Wzmacniacz lampowy stereo na triodach 6C41C w stopniu mocy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Wzmacniacz lampowy stereo na triodach 6C41C w stopniu mocy.
Witam.
Postanowiłem na jesień rozpocząć budowę wzmacniacza na triodach 6C41C które poza rynkiem DIY są mało znane. Lampy pracowały głównie w stabilizatorach napięcia co nie przeszkadza aby mogły być zastosowane do wzmacniaczy audio.
Lampa 6C41C posiada szerszy zakres dopuszczalnych napięć pracy,na anodzie do 450V,mniejszy pobór prądu,a negatywne cechy występują znacznie w mniejszym stopniu niż w lampie 6C33C.
Prawdopodobnie cechuje się lepszą stabilnością parametrów i mniejszymi ich rozrzutami dla poszczególnych egzemplarzy, w porównaniu do wspomnianej lampy 6C33C.
Lampy 6C41C wykorzystała firma Olega Burdjaka w serii wzmacniaczy Area.
Poszukuję schematu w układzie push pull, lub po jednej lampie na kanał w układzie równoległym.
Proszę kolegów o pomoc w uzyskaniu schematu oraz o uwagi w jakim układzie najlepiej wykonać wzmacniacz. Jakość dźwięku stawiam na pierwszym miejscu.
W układzie równoległym występują większe zniekształcenia,ale jaka jakość dźwięku.W układzie push pull większa moc, ale mniejsze zniekształcenia.
Lampy tego typu są dostępne,na wiosnę widziałem na stronie Fonar.
Na stronie wzmacniaczy Olega Burdjaka z połowy lat 90 prezentowane sa wzmacniacze lampowe, a wśród nich AREA-41 na lampach 6C41C.
W singlu 14,5W, niestety brak jest schematu.
Pozdrowienia. krzem3
Posty scalono.
Postanowiłem na jesień rozpocząć budowę wzmacniacza na triodach 6C41C które poza rynkiem DIY są mało znane. Lampy pracowały głównie w stabilizatorach napięcia co nie przeszkadza aby mogły być zastosowane do wzmacniaczy audio.
Lampa 6C41C posiada szerszy zakres dopuszczalnych napięć pracy,na anodzie do 450V,mniejszy pobór prądu,a negatywne cechy występują znacznie w mniejszym stopniu niż w lampie 6C33C.
Prawdopodobnie cechuje się lepszą stabilnością parametrów i mniejszymi ich rozrzutami dla poszczególnych egzemplarzy, w porównaniu do wspomnianej lampy 6C33C.
Lampy 6C41C wykorzystała firma Olega Burdjaka w serii wzmacniaczy Area.
Poszukuję schematu w układzie push pull, lub po jednej lampie na kanał w układzie równoległym.
Proszę kolegów o pomoc w uzyskaniu schematu oraz o uwagi w jakim układzie najlepiej wykonać wzmacniacz. Jakość dźwięku stawiam na pierwszym miejscu.
W układzie równoległym występują większe zniekształcenia,ale jaka jakość dźwięku.W układzie push pull większa moc, ale mniejsze zniekształcenia.
Lampy tego typu są dostępne,na wiosnę widziałem na stronie Fonar.
Na stronie wzmacniaczy Olega Burdjaka z połowy lat 90 prezentowane sa wzmacniacze lampowe, a wśród nich AREA-41 na lampach 6C41C.
W singlu 14,5W, niestety brak jest schematu.
Pozdrowienia. krzem3
Posty scalono.
Ostatnio zmieniony ndz, 15 czerwca 2008, 02:33 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Re: Wzmacniacz lampowy stereo na triodach 6C41C w stopniu mocy.
W singlu wychodzi nie więcej jak 12W. Przeciwsobnie można poszaleć, ale ja bym proponował przeciwsobną klasę A.
Sterowanie będzie trudne, bo tej lampie trzeba kawałek napięcia przyłożyć do siatki.
Jeżeli chcesz, to mogę w wolnej chwili sporządzić szkic układu, który mam na myśli
Sterowanie będzie trudne, bo tej lampie trzeba kawałek napięcia przyłożyć do siatki.
Jeżeli chcesz, to mogę w wolnej chwili sporządzić szkic układu, który mam na myśli

-
- 1875...2499 postów
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- moderator
Dalej nie czytałem. Zobaczyłem tylko obrazki. Bardziej idiotycznego sterowania dawno nie widziałem. Sprzężenie bezpośrednie marnujące ze 100-150V na Rk, kiedy potrzeba wysokiego napięcia sterującego.Niestety w przeciwieństwie do omówionego układu na 6C33C nie możemy zmniejszyć obciążenia stosując ten sam transformator i nie zmieniając warunków pracy - punktu spoczynkowego. Zmiana obciążenia do 4 om powoduje, że krzywa obciążenia przekracza granicę maksymalnej mocy strat w anodzie zielona linia na wykresie.
Przepraszam, że to mówię, ale powyższa strona pełna jest podobnych kwiatków

