Negatron
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Negatron
Czyli lampa posiadająca ujemną dynamiczna rezystancję.
Ciekawy patent z początku lat 20-tych XX w.. Co najważniejsze znalazł się ktoś podobny do Alka co wykonał replikę takiej lampy.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Radioba ... gatron.htm
No to Alku może zrobisz taką lampę i zaprezentujesz działający na niej audion?
Ciekawy patent z początku lat 20-tych XX w.. Co najważniejsze znalazł się ktoś podobny do Alka co wykonał replikę takiej lampy.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Radioba ... gatron.htm
No to Alku może zrobisz taką lampę i zaprezentujesz działający na niej audion?
Re: Negatron
Bańka to drugorzędna sprawa - najpierw trzeba dopracować lampę (np. spróbować poprawić parametry
) . Reasumując bańka jaką uznasz za najbardziej odpowiednią. Generalnie to ciekawa lampa i ciekawy audion z reakcją.
A jeszcze inne zastosowania .... może np. stopień PP samoodwracający fazę - to już robiono ongiś z lampami z siatkami przeciwładunkowymi. Ew. inwerter fazy....
Jak widzisz po linku masz już naśladowcę
. Warto przynajmniej obejrzeć zdjęcia systemów triodowych na spłaszczach.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... en/MPT.htm

A jeszcze inne zastosowania .... może np. stopień PP samoodwracający fazę - to już robiono ongiś z lampami z siatkami przeciwładunkowymi. Ew. inwerter fazy....
Jak widzisz po linku masz już naśladowcę

http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... en/MPT.htm
-
- moderator
Do odwracania fazy to były robione lampy z katodą wtórną - np. EE1STUDI pisze:A jeszcze inne zastosowania .... może np. stopień PP samoodwracający fazę - to już robiono ongiś z lampami z siatkami przeciwładunkowymi. Ew. inwerter fazy....

Mówisz i masz: negatron w wykonaniu PWL w Warszawie

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Ładna banieczka
Nie widziałem jeszcze żebyś robił coś w takich. Coraz mniejsze i ładniejsze te twoje lampki. Masz jakiś nowy sposób wytapiania?

Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Ta metoda zatapiania jest przeze mnie używana już od kilku miesięcy.
Co do systemów triodowych, o których mówił Studi, stwierdzam, że są one prymitywniejsze od tego, co obecnie stosuję. Na zdjęciach widać, że na zwoje siatki jest stosowany raczej gruby drut
. Takie rozwiązanie nie wpływa korzystnie ani na wartość współczynnika amplifikacji ani na wartość nachylenia.
Co do systemów triodowych, o których mówił Studi, stwierdzam, że są one prymitywniejsze od tego, co obecnie stosuję. Na zdjęciach widać, że na zwoje siatki jest stosowany raczej gruby drut

-
- 3125...6249 postów
O kurde, naprawdę nie tracisz czasuAlek pisze: Mówisz i masz: negatron w wykonaniu PWL w Warszawie

Ooooo.... No to pewnie Alku korciło ciebie aby przemierzyć tę lampę.
Może czas naskrobać coś do Jogiego aby na jego stronie pojawił się ślad o Twoich lampach. Myślę że warto nawet sie pojawić z eksponatami na ich Stammiisch..... Owszem problemem może być tej język....
Może czas naskrobać coś do Jogiego aby na jego stronie pojawił się ślad o Twoich lampach. Myślę że warto nawet sie pojawić z eksponatami na ich Stammiisch..... Owszem problemem może być tej język....
Nie miałem jeszcze sposobności, aby mierzyc tę lampę. Byc może spróbuję jak to działa po powrocie do domu w dniu dzisiejszym.
Z uwagi na to, że po niemiecku nie za bardzo umiem, raczej nic nie napiszę.
Nie wiem też kiedy oni mają te swoje zloty:(
Z uwagi na to, że po niemiecku nie za bardzo umiem, raczej nic nie napiszę.
Nie wiem też kiedy oni mają te swoje zloty:(
Czekam (pewnie nie ja jeden) na wyniki pomiarów. Ao co terminów zlotów - trzeba mailnąć do autora strony. Myślę, że chętnie by zobaczyli Twoje lampy. Z Tej strony jest link do forum - znowu problem język niemiecki.... - ale może warto spróbować. Strona Jogiego ma jakąś tam renomę na zachód od Odry i wg mnie warto tam coś naszego 'przemycić'.
Niestety, nie mam stabilizowanego źródła napięcia żarzenia
.Stwarza to spore problemy podczas zdejmowania charakterystyki. Mała ilość punktów pomiarowych i wahania napięcia żarzenia powodują, że przedstawiony wykres ma charakter orientacyjny.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
trochę OT - ale jeśli chodzi o tłumaczenia na niemiecki chętnie służę pomocą. niestety nie gwarantuję szybkiego wykonania - praca absorbuję, tak że nawet graty czekają u mnie na naprawy po parę miesięcy...
niemieckie wystawki - najtańszy sklep RTV
Dziękuję za ofertę i być może skorzystam
.
Wracając do tematu,
próbowałem się nieco pobawić uzyskaną lampą w układzie zbliżonym do proponowanego na stronie Jogisa, ale napięcie anodowe chyba powinienem obrać większe
. Prowadziłem jednak próby włączenia tej lampy tak, by działała poprawnie przy Ua=12V. Skutkiem tego były dwa dobrze pracujące układy http://tubedevices.com/alek/pwl/n01/n01.htm. Poprawne działanie tego drugiego, nawet z odłączoną anodą zaskutkowało konstrukcją znanej już Wam lampy "duodiody ze wzmocnieniem"
.

Wracając do tematu,
próbowałem się nieco pobawić uzyskaną lampą w układzie zbliżonym do proponowanego na stronie Jogisa, ale napięcie anodowe chyba powinienem obrać większe

-
- 6250...9374 posty
Co do terminu kolejnego zlotu - chyba 27 września i 11 pażdziernika
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.