Witam
Otóż chce zbudować mały head gitarowy o mocy 5W.
Mam 4x 6N2P (New Old Stock) i 1x EL84 Polam (NOS) w cel stanie.
Jaki byście polecili zrobić wzmaczniacz na tych lampach ?
Kiedy na poczatku chciałem zrobic na tych lampach ale utknęłem na zbieraniu części - Transformatory, nie mogłem znaleść TS40/15 i TG6
Finanse mam skromne...
A chodzi głównie o piecyk do grania spokojnej muzyki jak też Rock'a
Do tej pory zbudowałem jedynie 2 przestery (z układów audio) kopie Marshall Guv'nor, a biore sieteraz za Maxon OD820PRo .
Pozdrawiam
Sadowski25
A nie moze ktoś poradzić jakie Trafo sieciowe użyc z którego nie będzie problemów z dostaniem go ?
Początkowo myślałem nad kanałem czystym Fendera który został użyty w piecyku Red Baron, a chcę zrobić jedno kanałowy Head Lampowy z 2 lampami w preampie jak coś.
sadowski25 pisze:A nie moze ktoś poradzić jakie Trafo sieciowe użyc z którego nie będzie problemów z dostaniem go ?
Początkowo myślałem nad kanałem czystym Fendera który został użyty w piecyku Red Baron, a chcę zrobić jedno kanałowy Head Lampowy z 2 lampami w preampie jak coś.
Każde trafo dające 180-250V na wtórnym o mocy co najmniej 30W da rade.
Hmmm...
CZy można układ zrobić na płytce ze ścierzkami na niej oczywiscie kondki i rezystory jedynie ?
czy koniecznie trzeba tą dziwną płytke z bolcami ?
Ze sprzętu pomiarowego to mam jedynie Kiepaśny miernik uniwersalny i Ruski oscyloskop OMŁ-3M do 5MHz.
Czy miałby ktos zbędny transformatorek TG5 ? ( pokryje koszt przesyłki jeśli ktoś zgodzi sie przekazać w/w Trafko)
sadowski25 pisze:Hmmm...
CZy można układ zrobić na płytce ze ścierzkami na niej oczywiscie kondki i rezystory jedynie ?
Ze sprzętu pomiarowego to mam jedynie Kiepaśny miernik uniwersalny i Ruski oscyloskop OMŁ-3M do 5MHz.
Czy miałby ktos zbędny transformatorek TG5 ? ( pokryje koszt przesyłki jeśli ktoś zgodzi sie przekazać w/w Trafko)
Te dziwne płytki z bolcami wbrew pozorom sa duzo lepszym rozwiazaniem. Bez problemu wprowadzisz zmiane w ukladzie, przesuniesz kabel ktory powoduje brumy, wzbudzenia.
Moge Ci odstapic TG5 po promocyjnej cenie czteropaka Warki
sadowski25 pisze:Hmmm...
Ona nie jest dziwna, tylko normalna. Dziwna to jest płytka z tymi plackami miedzi, których się nie da przesunąć jak się je raz wytrawi
Lepiej sie baw sie w płytki, ja właśnie muszę rozmontować moje 5W bo sie wzbudza przez ta płytkę, 2 raz w życiu sie już na tym przejechałem
jak nie możesz zrobić turreta z kołków, to zrób właśnie na laminacie (tylko dokldanie wszystko se rozrysuj bo potem będziesz robić 2 raz jak źle pójdzie) jak dziś skończę projektować mojego turreta, to mogę projekt tutaj zamieścić