Marshall JCM800 - prośba o sprawdzenie projektu

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Marshall JCM800 - prośba o sprawdzenie projektu

Post autor: popiol17 »

Na początek założenia:

- Do budowy wykorzystam TSL 180 Indela z racji dużej elastyczności (odczepy), transformator wpuszczony w obudowę, środkowa kolumna na osi przód - tył.
- Jako TG będzie chwilowo pracował TS90/10 (przewinięty) aż się dorobię na transformator od kolegi KaKa :D (transformator z kolumną środkową "wycelowaną" w dół).
- W końcówce 6L6GC, między nimi płyteczka z zasilaczem ujemnego napięcia na S1 (tworzy z katodami lamp wspólny punkt lokalnej masy).
- Zasilacz CRC, kondensatory na płytce, wystają z chassis, w projekcie wszystkie C1 i C2 to 120uF / 400V, ale można wstawić 220uF / 350V, możliwość redukcji o połowę pojemności zbiorczej C1 i C2.
- Do wyboru - prostownik na "piachu" albo hybrydowy, z lampami 6D22S, w przyszłości może pełny prostownik na jakichś klasycznych podwójnych diodach - żarzenie z osobnego, pomocniczego transformatora.
- Dodatkowy otwór na ECC83 - a może przerobię na Soldano SLO100, albo EF86 jako dopalacz wsadzę...
- Dodatkowy Gain II między 2 i 3 stopniem - rozkręcony na max "udaje" dolny rezystor z dzielnika napięcia między tymi stopniami.
- Pokrętło Post - patent z Matchless'a bodajże - redukcja głośności poprzez zwieranie ze sobą wyjść inwertera.
- Przedwzmacniacz jednokanałowy, pokrętłem Mode wybieramy między JCM800 / Atomic / jakieś mody (wypięcie jednego stopnia).
- Pętla efektów na wzmacniaczu operacyjnym w roli bufora - płytka przylutowana do gniazdek IN i OUT.
- Między ECC83 V? a Ts pomocniczy - płytka z osobnym prostownikiem HT dla ECC i stabilizacji żarzenia lamp przedwzmacniacza, może jakiś Attiny do sterowania LDRmi i przekaźnikami (przełącznik Mode).
- Możliwość niezależnego ustawienia napięcia dla przedwzmacniacza (250 / 400V) i końcówki mocy (odczepy transformatora).
- Dla końcówki przełącznik trioda / pentoda.
- Dodatkowo ceowniki wzmacniające konstrukcję - na zagięciach i na bokach.
- Przedwamacniacz na płytce i podstawki do druku (ECC83 w zarysie płytki), albo płytka z elementami przedwzmacniacza między baterią ECC83 i kondensatorami.
- Obudowa będzie poligonem doświadczalnym, dlatego taka "modułowa" konstrukcja (np. wymieniam płytkę z preampem na inny, wzorowany np. na Engl'u).

I teraz zasadnicze pytanie - czy rozstaw elementów jest w miarę poprawny i nie będzie źródłem kłopotów w trakcie uruchamiania wzmacniacza? (Co przypomina trochę pytanie a'la opowiastka Szwejka, zgadnijcie na podstawie tego, ile okien ma moja chałupa....).

W miarę powolnego postępu prac projektowych będę zamieszczał poszczególne projekty PCB, zasadniczy cel jest taki - Projektuję, wykonuję na frezarce poszczególne elementy, składam bez żadnych improwizacji typu "..bo trzeba dziurę wywiercić, albo coś docinać..." i bez większych problemów uruchamiam wzmacniacz (ech, pobożne życzenie...).

Pozdrawiam serdecznie!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Marshall JCM800 - prośba o sprawdzenie projektu

Post autor: jethrotull »

Po co Ci w jednym wzmacniaczu i master volume i post?
Lampa wejściowa niebezpiecznie blisko traf sieciowych. Ja bym dał trafo sieciowe tam gdzie masz głośnikowe, lampy preampu przesunął w prawo ile wlezie, a na wygospodarowanym kawałku przed lampami mocy dał TS.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

popiol17 pisze:
I teraz zasadnicze pytanie - czy rozstaw elementów jest w miarę poprawny i nie będzie źródłem kłopotów w trakcie uruchamiania wzmacniacza? (Co przypomina trochę pytanie a'la opowiastka Szwejka, zgadnijcie na podstawie tego, ile okien ma moja chałupa....).

