Transformator Tesli na 6p45s

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Transformator Tesli na 6p45s

Post autor: komornik12_old »

Cześć

Zbudowałem transformator Tesli jak tu:

http://www.portalnaukowy.edu.pl/teslalamp.htm

i nie działa. Sprawdziłem napięcia na anodzie, zaraz za diodami i na siatce 2. Napięcia są, jak kręcę kondensatorem radio na UKFie zaczyna strasznie buczeć, czyli coś tam generuje. Jak podłączyłem woltomierz równolegle z rezystorem siatki 2, to na chwilę zaczął działać i za poment strzelił elektrolit w zasilaczu. Chciałem zapytać co może być przyczyną niedziałania? Zapytam skromnie, czy mogą to powodować kondensatory w zasilaczu, bo zamiast 6,8uF dałem 4,7uF?

Dodam, że lampa to NOS zanim jej nie ruszyłem.

Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Transformator Tesli na 6p45s

Post autor: AZ12 »

W projekcie zostały użyte kondensatory stałe do filtracji napięcia zasilającego. Użycie kondensatorów elektrolitycznych o większej rezystancji wewnętrznej (ESR) zamiast nich sprawiło, że zaczęły się grzać, co spowodowało ich wybuch.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Myślałem, że na schemacie jest jakiś błąd i wstawiłem elektrolity. Z takimi kondensatorami będę miał sporo problemu. Kupić nie ma gdzie o tych parametrach, a złożyć z kilku to będzie ogromny. Zostaje samemu złożyć, lub jakoś przekształcić zasilacz. Mógłmy mi ktoś coś poradzić, co z tym fantem zrobić? Przychodzi mi do głowy wstawić elektrolity o większej pojemności, ale przy tym napięciu nie chcę za dużo eksperymentować....

Mam jeszcze jedno pytanie. Do czego jest w zasilaczu kondensator 1n/2kV?

Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

komornik12 pisze:. Z takimi kondensatorami będę miał sporo problemu. Kupić nie ma gdzie o tych parametrach, a złożyć z kilku to będzie ogromny.
W ciągu 10s znalazłem na googlach sklep z Gdyni w którym można kupić takie kondensatory po 8.8zł+vat.
Widzę że koledze się nie chce szukać....

Radzę też zaopatrzyć się na początek w traffo separacyjne, tak na wszelki wypadek...

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Możesz podać ten sklep?

Mam jeszcze pytanie. Czy można te kondensatory stałe jakoś na elektrolity zamienić?

Pozdrawiam

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Możesz dostać wędkę, ale nie rybę:

Wpisałem w google dokładnie to, co chcę znaleźć: kondensator 400V6.8uF z Gdyni.
Nie znalazło, więc zmniejszyłem wartość do 4.7uF, bo też podejdzie. Eureka jeden trafiony link do sklepu !

Kondensatory pracują jako podwajacz napięcia. Muszą mieć małą rezystancję wewnętrzną, by przy przepływie większego prądu spadek napięcia na nich i zarazem moc na nich tracona była niewielka.

Całkiem możliwe, że zastosowałeś stare elektrolity z dużym ESR i dlatego się zagrzały i wybuchły.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Cześć

Zastosowałem współczesne elektrolity. Chciałbym zapytać, czy mógłbym zastosować, ale już elektrolity np. 10uF?

Mówiąc szczerze chciałbym wykorzystać, to co mam... Już znalazłem tą stronę. Tylko szkoda, że trudno tam komunikacją miejską dojechać...

Pozdrawiam

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Cześć

Tesla już działa. Mam jednak pytanie. Jak dobrze oszacować napiecie na cewce wtórnej za pomocą iskry?
Gdzieś utkwiło mi w głowie, że napięcie przebicia dla powietrza wynosi 10kV na 1 cm. Moja iskra ma ok. 20cm.
Wydaje mi się, że w tesli są nieco wyższe napięcia...

Pozdrawiam

Pozdrawiam Maciej