Preamp cyfrowy ale lampowy

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pudl
100...124 posty
100...124 posty

Preamp cyfrowy ale lampowy

Post autor: pudl »

Cześć wszystkim
Mam pewien pomysł.. jako że w niedalekiej przyszłości chciałbym przerobić mój obecny head na końcówkę mocy do racka i preamp (rownież do racka) to zacząłem kombinować.. Wymyśliłem sobie że ten preamp (lampowy oczywiście) mógłby być sterowany w pełni cyfrowo! Mieć pamięć, presety, kilka torów sygnałowych, byc kompatybilny z MIDI, i może jeszcze odbierać kablówkę czy chociaż tvn.. :twisted: Trochę sobie nad tym pomyślałem, poszukałem informacji w sieci i zrobiłem sobie takie założenia:
- preamp podzielony na dwa 'kanały' - mesa i jcm800 konfigurowalny w soldano atomic
- w obydwu kanałach gain realizowany potencjometrem cyfrowym, z kolei korekcja tonów po (wtórniku) scalonym 5 pasmowym equalizerem tda7317 (którego bardzo fajna opcją jest to że jego pasma można samemu określać zewnętrznymi elementami)
- każdy z kanałów miałby po kilka dziwnych opcji brzmieniowych których jeszcze nie wymysliłem :) tzn dwie narazie - w mesie mod toma extra gain i właśnie przełączanie atomic <-> jcm800 - wszystko realizowane przekaźnikami.. i jeszcze może obniżenie napięcia zasilania dla obu kanałów.. reszta później.
- wszystkie elementy wykonawcze (przekazniki, pot, eq) sterowane procesorem najprawdopodobniej atmega8 poprzez magistrale I2C
- całość zaprogramowana bardzo user friendly :) (zdecydowanie najtrudniejsze z założeń)
Narazie to taki bardzo ogólnikowy zarys... powiedzcie co o tym sądzicie? Wszelkie uwagi i sugestie są bardzo mile widziane
pozdrawiam
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Preamp cyfrowy ale lampowy

Post autor: VacuumVoodoo »

Aleksander Niemand
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

ja bym do tych opcji dorzucił jeszcze aparat do pasteryzacji mleka :) teraz to podobno standard :)
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Line6 Bogner :)
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Stawiam zgrzewkę piwa, jak wprowadzisz w życie swoją koncepcję.

A nie lepiej:

1) Trzy osobne zestawy potencjometrów Gain, Bass, Middle, Treble, Volume dla każdego z kanałów? I do tego wspólny Master Volume dla tych trzech kanałów do ustawienia głośności - potencjometrami Volume ustawiałbyś sobie proporcje głośności pomiędzy kanałami.

2) Mi osobiście nie przypada do gustu regulacja cyfrowa - pokrętło jest o wiele bardziej funkcjonalne...

3) Na potrzeby grania na żywo rozwiązanie 1) jest o wiele prostsze i wygodniejsze w obsłudze.

4) Jak już chcesz to możesz wsadzić Atmegę do przełączania kanałów - może dbać o wyciszanie przy przełączaniu, obsługiwać MIDI i przełącznik podłogowy, realizować Standby i opóźnienie załączania napięcia anodowego na lampy..
Pi-Vo
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Pi-Vo »

A może tak jak w Soldano X99?Potencjometry mają silniczki krokowe, chyba też enkodery żeby pamiętać położenie potencjometrów a wszystkim steruje kontroler który także pamięta presety.Takich rozwiązań było więcej, np. nie do końca lampowy Marshall JMP1 w którym są potencjometry cyfrowe, kiedyś istniała firma ADA która produkowała preampy (MP1, MP2) częściowo lampowe i programowalne z dodatkowymi cyfrowymi efektami.Był też wzmacniacz Johnson Millenium który jest całkowicie programowalny.Nie jest to jakaś idee fix, zwłaszcza że potrafisz to chyba zaprogramować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Z chęcią dorwałbym PCB do tego Soldano.

Potencjometry z silnikami to fajna sprawa, niestety koszty zabijają... taniej zrobić osobne regulatory na zwykłych potencjometrach...
traxman

Post autor: traxman »

Ludki nie mordujcie się z potencjometrami sterowanymi silnikiem krokowym, te rozwiązanie jest nieeleganckie technicznie i kłopotliwe w realizacji - istnieją dziesiątki potencjometrów scalonych (krzemowych) sterowanych przez magistralę szeregową cyfrowo lub nawet przy pomocy przycisków UP/DOWN, do tego mikroprocesor i dwie linie sterujące i mamy eleganckie rozwiązanie z możliwością presetów nastaw itp. Scalaki takie produkuje EXAR, DALLAS/MAXIM oraz wiele innych mniej znanych firm.
np. http://para.maxim-ic.com/search.mvp?fam ... ree=master
Z tymi silnikami zrobicie doktorat z mechaniki i zasilaczy - naprawdę nie warto.
Pi-Vo
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Pi-Vo »

