Telewizory, których nie było

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Telewizory, których nie było

Post autor: Alek »

Oto w Młodym Techniku ze stycznia 1965 można znaleźć ciekawy artykuł, w którym są telewizory, jakich nigdy chyba nie wdrożono. Są to telewizory "Azuryt" i "Cyrkon" a także odbiornik przenośny (turystyczny). Mimo, że jego ciężar wynosił 9kg to na przełomie 1964 i 1965 nie było to bardzo wiele.
Ciekawe, czy prototypy te przetrwały czy zmiotła je zawierucha historii.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Telewizory, których nie było

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Oto w Młodym Techniku ze stycznia 1965 można znaleźć ciekawy artykuł, w którym są telewizory, jakich nigdy chyba nie wdrożono. Są to telewizory "Azuryt" i "Cyrkon" a także odbiornik przenośny (turystyczny). Mimo, że jego ciężar wynosił 9kg to na przełomie 1964 i 1965 nie było to bardzo wiele.
Ciekawe, czy prototypy te przetrwały czy zmiotła je zawierucha historii.
Mam wrażenie, że 'Cyrkon' i 'Azuryt' to kopie USAńskiej 'Predicty' firmy Philco.
Alek

Post autor: Alek »

Czymkolwiek by nie były, nie zostały chyba nigdy wdrożone. Tak więc jeśli przetrwały to tylko jako prototypy :(
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Przepraszam, że trochę obok ;)
( właściwie tylko kilka centymetrów ;) )
Czy ktoś z kolegów ma może kawałek dokumentacji urządzenia, które pozwoliłem sobie zakreślić na fotografi ?
O ile mnie pamięć nie zwodzi u góry był wyświetlany "normalny" obraz tv...
U dołu zaś znajduje się wavemonitor z lampą oscyloskopową ( odchylanie elektrostatyczne )...
Bardzo by mnie interesowały jakiś informacje na temat tej klasy urządzeń ( lampowych - z tej epoki )
Z góry dziękuję i pozdrawiam...
A przy okazji życzę wesołych świąt
Marek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ten telewizor z osobnym kineskopem na górze obudowy jest świetny! Widziałem taki na jakiejś głupiej amerykańskiej komedii więc pewnie nasi chcieli zrobić coś podobnego. Kiedyś dawno dawno temu znalazłem szczątki takiego sprzętu i nie wiem dlaczego wydawało mi się przez długi czas że to Tosca Lux?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Patrząc na te prototypy aż ciśnie się myśl, czy "nasi" nie kombinowali już z jakąś plazmą czy LCD... Skoro można już było zawiesić polski telewizor na ścianie? :)
Pamiętacie podręczniki do plastyki ze szkoły podstawowej w latach 80.? W jednym z nich, w rozdziale o wzornictwie przemysłowym też było zdjęcie odbiornika, którego nie widziałem nigdzie w naturze. Dużo plastiku, głośnik pod spodem, coś jak Neptun 171 ale chyba "duży" - raczej przestawny niż turystyczny, taka nowoczesna wersja Neptuna 221 i pochodnych.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

..i na początku lat 80-tych prototyp ,,Veli" z kineskopem 16 cali.Jeśli gość z Wolumenu(sprzedaje schematy,duże ,,stoisko") nie koloryzuje ,a nie mam podstaw wątpić,to pracował w zespole przy tym prototypie:miał skrzynkę(nie zachował),dokumentację(też wywalił) ale ma kineskop 16 cali ale z cienką weloską szyjką(mam dwa NOS).Vela z tym kineskopem bez żadnych zmian chodzi świetnie.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

cirrostrato pisze:..i na początku lat 80-tych prototyp ,,Veli" z kineskopem 16 cali.Jeśli gość z Wolumenu(sprzedaje schematy,duże ,,stoisko") nie koloryzuje ,a nie mam podstaw wątpić,to pracował w zespole przy tym prototypie:miał skrzynkę(nie zachował),dokumentację(też wywalił) ale ma kineskop 16 cali ale z cienką weloską szyjką(mam dwa NOS).Vela z tym kineskopem bez żadnych zmian chodzi świetnie.
A to mój śp. dziadek zrobił z małego Neptuna dużego Neptuna... Chodziło o to że miał małego Neptunka i zrobił sobie skrzynkę większą przystosowaną do dużego kineskopu, wsadził doń elektronikę z małego i to działało (nie znam dokładnie danych ale to coś pokroju Libry). Więc czemu Vela ma nie działać na większym kineskopie? Gorzej by było z OTVC bo tam już jest potrzebne odpowiednio duże napięcie anodowe na kineskop.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU