Radyjko Promyk
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Radyjko Promyk
Witam wszystkich, z dobre pół roku temu kupiłem za paczkę papierosów od jakiegoś Pana z czwartej zmiany tak jak w tytule radio Promyk, wyglądało na kąpletne, miało pewien defekt obudowy, ale jest on do usunięcia, mniejsza o to, dzisiaj usiadłem dopiero aby przyjrzeć się mu i zobaczyć czy działa, rozebrałem je to znaczy wyjąłem elektronikę z obudowy, wyczyściłem przejrzałem no i włączyłem, usłyszałem głośny warkot w głośniku, więc szybko je wyłączytłem sprawdziłem cały zasilacz no i kondensator (elektrolit) suchutki ledwie 7uF pojemności z 33 które powinien mieć, poszukałem inny kondensator, co prawda o dobre 8 lat młodszy ale trzymał pojemność, podmieniłem go no i warkot zniknął ale w głośniku głucha cisza, przejrzałem cały obwód elektroniki, jest w pełni zgodny z schematem, brak jakichkolwiek przeróbek, popodmieniałem lampy, w akcie desperacji sprawdziłem część po części, rezystor po rezystorze, kondensator po kondensatorze, mierzyłem zarówno pojemności jak i rezystancję i ciągle nic, napięcia także w normie, odłączyłem wzmacniacz m.cz i podałem na niego zewnętrzny sygnał i działa, ale jak nic nie odbiera tak nie odbiera, podłączając antenę słychać trzaski, ale nic po zatym, przeczyściłem cały przełącznik zakresów i sprawdziłem styki wszystko jest OK a radio nic, nie ma nawet charakterystycznego szumu, jedyne co się dzieje, to gdy włączy się zakres fal Śr i maksymalnie wychyli kondensator strojeniowy wtedy pojawia się szum, ale na Dł jak i Kr co kolwiek zrobię cisza, dodam także że sprawdziłem obwód w.cz wszytko jest popodłączane nie ma pourywanych elementów, prześcia pomiędzy cewkami są, nie kręciłem żadnym rdzeniem w cewkach ani żadnym warikapem, nie dotykam nigdy elementów strojeniowych, jednak zaczynam się bać że ktoś to zrobił zanim ja to radyjko dostałem gdyż na metalowej części odbiornika od góry przy poszczególnych warikapach ktoś ołówkiem popisał oznaczenia Dł, Śr, Kr i Kv, nie wiem co to może oznaczać ale boję się że ktoś się bawił w elektronika i chyba rozstroił obwody wejściowe w.cz, choć nie jestem tego pewien, dodatkowo załączam zdjęcia samego odbiornika, za każdą podpowiedź z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Radyjko Promyk
Witam
Ustalmy na początek parę rzeczy.
Napisz jakim sprzętem dysponujesz.
Posiadasz generator sygnałowy?
Czy masz oscyloskop lub miernik częstotliwości?
Na początek wypadało by się dowiedzieć czy heterodyna w ogóle się wzbudza.
Proponuję jeszcze pomierzyć napięcia i prądy w części wcz. i sprawdzić czy są zgodne z tymi na schemacie http://www.fonar.com.pl/audio/schematic ... _lotos.htm
Jak to ustalimy to będziemy radzić dalej
Ustalmy na początek parę rzeczy.
Napisz jakim sprzętem dysponujesz.
Posiadasz generator sygnałowy?
Czy masz oscyloskop lub miernik częstotliwości?
Na początek wypadało by się dowiedzieć czy heterodyna w ogóle się wzbudza.
Proponuję jeszcze pomierzyć napięcia i prądy w części wcz. i sprawdzić czy są zgodne z tymi na schemacie http://www.fonar.com.pl/audio/schematic ... _lotos.htm
-
- 625...1249 postów
Napięcia pomierzyłem i są w normie, wachają się w przedziale +/_3V z tymi podanymi na schemacie, co do sprzętu, to stanadardowo 3 multimetry, miernik częstotliwości od 1 do 200kHz, domowej roboty szukacz sygnału m.cz, i domwej roboty generator wzorcowy 1kHz, niestety nie dysponuję oscyloskopem, ani typowym profesjonalnym generatorem, a cha i jeszcze mam miernik lamp melektronowych, sprawny, firmy i nazwy nieznanej, dostałem go w spadku po wuju, co jest elektronikiem
-
- 625...1249 postów
Czyli napięcia są o.k. Więc teraz tak dla pewności sprawdź dla pewności prąd pobierany przez heterodynę i przetestuj ją miernikiem częstotliwości.