W miarę powolnego postępu prac projektowych będę zamieszczał poszczególne projekty PCB, zasadniczy cel jest taki - Projektuję, wykonuję na frezarce poszczególne elementy, składam bez żadnych improwizacji typu "..bo trzeba dziurę wywiercić, albo coś docinać..." i bez większych problemów uruchamiam wzmacniacz (ech, pobożne życzenie...).

Pozdrawiam serdecznie!
Podeslij mi ten rysunek (Corel o ile mnie wzrok nie myli) to Ci troche przemebluje. Ja mam Corel v.11
Aleksander Niemand
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Czy mogę podczepić się do tematu z moim chassis ? Nie wiem czy wszystko dobrze zaprojektowałem, coś ala jcm800 tyle ze 2 kanały (cały układ będzie na łączówkach lub czymś podobnym) , projekt robiony w ....paincie :) trafo siec-toroid, po lewej stronie, głosnikowe-kolo lamp mocy (taki mam plan)
pozdrawiam,
Paweł
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Inputy i wszystko co z nimi związane na drugą stronę chassis. Ja mam wszystkie problemy właśnie przez taką głupotę....
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Fotka, żeby nie odkrywać ponownie Ameryki.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za porady,
jethrotull pisze:Po co Ci w jednym wzmacniaczu i master volume i post?
Lampa wejściowa niebezpiecznie blisko traf sieciowych.
Chcę mieć możliwość sprawdzenia brzmienia dla obu rozwiązań.

Pierwotnie lampy, gniazda i potencjometry były na odwrót, ale podobny układ elementów widziałem w innym wzmacniaczu i stwierdziłem, że przy takim ustawieniu krótsze kable sygnałowe mi wyjdą.

http://www.geocities.com/teleman28056/new_amp.html

Odległość ok. 10cm między sieciówką a pierwszym stopniej jest już niebezpieczna?

Dzięki VacuumVoodoo, plik jest z Corela 12, ale chyba nie ma problemów z odczytem w 11 - mogę wysłać Ci na maila - coś mi dodawanie plików nie działa nie wiedzieć czemu..
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

popiol17 pisze: Odległość ok. 10cm między sieciówką a pierwszym stopniej jest już niebezpieczna?
Potencjalnie jest. Lepiej nie uzależniać poprawnego działania wzmacniacza od tego czy akurat dane trafo ma większe czy mniejsze pole rozproszenia, tylko dać wejście po przeciwnej stronie wzmacniacza niż zasilacz.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Wysłałem plik Corela, niestety musiałem spakować - coś sobie nie radzi z wysyłaniem plików *.cdr.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

jethrotull pisze:
popiol17 pisze: Odległość ok. 10cm między sieciówką a pierwszym stopniej jest już niebezpieczna?
Potencjalnie jest. Lepiej nie uzależniać poprawnego działania wzmacniacza od tego czy akurat dane trafo ma większe czy mniejsze pole rozproszenia, tylko dać wejście po przeciwnej stronie wzmacniacza niż zasilacz.
Albo owinąć całe trafo [rdzeń i karkas!] zwojem miedzianej folii.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

popiol17 pisze:Wysłałem plik Corela, niestety musiałem spakować - coś sobie nie radzi z wysyłaniem plików *.cdr.

Pozdrawiam!
Wczesniejsze wersje Corela nie otwierja plików wersji pozniejszych. Zarchiwuj w wersji 11 to bede mogl otworzyc.
Wyslij mi na info(malpa)anacon-tech.com
Aleksander Niemand
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Mam nadzieję, że kolega popiol17 pozwoli mi się podpiąć z pytaniem pod jego temat.
Mianowicie, czy znacie jakieś w miarę łopatologiczne i proste sposoby projektowania szasek i płyt czołowych(to mnie przede wszystkim interesuje)? Tzn. chodzi mi głównie o programy, preferowałbym coś darmowego lub w miarę taniego.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Paint. Serio. Lub kartka i ołówek + skaner
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

megabit pisze:Paint. Serio. Lub kartka i ołówek + skaner

zdecydowanie najlepszy pomysł ;)
pozdrawiam,
Paweł
traxman

Post autor: traxman »

Turgon pisze:Tzn. chodzi mi głównie o programy, preferowałbym coś darmowego lub w miarę taniego.
http://www.apm.ru/eng/free
lub bricscad (30dni wersja próbna, można zapoznać się z działaniem)
Zawsze to używanie odpowiedniego narzędzia. Szkoda czasu na naukę programów do malowania.