-
- 1250...1874 posty
Witam.
Nie chcąc wchodzić w różne komplikacje jestem za schematem sprawdzonym, aby nie wpaść w różne pułapki które odczułem w poprzednim wzmacniaczu.
Myślę że najlepiej będzie zrobić układ przeciwsobny,ale jaka lampa w sterowaniu i jaka wyjdzie moc końcowa.
Wcześniej chcę wiedzieć jaka jest reszta lamp.
Dziękuję i pozdrawiam. Janusz.
Posty scalono.
Nie chcąc wchodzić w różne komplikacje jestem za schematem sprawdzonym, aby nie wpaść w różne pułapki które odczułem w poprzednim wzmacniaczu.
Myślę że najlepiej będzie zrobić układ przeciwsobny,ale jaka lampa w sterowaniu i jaka wyjdzie moc końcowa.
Nie znam konstrukcji wzmacniacza na tej triodzie, więc z przyjemnością zapoznaję się z nowym tematem.
Myślę że nie komplikując sprawy jeżeli znajdziesz czas narysuj schemat.Piotr pisze:W singlu wychodzi nie więcej jak 12W. Przeciwsobnie można poszaleć, ale ja bym proponował przeciwsobną klasę A.
Wcześniej chcę wiedzieć jaka jest reszta lamp.
Cieszę się bardzo że odwiedziłeś mnie na stronie,dziękuję za podane materiały.
Dziękuję i pozdrawiam. Janusz.
Posty scalono.
-
- moderator
Jeszcze nie wiem, zawsze jest pewne pole manewru. Oczywiście zawsze w takich sytuacjach staram się stosować łatwo dostępne lampy.krzem3 pisze:Wcześniej chcę wiedzieć jaka jest reszta lamp. Janusz.
Wydaje mi się, że rozsądnie będzie na wejściu dać 6SL7 (6N9S), tudzież ECC83 (6N2P), bo potrzeba nam dużego wzmocnienia, a nie ma co mnożyć stopni.
Na sterowanie może nadać się 6SN7 (6N8S), chociaż wydaje mi się, że jeszcze lepszym wyborem będzie 6N6P, z którą miałeś już do czynienia w wykonaniu słowackim.
-
- 1250...1874 posty
Myślałem nawet o lampie 6SN7 i ECC-99 na sterowanie,ale wybór zostawiam Tobie.Piotr pisze:Jeszcze nie wiem, zawsze jest pewne pole manewru. Oczywiście zawsze w takich sytuacjach staram się stosować łatwo dostępne lampy.krzem3 pisze:Wcześniej chcę wiedzieć jaka jest reszta lamp. Janusz.
Wydaje mi się, że rozsądnie będzie na wejściu dać 6SL7 (6N9S), tudzież ECC83 (6N2P), bo potrzeba nam dużego wzmocnienia, a nie ma co mnożyć stopni.
Na sterowanie może nadać się 6SN7 (6N8S), chociaż wydaje mi się, że jeszcze lepszym wyborem będzie 6N6P, z którą miałeś już do czynienia w wykonaniu słowackim.
-
- moderator
Obie dobre, ale obie o małym wzmocnieniu. Trzeba jszcze gdzieś po drodze wetknąć 6SL7, inaczej będzie trzeba o jeden stopień wzmocnienia więcej. I tak łącznie z lampami mocy przewiduję cztery stopnie.krzem3 pisze:Myślałem nawet o lampie 6SN7 i ECC-99 na sterowanie,ale wybór zostawiam Tobie.
-
- 1250...1874 posty
Piotr jaka to wyjdzie moc na kanał w klasie A, chyba w stosunku do mojego byka" jak go określiłeś to będzie około 15W na kanał. Myślę że na otarcie łez będzie ładny dźwięk.Piotr pisze:Obie dobre, ale obie o małym wzmocnieniu. Trzeba jszcze gdzieś po drodze wetknąć 6SL7, inaczej będzie trzeba o jeden stopień wzmocnienia więcej. I tak łącznie z lampami mocy przewiduję cztery stopnie.krzem3 pisze:Myślałem nawet o lampie 6SN7 i ECC-99 na sterowanie,ale wybór zostawiam Tobie.
Nic nie wspomniałeś czy wybór tej lampy 6C41C to dobre rozwiąrzanie,myślę że ekonomiczny i zarazem ciekawy.
Nie oszczędzaj na stopniach i na lampach,na przedwzmacniacz oraz sterowanie wybierz dobre lampy starszego typu,aby to ciekawie wyglądało. Ma być dobra wydajność prądowa,dynamika i reszta.
Prawdopodobnie będzie to ostatni mój wzmacniacz,chyba że na zakończenie przypomnę sobie lata 60 i zrobię wzmacniacz 2x4W do słuchania radia. Janusz.
-
- moderator
Będzie lekko ponad 20W. To nie jest wcale mało.krzem3 pisze:Piotr jaka to wyjdzie moc na kanał w klasie A, chyba w stosunku do mojego byka" jak go określiłeś to będzie około 15W na kanał. Myślę że na otarcie łez będzie ładny dźwięk.
Mówiłeś już jakie masz głośniki? Bo przy normalnej skuteczności rzędu 87-90dB w pokoju 20-30m^2 to zupełnie wystarczająca moc. Ja mam pokój prawie 30m^2, głośniki 90dB i wzmacniacz 15W. Nie odczuwam niedostatków