Njciekawsze jest w tym Soldano że nie ma tam potencjometrów zintegrowanych z silniczkami takich jak np. słynne i drogie Alps tylko zwykłe bez napędu z dołożonymi silniczkami które wyglądają jakby były wyjęte ze stacji dysków 5,25".Takie silniczki można wymontowac z napędów FDD za darmo, złomowiska komputerowe pękają od tego.Można by tym napędzić dowolne potencjometry, tylko zaprogramować kontroler.Trzeba by tylko rozwiązać sprawę enkodera który daje kontrolerowi informację o położeniu potencjometrów, inaczej nie ma co marzyć o dokładnym odtwarzaniu ustawień potencjometrów.Stosując zwykłe potencjometry można zachować czysto lampowy tor przedwzmacniacza, z cyfrowymi już nie.
traxman

To już lepiej wstawić Alps'y z napędem, wyjdzie taniej, a zawsze można "przekręcić" ręką. Silniki prądu stałego są łatwiejsze w sterowaniu, mają tańsze bufory i nie generują takich zakłóceń jak przełączane uzwojenia silników krokowych. Jako czujnik położenia może służyć drugi kanał potencjometru wpięty do wejścia analogowego uP. Jakoś nie widzę tam enkoderów, chyba, że są zasłonięte i zrobione na folii tak jak z serwo napędu drukarki. Rozwiązanie z silnikami poza "ideową" czystością toru nie ma nic ze zdrowego rozsądku. W nowoczesnych scalakach, poziom zniekształceń jest poniżej 90dB do w zupełności wystarcza.
Ale na upartego można zrobić wszystko. Należy pamiętać tylko o układzie pomiaru prądu silnika lub enkoderze po dysponuje on takim momentem obrotowym, że bez problemu ukręci potencjometr.
Nie zapomnij, że silniki ze stacji dysków miały krok 15' lub 7,5' bo pracowały z przekładnią, a to daje przy kącie obrotu potencjometru 270' tylko 16 lub 32 kroki regulacji.
pudl
100...124 posty
100...124 posty

Ja nie mówię że takich rzeczy nie ma .. Są Triaxisy, JMP1, Ady, Engl E580 (który swoją drogą przekonał mnie że pomysł ma sens) i wiele innych.. Cały bajer polega właśnie na tym żeby to samemu złożyć :) choć ten mackie - jesteś pewny że ma całkowicie lampowy tor sygnału?
Turgon pisze:Line6 Bogner :)
Oni to chyba jednak maja preamp cyfrowy, tam te lampki preampu to ponoć tylko bufory jakieś..
Painlust pisze:ja bym do tych opcji dorzucił jeszcze aparat do pasteryzacji mleka :) teraz to podobno standard :)
Do wersji farmerskiej jeszcze dojdziemy.. ;)

:arrow: popioł17 narazie póki jeszcze jestem na etapie wymyślania i niewiedzy w co sie pakuje to obstawiam przy moim. W racku 1U troche ciężko bedzie pomieścić tyle potencjometrów ile proponujesz, a nawet gdyby się udało to miałbym tylko 3 brzmienia.. a ja lubię mieć więcej :) Masz racje że lepiej sobie regulować parametry potencjometrami, dlatego spróbuje zrobić sterowanie procesora właśnie przez kilka potencjometrów.. Zaniedługo na zajęciach będziemy takie rzeczy programować to w końcu coś z nich wyniosę :) Z kolei nie masz racji co do grania na żywo bo poprzez midi wszystko powinno się ładnie z kontrolerem nożnym zgrywać.. teraz to jeszcze Twoja zgrzewka będzie mnie dodatkowo motywowała :)

:arrow: Pi-Vo te wynalazki z silnikami może i efektowne ale kojarzą mi się z masą kłopotów także raczej nie biorę ich pod uwagę. Potencjometry cyfrowe tak jak mówił traxman są obecnie bardzo wysokiej jakości, są przeznaczone stricte do audio także powinny się nadać do takiego preampu.

Dam znać jak powstaną jakieś wstępne schematy czy jeszcze jakieś głupie pomysły..
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

No cóż - ja czasami z dwoma brzmieniami mam problemy :lol: A niewiedza jest czasami przyczyną powstania genialnych wynalazków :D

No mam nadzieję że motywuje - do wyboru Tatra Mocna - moja ulubiona, albo Żywiec :lol:
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Potencjometry cyfrowe Maxim i innych producentów nie bardzo nadaja sie do ukladow lampowych. Nie sa produkwane powyzej ca 100kOm a w uklady lampowe sa wysokoimpedancyjne i z reguly potencjometry sa w zakresie 220k-2M. Rowniez maksymalna amlituda sygnalu z jaka moga pracowac to okolo +-10V a w niektorych punktach w gitarowcu sygnal moze przekroczyc +-50V w samym przedwzmacniaczu. Byc moze pojawily sie jakies nowe wykonane w technologii wysokonapieciowej.

Czy Mackie ma czysto lampowy tor sygnalowy nie wiem na 100%. Widzialem i slyszalem to na targach We Frankfurcie 2 tygodnie temu. Cena atrakcyjna i jak zwykle "dostajesz tyle za ile placisz". Nie byli chetni udzielac odpowiedzi na pytania czysto techniczne. W kazdym badz razie filtr brumu indukowanego w przetwornikach i bramka szumowa dzialaja w nim b. dobrze.

Oczywiscie zrobienie czegos takiego wlasnorecznie jest polem do popisu i da duzo satysfakcji a o to przecoez chodzi. W koncu nie zajmujemy sie tu konstruowaniem urzadzen przeznaczonych do seryjnej produkcji.
Aleksander Niemand

Wszystko zależy od konkretnej aplikacji, ale zgadzam się, wartości napięć i rezystancji mogą być problemem. Alps'y z silnikiem są osiągalne do 500K, więc też problem. Zostają układy złożone z elementów dyskretnych (tranzystory mosfet) lub poskładanie potencjometru z rezystorów i przekaźników (zło, ale mniejsze chyba niż silnik) dla 32/64 wartości potrzeba (więcej chyba nie ustawimy na zwykłym potencjometrze) 5/6 przekaźników - ale ma zaletę proste sterowanie, możliwość "presetów" oraz brak konieczności monitorowania położenia (wiemy - co zostało załączone). W skrajnym przypadku można sterować ze zwykłego licznika 5/6 bitowego TTL/CMOS. Dalsze ciągnięcie tematu wymaga konkretnego układu regulacji barwy, aby wybrać sposób regulacji. Można pokusić się też o przełączanie pojemności co zwiększa ilość możliwych nastaw barwy.
W standardowych cyfrowych regulatorach barwy dźwięku używane są zaledwie 8 lub 16 pozycyjne korekcje, może jednak przekaźniki nie są w tym przypadku takie złe (odpada mechanika, sprzęgła, reduktory, czujniki położenia itp).
Zrobił się ciekawy temat.
Przy rozwiązaniu patrzcie na całość kosztów - jak tani silnik to drogie sterowanie, drogi potencjometr to tańsze sterowanie trzeba mieć ogląd zawsze na całość kosztów, a nie tylko na poszczególne elementy oraz popatrzeć, ile trzeba będzie poświęcić czasu i pracy na poskładanie konstrukcji - wiem, że to DIY, ale niektóre konstrukcje dzięki temu nigdy nie zostają uruchomione, bo konstruktor znudził się konstruowaniem (z własnego doświadczenia :( ). Czasami warto wydać więcej, aby namęczyć się mniej :D
pudl
100...124 posty
100...124 posty

:arrow: VacuumVoodoo Zdaje sobie sprawę z rzeczy o których mówisz ale myślę że nadal da się to zrobić.. Widziałem już układy gdzie potencjometr gain miał wartość 100k także to nie powinno być poblemem. Tak samo wartość sygnału - za 1szym stopniem nie powinna jeszcze przekraczać 10V. Ale to sobie oczywiście sprawdzę wcześniej eksperymentalnie :) zrobi się próbny układ, sprawdzi wartość sygnału na potencjometrze a potem jak zmieni się brzmienie przy 100k zamiast 1M jak w oryginalej mesie i soldano, ew potem jeszcze pozmienia wartości elementów wokoło tak aby było dobrze. Załączam wstępny schemat preampu
preamp.JPG
:arrow: traxman normalnie mordo Ty moja :) Świetny pomysł z tymi przekaźnikami - do gainu moim zdaniem jak znalazł. Rozrysowałem dwa takie układy w załączniku - narazie oba potencjometry są 1M i są liniowe, później policzę je tak aby były bardziej logarytmiczne tak jak to powinno być.. Myśle że o takie coś Ci chodziło? Tylko że wtedy preamp musiałbym przerobić tak żeby był w nim tylko jeden potencjometr gain (teraz są dwa).. coś jak wspomniany wyżej soldano x99.
Z barwa tonu może być już gorzej.. przypuśćmy zwyczajny półkowy korektor (http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... stack2.gif) to tym sposobem zakładając choćby tylko 16 położeń każdego z 3 takich 'potencjometrów' daje to w sumie jeszcze 12 dodatkowych przekaźników.. sporo się tego robi.. (choć musiałoby zajefajnie 'klikać' przy zmianie presetu :D ) Także takie coś raczej odpada.. Chyba że jeszcze jakieś pomysły dot korekcji?
pot cyfrowy.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.