Skoro mcz. I zasilanie są dobre to można przejść do zestrojenia pcz. Co powinno nam ułatwić strojenie heterodyny.
Należy teraz odłączyć heterodynę od zasilania a na siatkę mieszacza(lub następnej lampy wzmacniacza pcz.) przez kondensator (100-200p) podać sygnał pcz (465khz) z innego odbiornika (może być tranzystorowy) nastrojonego na jakąś stację radiową(am) i „kręcimy” delikatnie rdzeniami filtrów tak aby uzyskać jak największą siłę sygnału odbieranej audycji.(Strojenie zaczynamy od filtra znajdującego się najbliżej detektora).
ps.
Jeżeli się gdzieś pomyliłem to proszę poprawcie mnie bo od kiedy mam generator nie stosowałem tej metody z innym odbiornikiem.
walllker
Mam gdzieś na dyku artykuł w języku angielskim o strojeniu odbiorników bez generatoora i oscyloskopu, jeśli chcesz to mogę Ci go wysłać na e-mail.
Skoro mcz. I zasilanie są dobre to można przejść do zestrojenia pcz. Co powinno nam ułatwić strojenie heterodyny.
Należy teraz odłączyć heterodynę od zasilania a na siatkę mieszacza(lub następnej lampy wzmacniacza pcz.) przez kondensator (100-200p) podać sygnał pcz (465khz) z innego odbiornika (może być tranzystorowy) nastrojonego na jakąś stację radiową(am) i „kręcimy” delikatnie rdzeniami filtrów tak aby uzyskać jak największą siłę sygnału odbieranej audycji.(Strojenie zaczynamy od filtra znajdującego się najbliżej detektora).
ps.
Jeżeli się gdzieś pomyliłem to proszę poprawcie mnie bo od kiedy mam generator nie stosowałem tej metody z innym odbiornikiem.

Mam gdzieś na dyku artykuł w języku angielskim o strojeniu odbiorników bez generatoora i oscyloskopu, jeśli chcesz to mogę Ci go wysłać na e-mail.
-
- 625...1249 postów
Jak już uporasz się z pcz. To przyjdzie pora na zestrojenie heterodyny. Połącz z powrotem anodę triody generatora z zasilaniem, ustaw wtedy wskazówkę skali na ok 225 khz i włącz zakres fal długich . Kręć teraz delikatnie rdzeniem heterodyny (tym od fal dł.) lub trymerem(lub jednym i drugim na przemian) aby odebrać program pierwszy PR z maksymalną maksymalną siłą sygnału.(Nie zapomnij o podłączeniu anteny)
-
- 625...1249 postów
Jejku tylko go nie popsuj! W razie partyzanta pisz na forum i nie rób wynalazków ! 

Wojtek SQ2KRZ
-
- 625...1249 postów
Dziękuję za porady praktyczne, dzisiaj, niestety nie mogłem usiąść i nic zobić, dopiero usiadłem przy komputerze, jednak niedziele, mam wolną i napewno wykorzystam ten czas na te zbiegi, choć przyznam szczerze że mam małego pietra, zreguły nie lubię się bawić obwodami w.cz i p.cz jeżeli będę miał jakiekolwiek wątpliwości napewno najpierw napiszę, zanim coś miałbym popsuć, pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Zawsze kiedyś trzeba zacząć. Później już łatwiej.walllker pisze: choć przyznam szczerze że mam małego pietra, zreguły nie lubię się bawić obwodami w.cz i p.cz jeżeli będę miał jakiekolwiek wątpliwości napewno najpierw napiszę, zanim coś miałbym popsuć, pozdrawiam