Mnie się podoba. Nie jest to pójście na łatwiznę, a z drugiej strony nie jest wydziwianiem na siłę. Bardzo ekonomicznie nie będzie, bo żarzenie trochę prądu zjada i kawałek zasilacza trzba będzie zrobić. Reszta jak w każdym przyzwoitym wzmacniaczu.krzem3 pisze:Nic nie wspomniałeś czy wybór tej lampy 6C41C to dobre rozwiąrzanie,myślę że ekonomiczny i zarazem ciekawy.
Może jutro wieczorem uda mi się znaleźć trochę czasu. Przepraszam, ale ostatnio jest to u mnie towar deficytowy

-
- 1250...1874 posty
Moje ekonomiczne myślenie dotyczyło wybranych lamp 6C41C w stosunku do innych lamp np.300B.Piotr pisze:Będzie lekko ponad 20W. To nie jest wcale mało.krzem3 pisze:Piotr jaka to wyjdzie moc na kanał w klasie A, chyba w stosunku do mojego byka" jak go określiłeś to będzie około 15W na kanał. Myślę że na otarcie łez będzie ładny dźwięk.
Mówiłeś już jakie masz głośniki? Bo przy normalnej skuteczności rzędu 87-90dB w pokoju 20-30m^2 to zupełnie wystarczająca moc. Ja mam pokój prawie 30m^2, głośniki 90dB i wzmacniacz 15W. Nie odczuwam niedostatków
Mnie się podoba. Nie jest to pójście na łatwiznę, a z drugiej strony nie jest wydziwianiem na siłę. Bardzo ekonomicznie nie będzie, bo żarzenie trochę prądu zjada i kawałek zasilacza trzba będzie zrobić. Reszta jak w każdym przyzwoitym wzmacniaczu.krzem3 pisze:Nic nie wspomniałeś czy wybór tej lampy 6C41C to dobre rozwiąrzanie,myślę że ekonomiczny i zarazem ciekawy.
Może jutro wieczorem uda mi się znaleźć trochę czasu. Przepraszam, ale ostatnio jest to u mnie towar deficytowy
-
- 50...74 posty
Witam
Mam taki wzmacniacz.
Odwracacz różnicowy na 6N9S, driver na 6N8S.
Punkt pracy końcówki: 310 V, 60 mA. Obciążenie Raa 4k / 6 omów, przedpięcie siatek ok. -130 V.
Moc wyjściowa 25 W przy zniekształceniach ok. 3,2 % (PMZ11, miernik pokazuje zniekształcenia samego generatora na poziomie 0,5 %).
Powyżej 25 W zaczyna się obcinanie szczytów sinusoidy; maksymalna moc jaką wskazał pomiar napięcia na wyjściu wyniosła ok 45 W
ale przebieg był mocno poobcinany.
Maksymalne napięcie jakie udało mi się uzyskać z drivera to niecałe sto woltów RMS.
Szukałem podwójnej triody, z której można by wydobyć więcej, ale oprócz ECC82 i to obciążonej żródłem prądowym (dała 105 V RMS
przy zniekształceniach ok, 2,5 %) niczego innego nie udało mi się znaleźć
Szkoda, bo nie chce mi się przerabiać chassis.
Pozdrawiam
Maciek
Mam taki wzmacniacz.
Punkt pracy końcówki: 310 V, 60 mA. Obciążenie Raa 4k / 6 omów, przedpięcie siatek ok. -130 V.
Moc wyjściowa 25 W przy zniekształceniach ok. 3,2 % (PMZ11, miernik pokazuje zniekształcenia samego generatora na poziomie 0,5 %).
Powyżej 25 W zaczyna się obcinanie szczytów sinusoidy; maksymalna moc jaką wskazał pomiar napięcia na wyjściu wyniosła ok 45 W
Maksymalne napięcie jakie udało mi się uzyskać z drivera to niecałe sto woltów RMS.
Szukałem podwójnej triody, z której można by wydobyć więcej, ale oprócz ECC82 i to obciążonej żródłem prądowym (dała 105 V RMS
przy zniekształceniach ok, 2,5 %) niczego innego nie udało mi się znaleźć

Pozdrawiam
Maciek
E88CC, 6Н14ПMaciejM pisze: Szukałem podwójnej triody, z której można by wydobyć więcej, ale oprócz ECC82 i to obciążonej żródłem prądowym (dała 105 V RMS
przy zniekształceniach ok, 2,5 %) niczego innego nie udało mi się znaleźć![]()
-
- 1250...1874 posty
Witam. Myślę że jeżeli do 20W na kanał jest dobrze to nie ma sensu robić przeróbki. Nie wspomniałeś nic o jakości dźwięku na tych lampach.MaciejM pisze:Witam
Mam taki wzmacniacz.
przy zniekształceniach ok, 2,5 %) niczego innego nie udało mi się znaleźć![]()
Pozdrawiam
Maciek
Pozdrowienia. Janusz.