...
Mam do omówienia, zweryfikowania przez Was pewną sprawę.Od czasu do czasu kupuję i sprzedaję na allegro.Lubię gdy towar, który kupuję jest dobry i jeśli sam sprzedaję, postępuje podobnie - tak jest chyba fair.Sprzedałem lampę RGN1064 Telefunkena z "dedykacją" dla 301.Wizualnie stan super - klarowne, nieokopcone szkło, wartwa emisyjna katody bez ubytków, getter duży - od wewnątrz czyste lustro, nic w lampie nie latało, żadne szkło, czy jakiekolwiek inne drobinki.Jednym słowem, nówka sztuka nie śmigana

Byłem bardzo zaskoczony

Klient zmierzył lampę P508 - według tabel Uż= 4 V, Ua = 30 V i poinformował mnie, że przez każdą ! z diod ma płynąć wtedy prąd 100 mA!, a płynie tylko 68 mA.
Zacząłem więc szukać informacji w necie oraz samemu mierzyć resztę moich prostowników.
Pod tym linkiem znajduje sie pomiar spadku napięcia na AZ1 przy danym prądzie - według mnie sytuacja identyczna jak przy pomiarze P508, tylko, że my akurat mierzymy prąd przy danym napięciu anoda-katoda.Wiadomo o co chodzi

http://www.diyaudio.com/forums/showthread/t-59888.html
Zmierzyłem 20 sztuk prostowników AZ1 oraz RGN1064 Telefunken, Philips, Telam, mesh i solid anoda, nowe w pudełkach, nowe bez pudełek oraz mało używane - nigdy w takich warunkach (@ Ua=30V) nie uzyskałem prądu większego niż 72 mA.
Przez większość z nich płynął prąd 60-65 mA (jedna dioda)
Pomiary klienta i moje są podobne (jeśli nie powiedzieć identyczne).Moje pytanie, czy tabela pomiarowa P508, w przypadku RGN1064, AZ1, AZ11 jest błędna ??? Czy 21 prostowników (również nowych) pochodzących z różnych lat i miejsc wyglądających bardzo dobrze ma słabą emisję ??? (w co ja akurat nie wierzę) Jeśli jest błąd w instrukcji-tabeli P508, moim zdaniem należy to ujawnić z korzyścią dla nas wszystkich

Pozdrawiam i proszę Was o weryfikację oraz o pomiary w wolnej chwili

Grisha23