Wolumen 10.10.2004r

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Wolumen 10.10.2004r

Post autor: Alek »

Witajcie!
Deszczowo dziś było i nie chciało mi się wstawać i jechać. Przemogłem się jednak i pojechałem. Przed bazarem widziałem odbiornik Kankan 3, magnetofon Tonette z taśmami i książką.Był także odbiornik Szarotka cokolwiek zdezelowany. Na bazarze na stanowisku wojskowym królowały dziś książki, głównie o telewizji. Poczyniłem tam tylko jeden skromny zakup-nabyłem potencjometr drutowy 75R.
Dostałem gratis nieco lamp.
Oglądając inne stoiska znalazłem lampę !T4T produkcji Telam, którą nabyłem jako pamiątkę za 4 zł.
Wreszcie opowiem o najciekawszym. Nabyłem po 2 złote lampy IW-9.
Z pobieżnego spojrzenia wywnioskowałem, że są to lampy nixie 7- segmentowe. Zafrapował mnie jednak brak siatki. W domu usiadłem i poznałem całą prawdę- lampa jest wyświetlaczem 7-segmentowym, ale żarówkowym. Każdy segment to żarzący się drucik :D . Próby z zaświeceniem bateryjką 1,5V dały efekt pozytywny, jakkolwiek widać, że nominalne napięcie pracy to raczej cos w okolicach 2,5V.
Z innych ciekawostek, które widziałem to tranzystory TG73 :shock: . Czyżby była to tylko pomyłka nadruku :?:
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

No deszczowo i zimno było rano. Osobiście nabyłem dziś 4 sztuki 6Ż52P, po 1.5 zł sztuka (wytargowałem zniżke dla studenta :o :o ), próba miernikiem i wszystkie lampki ok. Poza tym wpadły mi w łapki 8 sztuk kondziołków 1000uF / 250V po 3 zł za sztuke :D. Nie licze jeszcze paru drobiazgów. Dziś Szczęsniacy byli na stoisku w komplecie - Paweł + Florian, nie omieszkałem porozmawiać z nimi. Ogólnie mimo zimnej pogody uważam dzień za udany, mimo nie odnalezienia nigdzie kondziołka 4700uF / 250V :(
Alek

Post autor: Alek »

Możliwe, że takie kondensatory są do dostania z jednej z ciężarówek, stojących w pierwszym rzędzie )tam gdzie znajduje się firma Piekarz(
kk84

Witam.

Alku owszem, po rozmowie z panem sprzedającym w jednej z tych ciężarówek, dowiedziałem sie że kondensatory jeżeli już to będą produkcji ELWA`y. Dalej idąć za ciosem, zapytałem o ewentualną cene przy zamówieniu u niego 8 sztuk..........................usłyszałęm sume po usłyszeniu której zrobiło mi się miękko w kolanach - 40 - 60 zł. Ok, grzecznie podziękowałem, poszedłem dalej. Zaniosło mnie do stoiska visa a vi "budy" piekarza, sprzedajace tam małżeństwo po rozmowie ze mną wzieło ode mnie nr. komórki, i powiedzieli że, jeśli taką pojemnośc w takiej ilość znajdą u siebie na magazynie, to zadzwonią i ustalą cene. Dodali że bedąto prawdopodobnie wyroby "ROE" z lat 93 - 96. Spytałem o przedział cenowy, stwierdzili że górna cena to bedzie z 20 - 25 zł. Wiec czekam cierpliwie na telefon. Dodam tyle, że zawiodłem sie na stoisku pewnej pani rozłożonej w tej samej alejce koło białej budy z elementami biernymi, mieli pojemności 4700 - 10000 uF, ale napiecia max 100 V, a to mnie nie urządza zbytnio.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Podzespołów szukaj w starszych serwisach RTV. Mają tam, często za darmo, bardzo ciekawe rzeczy! Dostałem raz masę nieużywanych kondensatorów 220u/350V i 100+100u/350V i trzeba było tylko zaformować ale tak to działały.

BTW w sobotę byłem na schaberplatzu, ale nie kupiłem nic. Tylko dogadałem się z kobietą sprzedającą aparaty elektrotechniczne, że spróbuję zamienić się z nią np. na wychyłowce za styczniki i wyłączniki silnikowe.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
_idu

Post autor: _idu »

Z ciekawych lampowych byly dwa fotopowielacze.....
I niestety jakos nudnawo w temacie lampy.....
kk84

Witam.

Vault, łaziłem po serwisach RTV, ale mieli małe pojemności, owszem wzbogaciłem sie o karton części, ale interesujących mnie elektrolitów nie trafiłem niestety. U mnie na osiedlu kasują serwis i ku mojemu zdziwieniu wcale nie zamierzają odstępywać częsci nawet za jakieś skromne pieniądze - skąpiradła - sądze wiedz że masa lamp TV pójdzie poprostu na smietnik :(