high octane

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

smok554
3 posty
3 posty

high octane

Post autor: smok554 »

To mój pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich i z góry przepraszam za przyszłe błędy.
A więc chce zabrać sie na początku za budowę prostego wzmacniacza lampowego znalazłem taki projekt w sieci: high octane jest tu opis budowy i proste schematy więc myślę ze sobie poradzę lecz mam parę pytań ogólnie największy problem mam z rozszyfrowaniem transformatora głośnikowego nie wiem czy ma być on 5 watowy czy 15 i czy ogólnie ktoś by mógł mi powiedzieć gdzie najtaniej kupie obydwa transformatory do tego wzmaka a może ktoś mógłby mi je nawinąć??... I jeszcze pytanie dotyczące obudowy znalazłem obudowę o podobnych wymiarach w sklepie avt czarną wentylowaną za 69 zł czy może ktoś ma do polecenia jakieś tańsze obudowy gdzie mogę je dostać i za jaką cenę?? Proszę ta grze jeżeli ktoś sie zajmował budową tego wzmaka żeby udzielił mi jakichś wskazówek.

Z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony pn, 21 kwietnia 2008, 18:31 przez smok554, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: high octane

Post autor: Marvel »

Nie jestem ekspertem, ale powiem, jak to było w moim przypadku. Też w pierwszej chwili chciałem robić wzmacniacz z ax84.com ALE transformatory, które tam są, musiałbym ściągać z USA lub Niemiec. Natomiast tu na forum jest mnóstwo schematów (szukaj schematów publikowanych m.in. przez użytkowników painlust i Jethrotull) dostosowanych do traf łatwo dostępnych w Polsce, np. na Allegro lub w piwnicy/ na strychu w starych telewizorach/ radiach/ i innych urządzeniach lampowych. Szukaj traf np. TS30/9/676 (sieciowe) i TG 2,5-1-666 (głośnikowe) i podobnych. To samo z lampami. Schematy są pod popularne lampy łatwo dostępne za grosze w PL (przynajmniej, jeśli chodzi o lampy mocy).
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
smok554
3 posty
3 posty

A czy mógłbyś mi pomóc w znalezieniu odpowiedniego wzmacniacza na tych transformatorach interesuje mnie brzmienie bluesowe jak i trash metalowe do solówek a ta grze chciałbym schemat w miarę prosty żebym dał sobie z nim rade nie czytam jeszcze biegle schematów dlatego wybrałem właśnie tamten projekt bo jest bardzo dokładnie opisany i ma layout który jest bardzo prosty do zrozumienia i złożenia.
Ostatnio zmieniony pn, 21 kwietnia 2008, 18:38 przez smok554, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Na stronie domowej high-octane'a (http://ax84.com/hioctane.html) jest wyraźnie napisane że NIE jest to projekt dla nowicjusza.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

jethrotull :arrow: Sądzisz, że ktoś, kto nie potrafi napisać poprawnie zdania w ojczystym języku, jest w stanie wyczytać w obcym to, o czym wspomniałeś? :wink:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

a może smok554 nie jest Polakiem...
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

:arrow: Smok554 Na forum setki razy był wałkowany temat budowy wzmacniaczy przez początkujących. Ludziom, którzy piszą w kółko to samo, przez kilka lat, naprawdę już zaczyna się to nudzić(nie mówię tu o sobie, bo ja jestem raczej z tych pytających, ale to w tej chwili nie ma znaczenia). A po wtóre: proszę, używaj opcji sprawdzania pisowni... Każdemu może się zdarzyć błąd, ale taka ich ilość, to już przesada... Uwierz...
Pozdrawiam, Jarek ;)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

fresostrowiec :arrow: Obcokrajowiec popełniłby zupełnie inne błędy.
METALOWIEC :arrow: Na Triodzie nie ma opcji sprawdzania pisowni ... albo nie zauważyłem. :)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Thereminator :arrow: Firefox pomaga ;)
smok554
3 posty
3 posty

Otóż przepraszam wszystkich za moją pisownię a w szczególności moderatora, nie chce jednocześnie tłumaczyć sie z czego ona wynika. ani nie chce zaśmiecać wątku i stosować segregacji użytkowników forum na polaków i nie polaków ani ze względu na błędy ortograficzne ani ze względu na jakikolwiek inny powód. Jednocześnie dziękuje wszystkim w pomocy odnośnie transformatora i obudowy a moderatora proszę o zamknięcie wątku ze względu na to iż na stronie jest napisane że nie jest to projekt dla początkujących więc nie sądzę aby ktoś zechciał mi jeszcze udzielić jakichkolwiek wskazówek. Przepraszam również za pytania odnośnie innego projektu poszukam samodzielnie w sieci.

Z poważaniem smok554.
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

Przejrzyj 3-4 strony wstecz tego działu, napewno coś znajdziesz.
Pozdrawiam, Jarek ;)