mój najnowszy zakup - Metz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
mój najnowszy zakup - Metz
Jak tylko zauważyłem to radyjko na szaberplacu to powiedziałem sobie, że muszę je mieć. Radyjko z malutkim gramofonikiem urzekło mnie po prostu natychmiast. Obsada lamp: DL94; DAF96; 4xDF97 i DC90. Oczywiście jak widać jest to sprzęcior bateryjno sieciowy. Dałem za nie 40PLN.
Re: mój najnowszy zakup - Metz
Prawie jak Discman
Gratulacje.

Gratulacje.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
no chyba ten gramofon na single bo rzeczywiście sam tależyk jest tylko minimalnie większy od CD.
Gratukuję udanego zakupu, wygląda na ciekawe i chyba nie często występujące w naszym kraju radyjko.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Gramofonem. Proszę odrózniać gramofon od patefonu, bo to dwie różne rzeczy są.fugasi pisze:Taka Szarotka z patefonem. Ciekawe znalezisko.
Ale adapter to już to samo, co gramofon, czy jeszcze coś innego? 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Adapter to przetwornik w gramofonie 

- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Adapter - przetwornik, wkładka z igłą
Gramofon - urządzenie elektryczne do odtwarzania płyt [talerz + napęd + ramię z przetwornikiem]
Patefon - napędzany na korbę odpowiednik gramofonu, ze wzmacniaczem pneumatycznym i tubą
Gramofon - urządzenie elektryczne do odtwarzania płyt [talerz + napęd + ramię z przetwornikiem]
Patefon - napędzany na korbę odpowiednik gramofonu, ze wzmacniaczem pneumatycznym i tubą
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Adapterem nazywano kiedyś gramofon ze wzmacniaczem czyli np bambino czy GWS303 zazwyczaj na piezoelektrykach.
Wiem, Tomku, wiem. Nawet wiem że bracia Pathe i że zapis wgłębny (czytałem w dzieciństwie książkę "Zaczęło się od fonografu" Mieczysława Kominkatszczesn pisze:Gramofonem. Proszę odrózniać gramofon od patefonu, bo to dwie różne rzeczy są.

W sposób bardziej uprawniony niż gitarzyści którzy na wzmacniacz mówią piec, chociaż wzmacniacz i piec to jeszcze bardziej różne urządzenia.

Także całe ramię z wkładką wg. inż. Andrzeja Fogga, autora książki "Adaptery." z 1955 r.Vault Dweller pisze:Adapter - przetwornik, wkładka z igłą
_
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nieprawdę waszmość piszesz. Gramofon i patefon różnią się systemem zapisu i odtwarzania dźwięku - w gramofonie jest to zapis poprzeczny, w patefonie wgłębny do tego płyty patefonowe odtwarzają sie od środka do zewnątrz. Próba odtworzenia niewłaściwej płyty niewłaściwym czytnikiem skutkuja szybkim zużyciem, zarówno płyty jaki i czytnika. Rodzaj zastosowanego napędu nie ma nic wspólnego może być i atomowy.Vault_Dweller pisze: Gramofon - urządzenie elektryczne do odtwarzania płyt [talerz + napęd + ramię z przetwornikiem]
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Wstrętni gitarzyści. A jeszcze gorsi są informatycy, którzy na peryferyjne urządzenie wskazujące mówią "myszka", chociaż wiadomo, że myszka to taki stworek.fugasi pisze:W sposób bardziej uprawniony niż gitarzyści którzy na wzmacniacz mówią piec, chociaż wzmacniacz i piec to jeszcze bardziej różne urządzenia.![]()