OTV Fregata
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
OTV Fregata
Witam, dzisiaj przez przypadek moja kolekcja wzbogaciła się o telewizor tak jak w tytule Fregata i radyjko Dominante, i tu rodzi się moje pytanie. Telewizor dokładnie odkurzyłem, sprawdziłem włókna lamp czy są ok, przejżałem czy coś gdzieś nie jest urwane, i się okazało że telewizor wygląda bardzo dobrze od środka, no to po dniu pracy go włączam żeby sprawdzić czy ruszy, a tu mi główny bezpiecznik zaświecił się i padł, patrze miernikiem a tu na wejściu czyste zwarciek tórego wcześniej nie było bo sprawdzałęm, sprawdziłem przewód i jest ok więc coś nie tak w odbiorniku, podejrzany zdaje mi się wstępny kondensator na obwodzie zasilania, zaraz za włącznikiem, często mi się zdarzało przy pierwszych uruchomieniach TV że dostaje on przebicie i umiera, jednak może to być coś innego gdyż nie sprawdzałem co i jak na dzisiaj zrobiłem już sobie przerwę, i tu rodzi się moja prośba, czy ma ktoś może schemat, lub serwisówkę, od odbiorników fregata i udostepnił by w formie skanów, bardzo by mi to pomogło, będe wdzięczny także za każdą radę co może być przyczyną tego zwarcia pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Re: OTV Fregata
Sprawdź diodę D2 (BY236). Powodzenia.
-
- 625...1249 postów
Re: OTV Fregata
Dziekuję bardzo za pomoc, telewizorek już działa, od samego rana usiadłem i okazało się że przebicie miał kondensator C512 47n na wejściu zasilania, padła dioda prostownicza D2 o ile dobrze odczytałem nr z schematu i elektrolit C510, pierwszy zaraz za diodą, jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam