TRX bezpółprzewodnikowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
TRX bezpółprzewodnikowy
Jestem w trakcie wykonywania takiego prymitywnego urządzonka:
Pasma 1,8 - 3,5- 7 MHz
Emisja SSB/CW
moc wyjściowa ok. 0,5Watt/50omah
Załączam uproszczony schemat ideowy
Pozdrawiam Na scemacie nie uwzględniłem przełącznika zakresów .
kondensatory zmienne [5x50pF] C1, C2, C3, C4, C5 są na jednej wspólnej osi.
Pasma 1,8 - 3,5- 7 MHz
Emisja SSB/CW
moc wyjściowa ok. 0,5Watt/50omah
Załączam uproszczony schemat ideowy
Pozdrawiam Na scemacie nie uwzględniłem przełącznika zakresów .
kondensatory zmienne [5x50pF] C1, C2, C3, C4, C5 są na jednej wspólnej osi.
-
- 125...249 postów
Re: TRX bezpółprzewodnikowy
Ciekawe!! że, na tym Forum, nikt nie potrafił , coś "skrytykować lub pochwalić", poza swoją sitwą!!
Czyżbyście byli Panowie, "zamkniętym Klubem", jak KW w warszawce , /uprasza się nie mylić / z Komitetem PZPR
Czyżbyście byli Panowie, "zamkniętym Klubem", jak KW w warszawce , /uprasza się nie mylić / z Komitetem PZPR
HAM'sów tu niewielu, za to aż się roi od gitarowców (gitarników?) i wielbicieli wzmacniaczy akustycznych. SP5BLN
P.S. dlaczego znikł załącznik transceivera półprzewodnikowego? Konstanty
Niecały rok temu zamieściłem schemat i opis prostego lampowego transceivera zbudowanego przez szwedzkiego krótkofalowca. Schemat ten ukazał się w dawnym miesięczniku "Krótkofalowca Polskiego" Oto link: viewtopic.php?f=18&t=14994&p=156207#p156207 Konstanty
P.S. dlaczego znikł załącznik transceivera półprzewodnikowego? Konstanty
Niecały rok temu zamieściłem schemat i opis prostego lampowego transceivera zbudowanego przez szwedzkiego krótkofalowca. Schemat ten ukazał się w dawnym miesięczniku "Krótkofalowca Polskiego" Oto link: viewtopic.php?f=18&t=14994&p=156207#p156207 Konstanty
Ostatnio zmieniony pn, 28 czerwca 2010, 22:00 przez Konstanty, łącznie zmieniany 1 raz.
W sumie układ klasyczny. Ciekawe czy starczy uporu we wprowadzeniu projektu w fazę konstrukcji.
Mnie się nigdy na lampach nie udało wyjść poza etap testowania poszczególnych bloków, no i na
problemy związane z wykonaniem porządnego chassis nie znalazłem rozwiązania.
Jaka to będzie konstrukcja? na druku czy pająk?
W każdym razie życzę sukcesu i trzymam kciuki.
Mnie się nigdy na lampach nie udało wyjść poza etap testowania poszczególnych bloków, no i na
problemy związane z wykonaniem porządnego chassis nie znalazłem rozwiązania.
Jaka to będzie konstrukcja? na druku czy pająk?
W każdym razie życzę sukcesu i trzymam kciuki.
Mietek
Witam.
Przyłączam się do opinii Kolegi Konstantego. Większość użytkowników Triody to wielbiciele wszelkich wzmacniaczy akustycznych (sam się do nich zaliczam), urządzeń stosunkowo prostych i wdzięcznych w konstruowaniu i uruchomianiu. Natomiast już sam wstęp wątku napisanego przez Kolegę może bardzo zniechęcić, gdyż jak to Kolega opisał dotyczy budowy trzypasmowego "prymitywnego urządzonka" o mocy wyjściowej kwalifikującej go do urządzeń QRP, "urządzonka", którego uproszczony schemat zawiera 19 lamp (są to same pentody, więc nie można użyć lamp podwójnych). Do jego zbudowania i poprawnego zestrojenia potrzebnych jest przynajmniej kilka porządnych przyrządów warsztatowych, oraz pewna wiedza i doświadczenie w zakresie uruchamiania układów w.cz. Myślę, że właśnie z tych powodów zainteresowanie tematem jest dość nikłe.
Pozdrawiam,
Romek
Przyłączam się do opinii Kolegi Konstantego. Większość użytkowników Triody to wielbiciele wszelkich wzmacniaczy akustycznych (sam się do nich zaliczam), urządzeń stosunkowo prostych i wdzięcznych w konstruowaniu i uruchomianiu. Natomiast już sam wstęp wątku napisanego przez Kolegę może bardzo zniechęcić, gdyż jak to Kolega opisał dotyczy budowy trzypasmowego "prymitywnego urządzonka" o mocy wyjściowej kwalifikującej go do urządzeń QRP, "urządzonka", którego uproszczony schemat zawiera 19 lamp (są to same pentody, więc nie można użyć lamp podwójnych). Do jego zbudowania i poprawnego zestrojenia potrzebnych jest przynajmniej kilka porządnych przyrządów warsztatowych, oraz pewna wiedza i doświadczenie w zakresie uruchamiania układów w.cz. Myślę, że właśnie z tych powodów zainteresowanie tematem jest dość nikłe.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 375...499 postów
Grzesiu głowa do góry !
Tutaj jest niewielu ludzi co potrafia w.cz ( można policzyć na palcach 1 ręki )..
Gdy ja walczyłem ze swoim TRX-em ( tzn walcze hehe mam wreszcie zasilacz stabilizowany lampowy
) zainteresowanie było niewielkie ale zjechany zostałem wtedy gdy go rozwaliłem
.
