Ostatnio obserwujemy wysyp 5 watowców, tu schemat jeszcze jednego z nich:
http://www.rowbi.myzen.co.uk/Blackheart ... 070611.pdf
http://www.rowbi.myzen.co.uk/Blackheart/blackheart.htm
5W Blackheart - schemat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
-
- 1875...2499 postów
Re: 5W Blackheart - schemat
No coz, przy obecnym kursie dolara coraz mniej amerykanów stac na kupno "prawdziwego" wzmacniacza wiec tanie wzmacniacze do 10W ciesza sie wzrastajaca popularnoscia.
Zastanawia i dziwi mnie jednak ze t.zw. "konstrutkorów" nie stac na wiecej pomyslowosci niz kopiowanie starego Voxa AC5 czy bardzo mu podobnego Gibsona.
A koszta produkcyjne Blachheart mozna bylo obnizyc o jeszcze jakies 2-3 dolary, wystarczylo uzyc transformator sieciowy z pojedynczym uzwojeniem anodowym i dac mostek prostowniczy, cztery diody i tak juz tam wsadzili. Pan Piotr Belov jest mi znany jako poniekad zdolny konstruktor,....dziwne.
A poza tym 5W to tez za duzo, 3W wystarczy...

Zastanawia i dziwi mnie jednak ze t.zw. "konstrutkorów" nie stac na wiecej pomyslowosci niz kopiowanie starego Voxa AC5 czy bardzo mu podobnego Gibsona.
A koszta produkcyjne Blachheart mozna bylo obnizyc o jeszcze jakies 2-3 dolary, wystarczylo uzyc transformator sieciowy z pojedynczym uzwojeniem anodowym i dac mostek prostowniczy, cztery diody i tak juz tam wsadzili. Pan Piotr Belov jest mi znany jako poniekad zdolny konstruktor,....dziwne.
A poza tym 5W to tez za duzo, 3W wystarczy...

Aleksander Niemand
-
- 250...374 postów
Z tekstu na tej stronie można wywnioskować, że zamierzeniem konstruktora było również celowanie w rynek modyfikacji, coraz więcej ludzi chwyta za lutownicę i próbuje podrasować tanie chińczyki. Trafo z odczepem mogło zostać użyte w celu umożliwienia wstawienia tam prostownika lampowego.
Ale zgadzam się, że obecnie słowo "design/-er" jest nagminnie nadużywane. "Projektowanie" najczęściej ogranicza się do wszystkiego innego, tylko nie układu.
A 3W to nadal sporo!
Ale zgadzam się, że obecnie słowo "design/-er" jest nagminnie nadużywane. "Projektowanie" najczęściej ogranicza się do wszystkiego innego, tylko nie układu.
A 3W to nadal sporo!
-
- 3125...6249 postów
3W to jednak za dużoPzP pisze:A 3W to nadal sporo!

PS. Nie mylę się chyba, że 6P1P daje ok. 3-3,5W?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 125...249 postów
W dzisiejszych czasach nie chodzi o pomysłowość - tylko o pieniądzeVacuumVoodoo pisze:[...]
[...]

A to zależy do czego

na klubowych koncertach

___//--RS--\\___