiem, uklad lamp na pcb ma sie nijak do otworow w tej obudowie!
Zdecyduj sie na cos, albo do obudowy projektujesz plytke, albo robisz najpierw pcb i dobierasz obudowe zeby sie zmiescila.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dobra, przemyślałem konstrukcję, rozrysowałem nową płytkę, wykonywał kiedyś podobną, i wszystko działało dobrze -> http://img261.imageshack.us/img261/1516 ... cz3by7.jpg
bardziej przemyślana od poprzedniej, lampy umieszczę jednak na laminacie, i tu pytanie, jakie zastosować podstawki, posiadam podstawki z tworzywa (bakelit?) do tzn lamp mocno grzejących się (takie jak tu: http://www.edw.com.pl/n0008/bufor/bufor.jpg ) czy może zrobić tak jak np. kolega Marvel w swoim Atomie ? A jeszcze co do samej płytki i schematu, na płytce nie zaznaczyłem kondensatora 47uF po rezystorze 150 5W, brak rezystora 68k na wejściu oraz brak takiego samego w siatce 2 stopnia, chciałbym tam umieścić prosty korektor bas/tr . Proszę o uwagi i porady.
ps. jakby ktoś chciał to przerysować do jakiegoś programu, prosiłbym aby płytka była możliwie jak najmniejsza, żeby zmieściło się w dość niedużej obudowie typu T.
pozdrawiam,
Paweł