Strojenie długich

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Strojenie długich

Post autor: JasiuSz »

Witam, ostatnio wpadły mi w ręce 2 odbiorniki niemieckie Stern 6E51C i Kaiser 780W, w obu jest identycznie rozwiązane przełączanie na długie w obwodach wejściowych: na falach średnich jest cewka i trymer, na długich włączana jest z nią w szereg cewka i równolegle kondensator stały. Zestrojenie na średnich ma wpływ na zestrojenie długich. Zestrojenie długich można wykonać tylko rdzeniem w cewce długofalowej. I tu pojawił się problem-na średnich uzyskanie współbieżności nie sprawia kłopotu, natomiast na długich zestrojenie w jednym punkcie (tu 170kHz) powoduje marną czułość w drugim-340 kHz i na odwrót. Oczywiście mogę dobrać taką pojemność kondensatora stałego, aby ten mankament usunąć, ale ciekawi mnie, co sądzicie, czy przyczyną jest zmiana w czasie parametrów kondensatora czy też firmy świadomie szły na jakiś kompromis i radio było zestrojone np tylko na środku zakresu.
J.Szatkowski
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Strojenie długich

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Tak na moje oko kondensator mógł paść ofiarą biegu lat i traci pojemność dlatego nie ma współbieżności w częstotliwościach. Swoją drogą Niemcy zrobili dziwne rozwiązanie tego przełącznika...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Strojenie długich

Post autor: tszczesn »

JasiuSz pisze:Oczywiście mogę dobrać taką pojemność kondensatora stałego, aby ten mankament usunąć, ale ciekawi mnie, co sądzicie, czy przyczyną jest zmiana w czasie parametrów kondensatora czy też firmy świadomie szły na jakiś kompromis i radio było zestrojone np tylko na środku zakresu.
Raczej to drugie. Głównym zakresem były fale średnie, a długich nadawała z reguły jedna stacja ogólnokrajowa, więc dokłaność strojenia tego zakres nie była taka ważna. Były też rozwiązania, gdzie ten kondensator był zastąpiony trymerem.