Trafo glosnikowe do 6N13S PP

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
fafik1000
25...49 postów
25...49 postów

Trafo glosnikowe do 6N13S PP

Post autor: fafik1000 »

Witam,
Czy ktos moze recznie wykonywal trafka do tego ukladu z EP 8/2005? Albo moze ktos ma pomysl jak wyliczyc najlepiej takie trafko? Mam rdzenie i chcialbym je samodzielnie nawinac ale potrzebuje kilku wskazowek jak najlepiej je zrobic.
Z gory dzieki
Maciek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Trafo glosnikowe do 6N13S PP

Post autor: Piotr »

fafik1000 pisze:do tego ukladu z EP 8/2005?
Koszmar potworność delegat i rolnik :|
traxman

Post autor: traxman »

A w rozwinięciu.... bo komentarz ciekawy, kiedyś chciałem go zbudować - więc trochę mnie to interesuje.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Już tyle razy pisałem, że to jeden z gorszych schematów opublikowanych w ostatnich latach, że niedługo AVT pozwie mnie do sądu, dlatego zazwyczaj pojednawczo dodaję, że parę lat wcześniej zamieścili artykuł Piwowarczyka o wzmacniaczu na EL34, dla odmiany bardzo dobry.

Ten na 6N13S zawiera takie kwiatki, jak źródło prądowe na triodzie (rezystor przy danym spadku napięcia i prądzie jest bliżej prawdy od triody), odwracacz o sprzężeniu katodowym na 6N8S (gdzie akurat potrzebne jest duże wzmocnienie) i dość ekscentryczny stopień wyjściowy.
Awatar użytkownika
fafik1000
25...49 postów
25...49 postów

Uffff Piotrze :) No cos tak juz wyczytalem, ze z tym schematem jest cos nie tak. Ale ktos go poprawil i ten poprawiony jest na http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10376
A wpadla mi w rece kwadra tych lampek calkiem okazyjnie i sie niezle napalilem :)
To co mozna by z nich fajnego zmontowac wykorzystujac ta kwadre?
Kazdy pomysl mile widziany :)
Pozdrawiam,
Maciek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

fafik1000 pisze:Ale ktos go poprawil
Słabo go poprawił...

Najlepiej wyrzuć całą sekcję napięciową, bo jest do niczego i zastosuj klasyczny układ na 6N8S od Williamsona. Choćby taki jak w WL36 Piwowarczyka, czy w moim wątku "bez tytułu".
W stopniu wyjściowym można zastosować polaryzcję mieszaną (z większym Rk) dla lepszej stabilności, albo inny punkt pracy. Przesunięce punktu pracy pozwoli na uzyskanie mocy ponad 20W z jednej lampy, zamiast 15W z dwóch.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

To forum diyaudio to jakieś podejrzane jest. Wszyscy się ślinią na ładną, fakt, obudowę, a o parametrach wzmacniacza nikt się nawet nie zająknął.
traxman

jethrotull pisze:To forum diyaudio to jakieś podejrzane jest. Wszyscy się ślinią na ładną, fakt, obudowę, a o parametrach wzmacniacza nikt się nawet nie zająknął.
:?: o obudowie nic tu nie ma
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie tu tylko tam. Tu wiem że nic nie ma, bo to forum zacnym jest, za brzydką obudowę jedynie od painlusta można oberwać ;)
traxman

jethrotull pisze:Nie tu tylko tam. Tu wiem że nic nie ma, bo to forum zacnym jest, za brzydką obudowę jedynie od painlusta można oberwać ;)
O tą wczorajszą z masą ledów? PS. One nie do końca są w jednej linii i gałka jest za duża. :twisted: Symetria jest najlepszym doradcą projektanta. Z drugiej strony rzadko kto jest mechanikiem, a i do niego można by się doczepić, że odstawił kichę. Większość ma jednak coś wspólnego z prądem. W naszych przypadkach, obudowa jest sukcesem, bo gwarantuje egzystencje układowi. Jeżeli układ jest bez obudowy, jest tylko tymczasowym zbiorem elementów, mogących przydać się w innym urządzeniu :D
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ech, nie rozumiemy się. Mówiłem o urządzeniu zaprezentowanym na forum diyaudio.pl. Nieważne zresztą.
traxman

jethrotull pisze:Ech, nie rozumiemy się. Mówiłem o urządzeniu zaprezentowanym na forum diyaudio.pl. Nieważne zresztą.
Jasne, zbyt wcześnie na mnie, teraz już czaję.
Awatar użytkownika
fafik1000
25...49 postów
25...49 postów

Piotrze,
A co myslisz na temat ukladu ze strony http://www.audioton.republika.pl/6N13S.html
A moze jest ktos co sie pokusil o wykonanie tego ukladu?
Pozdrawiam,
Maciek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Wygląda ciekawie, ale podejrzewam, że będzie upierdliwy w regulacji i może się z czasem rozjeżdżać. Jeśli Cię to nie przeraża, to będziesz miał wzmacniacz "inny niż wszystkie" :)
traxman

Fafik, pomierz te lampy, bo może się okazać, że nie nadadzą się do PP, a co dopiero do tego układu - to jest pełny mostek, więc przy rozbieżnościach nie dość, że będą różne spadki w gałęziach, to jeszcze różne spadki na połączonych szeregowo lampach - tam musi być na mój gust idealna czwórka (czyli para). Inaczej będziesz podmagnesowywać rdzeń prądem stałym co zniweczy zaletę układu, czyli możliwość wykonania transformatora bez szczeliny. Mostki generalnie są bardzo wymagające, czy to przetwornica, czy wzmacniacz. Do tego wszystkiego dochodzi galwaniczne sprzężenie ze stopniem sterującym - może być ciekawie. Spróbowałbym zrobić klasycznego PP ewentualnie z równoległymi lampami - zależy ile watów potrzebujesz.