grubości blaszek

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Paul
5...9 postów
5...9 postów

grubości blaszek

Post autor: Paul »

jestem w fazie robienia transformatora wyjściowego i w tym celu nabyłem 2 rdzenie z których wystukam jeden o dosyć dużym przekroju (ponad 20cm kwadratowych). oczywiście rozebrałem te dwa rdzenie i okazało się że na jednym rdzeniu blaszki mają około 0,5mm grubości a na drugim około 0,25. Jakie mogą być tego pozytywne i/lub negatywne efekty gdy zastosuje te obie grubości w jednym transformatorze??
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Ciensze blaszki pozwalają na otrzymanie szerszego pasma przenoszenia od góry, więc przy dobrze nawiniętym trafie lepiej będzie słychać wysokie tony.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Wszystko zależeć będzie od tego, do jakiego wzmacniacza będzie zastosowany transformator. Generalnie powinno się dążyć do tego, aby rdzenie transformatorów wyjściowych stosowanych we wzmacniaczach najwyższej klasy były wykonane z możliwie najcieńszych blaszek, gdyż ze wzrostem górnej częstotliwości granicznej jaką musi przenosić wzmacniacz będą rosły w rdzeniu również prądy Foucaulta. Prądy te, zwane też prądami wirowymi są jedną z przyczyn pogorszenia się parametrów transformatora wraz ze wzrostem częstotliwości, przy której to prądy wirowe również są wyższe i powodują powstawanie niepotrzebnych strat mocy w rdzeniu, która po prostu zamieniana jest na ciepło nagrzewające rdzeń. Ponieważ prądy Foucaulta występują najmocniej w litych przewodnikach bryłowych, to rdzenie transformatorów wykonuje się z cienkich i odizolowanych od siebie blaszek. Ich grubość w przypadku transformatorów audio (20Hz-20kHz) nie powinna przekraczać 0,35mm. Jednak, ponieważ w obecnych czasach ze zdobyciem blach transformatorowych o takiej grubości jest duży problem (nie istnieje potrzeba ich masowej produkcji) to większość producentów transformatorów głośnikowych wykorzystuje (zupełnie nie przejmując się prądami wirowymi) na rdzenie łatwo dostępną blachę o grubości 0,5 mm stosowaną powszechnie w transformatorach sieciowych. Myślę, że rdzeń złożony z blach o grubości 0,25 i 0,5 mm będzie wykazywał lepsze cechy niż rdzeń o tym samym przekroju do budowy którego zastosowano by jedynie blachę 0,5mm.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .