Lampy amerykańskie - jak określić rok produkcji ?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

velsper
125...249 postów
125...249 postów

Lampy amerykańskie - jak określić rok produkcji ?

Post autor: velsper »

Mam kilka starszych lamp produkcji USA i nurtuje mnie jedno pytanie - w jakich latach zostały wyprodukowane. Szukałem w Google, ale na ten temat nie znalazłem za wiele. W sumie chodzi mi tylko o informację, czy te lampy pochodzą sprzed 1939 roku, czy były produkowane w latach II wojny, czy może później. W większości są to lampy kołkowe (standardowy 5/7-pin cokół),a konkretnie :

47E - Sylvania, wersja eksportowa 47, na cokole oprócz nazwy firmy wybite F i 5
58 - na bańce symbol 58 w kółeczku, na cokole grawerowany "Sylvania" oraz A i 4
58 - na bańce czysto, na cokole 58 i deForest, nic więcej nie ma
6D6 - Raytheon - j/w
57 - Hytron, na bańce osmiokąt z symbolem 57 - Made in USA, na cokole grawerowany "Hytron" i literka K
24A - na cokole U4, na bańce 24A w ośmiokącie. Producent nieznany
27 - Keletron (na cokole), 27 w kółku na bańce, nic więcej. Nie wiem nawet, czy to lampa amerykańska, czy produkowana gdzieś w Europie.

Wersja 1B4 z pudełkiem, na lampie 1B4 w ośmiokącie, na cokole "RCA Radiotron, Cunningham", wewnątrz na tekturce, trzymającej lampę w pudełku jest oprócz numerów patentowych jeszcze CL-14 i 3-46, ale czy to data, to już nie wiem

6A6 - Tungsol - tu już lepiej - na cokole wybite 322626 - 322 to kod EIA/RETMA Tung-Sola a 626 to zakodowana data - wygląda na 1946 (chyba) i 26 tydzień - to akurat znalazłem.

Znalazłem jeszcze informację, że RCA kodowała datę produkcji wykonując odpowiednie przerwy w ośmiokącie otaczającym symbol - przerwa w rogu oznacza rok, przerwa w boku - miesiąc, ale jak to jest kodowane - nie udało mi się znaleźć. 6A6 Tung-Sola ma dwie przerwy w bokach (lewy i dolny) i jedną w lewym dolnym rogu. 24A ma tylko przerwę w dolnym boku (jedną), pudełkowa RCA jak i pozostałe - nie mają żadnych przerw.

Za jakiekolwiek dodatkowe informacje byłbym bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Lampy amerykańskie - jak określić rok produkcji ?

Post autor: gachu13 »

Przepraszam że tak średnio w temacie, ale czy nie pozbył byś się "47" i "24"? Mogę zaoferować gotówkę lub inne lampy.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Nie chciałbym się ich na razie pozbywać, zwłaszcza, iż mam tylko po jednej sztuce każdej z nich i akurat 24 jest uszkodzona :cry: Chyba, że masz może coś ciekawego z tego typu lamp, to ewentualnie mógłbym rozważyć wymianę za 47 (ale nie wiem w jakim jest stanie), choć raczej niechętnie bym to zrobił :?

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

velsper pisze:Mam kilka starszych lamp produkcji USA i nurtuje mnie jedno pytanie - w jakich latach zostały wyprodukowane. Szukałem w Google, ale na ten temat nie znalazłem za wiele. W sumie chodzi mi tylko o informację, czy te lampy pochodzą sprzed 1939 roku, czy były produkowane w latach II wojny, czy może później. W większości są to lampy kołkowe (standardowy 5/7-pin cokół),a konkretnie :
Interesuje cię data produkcji poszczególnych egzemplarzy? Ona może być bardzo różna, bo niektóre typy były długo produkowane, ale generalnie w większości zaprojektowane były w pierwszej połowie lat 30-tych.
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Głównie z czystej ciekawości chciałem się dowiedzieć kiedy mogły być wyprodukowane, bo też uważam, iż rozszyfrowanie daty produkcji poszczególnych egzemplarzy będzie trudne. Nie wiem czy w lampach, produkowanych przed 1939 były takie dane gdzieś umieszczane. W nowszych lampach nie ma już problemu - producenci z reguły umieszczali już datę na bańce.

Przypuszczam (mogę się mylić), iż lampy z grawerowanymi cokołami mogły być produkowane wcześniej (lata 30-te ?), w późniejszych seriach nikt się chyba w to nie bawił - wystarczyła zwykła farba na cokole (i to też czasami dość łatwo ścieralna). Później zaczęto stosować oktalowe cokoły, stąd pojawiło się dużo odpowiedników wcześniejszych lamp, różniących się w zasadzie tylko cokołem i napięciem żarzenia.

Ciekawi mnie też jedna rzecz (nie wiem, czy dobrze myślę) - cała masa różnych "producentów", ale tak naprawdę to chyba niektóre serie były robione do zastosowań np. w konkretnych odbiornikach (tak jak lampy sygnowane "do VE301" albo "do odbiornika Elektrit") przez większe firmy, stąd ich mnogość.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Nie chciałbym się ich na razie pozbywać, zwłaszcza, iż mam tylko po jednej sztuce każdej z nich i akurat 24 jest uszkodzona :cry: Chyba, że masz może coś ciekawego z tego typu lamp, to ewentualnie mógłbym rozważyć wymianę za 47 (ale nie wiem w jakim jest stanie), choć raczej niechętnie bym to zrobił :?
Miałbym trochę lamp na wymianę, napisz na PW co mniej-więcej by Cię interesowało. Oczywiście zależy mi na sprawnej lampie więc prosiłbym chociaż o sprawdzenie żarzenia.

Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

velsper pisze:Ciekawi mnie też jedna rzecz (nie wiem, czy dobrze myślę) - cała masa różnych "producentów", ale tak naprawdę to chyba niektóre serie były robione do zastosowań np. w konkretnych odbiornikach (tak jak lampy sygnowane "do VE301" albo "do odbiornika Elektrit") przez większe firmy, stąd ich mnogość.

Nie. Lampy były produkowane dla wszystkich, pewne typy się przyjęły, inne nie. Oznaczenia o jakich ty mówisz były wprowadzane z innych przyczyn, np. gwarancyjnych (Elektrit) czy dotacji państwowych (VE301)