Audio przy naszych układach to jest pryszcz...
Wojtek SQ2III
Tutaj jest niewielu ludzi co potrafia w.cz ( można policzyć na palcach 1 ręki )..
Gdy ja walczyłem ze swoim TRX-em ( tzn walcze hehe mam wreszcie zasilacz stabilizowany lampowy

Audio przy naszych układach to jest pryszcz...
Wojtek SQ2III
Witajcie.
Kwazor,nie jest tak żle.Jeszcze trochę nas jest.
Do SP5GMV.Grzesiu,imienniku ty mój.Na wstępie walnąłeś ostro.Ale bajkę o stadzie wron znasz,hi.
Wracając do tematu.Może by tak coś bardziej prostego.Np.to.
Grzesiu,z tego co wiem to miałeś do czynienia z tym maluchem.Powiedz o nim parę słów.
Pozdrawiam Wszystkich.
Grzegorz SP3MYT
Kwazor,nie jest tak żle.Jeszcze trochę nas jest.
Do SP5GMV.Grzesiu,imienniku ty mój.Na wstępie walnąłeś ostro.Ale bajkę o stadzie wron znasz,hi.
Wracając do tematu.Może by tak coś bardziej prostego.Np.to.
Grzesiu,z tego co wiem to miałeś do czynienia z tym maluchem.Powiedz o nim parę słów.
Pozdrawiam Wszystkich.
Grzegorz SP3MYT
Grzegorz
Tak przy okazji.Ostatni nabytek.TPS-54.Jeszcze nie otwierany i lekko przykurzony.Kocham blaszaki i już(lampowe oczywiście).
Grzegorz
-
- 125...249 postów
Spróbuję odpowiadać od "końca", Grzesiu MYT, układ "malucha" uruchomiłem ze 30-parę latek temu, dokąd pracowałem na pełnowymiarowych antenach, to było OK. Jednak,jednak, dodatkowy stopień p.cz, toby się przydał. Ogólnie konstrukcja warta "zachodu"!
gmv
gmv
-
- 125...249 postów
Szanowny Panie Konstay, Co tu pisać .........."Niewielu z nas zostało, i nas wykrusza czas, by wracć sił zamało już, a zresztą czas prrzklął NAS!!
gmv
gmv
Grzesiu,więcej optymizmu.
Jest kwarc,i to jaki.Epokowo sam raz do lampowego ustrojstwa.
Jest kwarc,i to jaki.Epokowo sam raz do lampowego ustrojstwa.
Grzegorz
-
- 125...249 postów
A "trzyma 500"
gmv
gmv
Panowie to się robiło w latach 68-75,a ilu zostało co czuje temat, z braku kwarców do filtra był przesuwnik fazowy a jakie dx-się robiło hi. Macie racje wcz w takich układach lampowych to pomroczność jasna dla tych co budują wzmacniacze a też tych trochę popełniłem w latach 70 Pozdrawiam i życzę udanych konstrukcji - ja już do tych konstrukcji nie wrócę ,obecnie mam półprzewodnikowy trx hm 2kt930b 250 w (120wcz w antenie),nigdy nie miałem urządzeń fabrycznych tylko własnej roboty hi -sp5cii-73!
-
- 125...249 postów
Modyfikacja:
Stan na dzień dzisiejszy;
Oddzielny kondensator VFO, rezygnacja z "podstrajania" BU.
Reszta to proste uzupełnienia, których nie warto komentować, bo nie mają zasadniczego wpływu na działanie "ustrojstwa", /ściślej jego ideii/
Dla większej przejrzystości, pominąłem, dławiki i kondensatory blokujące , we wszystkich "wiszących" włóknach żarzenia /poza VFO/.
Niestety nie posiadam w programie, lamp bezpośrednio żarzonych, ale to detal, wiadomo o co chodzi.
Oczywiście te nie narysowane dławiki, podłączone są do napięcia +Vż, około 1,8- 2,2 V, aby skompensować spadek napięcia na dławikach.
To na tyle.
Pozdrawiam
gmv
Stan na dzień dzisiejszy;
Oddzielny kondensator VFO, rezygnacja z "podstrajania" BU.
Reszta to proste uzupełnienia, których nie warto komentować, bo nie mają zasadniczego wpływu na działanie "ustrojstwa", /ściślej jego ideii/
Dla większej przejrzystości, pominąłem, dławiki i kondensatory blokujące , we wszystkich "wiszących" włóknach żarzenia /poza VFO/.
Niestety nie posiadam w programie, lamp bezpośrednio żarzonych, ale to detal, wiadomo o co chodzi.
Oczywiście te nie narysowane dławiki, podłączone są do napięcia +Vż, około 1,8- 2,2 V, aby skompensować spadek napięcia na dławikach.
To na tyle.
Pozdrawiam
gmv
Witam Kolegów !
Tej klasy konstrukcje to za wysokie dla mnie progi.
Ale coś robię- to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1842666.html - z konieczności co by troszkę dla FT-817 propagacje poprawić, a to w planach do wykonania - zaraz po wzmacniaczu, dla zabawy i relaksu viewtopic.php?f=18&t=18393
Na razie etap mechaniczno ślusarsko blacharski przy wzmacniaczu - oczekiwanie na podzespoły.
Tak że jest tu i krótkofalowców kilku.!
Tej klasy konstrukcje to za wysokie dla mnie progi.
Ale coś robię- to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1842666.html - z konieczności co by troszkę dla FT-817 propagacje poprawić, a to w planach do wykonania - zaraz po wzmacniaczu, dla zabawy i relaksu viewtopic.php?f=18&t=18393
Na razie etap mechaniczno ślusarsko blacharski przy wzmacniaczu - oczekiwanie na podzespoły.
Tak że jest tu i krótkofalowców kilku.!