Klejnot
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Klejnot
Wczoraj przywiozłem telewizor do domu. Jest ogromny! Ledwo do auta wsadziłem. Ma swoje dokręcane nóżki, stoi na nich równo i stabilnie.
Męczyłem się nad potencjometrem głośności ale już opanowałem sprawę, był połamany w środku suwak. Szaska czyściutka, przypomina mi Szmaragda 901 toteż przy uruchamianiu będę sie posiłkował jego schematem choć w wikipedii napisane że to wariant 902 http://pl.wikipedia.org/wiki/Klejnot_(telewizor) . Chassis nie ma druku więc to bardziej 901. Widać że ktoś już przy nim majstrował bo są wstawione nowe kondensatory i nie ma jednego elektrolita. Tak ogólnie to telewizor jest bardzo dobrze zachowany.
Miło by było gdyby ktoś mógłby coś powiedzieć na jego temat.
dopisek:
Wstawiłem brakujące lampy i elementy, niektóre papierzaki również wymieniłem, dźwięk jakiś jest ale nie ma obrazu. WN jest za niskie, może jeszcze wymienię papierzaki w obwodach geberatora. Kineskop jest ogromny, z pułapką jonową.
Męczyłem się nad potencjometrem głośności ale już opanowałem sprawę, był połamany w środku suwak. Szaska czyściutka, przypomina mi Szmaragda 901 toteż przy uruchamianiu będę sie posiłkował jego schematem choć w wikipedii napisane że to wariant 902 http://pl.wikipedia.org/wiki/Klejnot_(telewizor) . Chassis nie ma druku więc to bardziej 901. Widać że ktoś już przy nim majstrował bo są wstawione nowe kondensatory i nie ma jednego elektrolita. Tak ogólnie to telewizor jest bardzo dobrze zachowany.
Miło by było gdyby ktoś mógłby coś powiedzieć na jego temat.
dopisek:
Wstawiłem brakujące lampy i elementy, niektóre papierzaki również wymieniłem, dźwięk jakiś jest ale nie ma obrazu. WN jest za niskie, może jeszcze wymienię papierzaki w obwodach geberatora. Kineskop jest ogromny, z pułapką jonową.
Ostatnio zmieniony czw, 28 lutego 2008, 23:14 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
No i kurde mam problem. Wikipedia jednak nie kłamie, to wersja Szmaragda 902 ale z montażem przestrzennym. Jest problem z WN, potrzebował bym zdjęcia całej płyty z trafem WN od strony elementów bo kilku brakuje a schematu 902 jak nie miałem tak nadal nie mam. Napięcia na PL36 i PY88 są OK, na nóżce 13 trafa WN również (ok. 700V) ale dioda WN jak nie świeciła tak nie świeci i napięcie to jest za małe. Miałem taki problem ze Szmaragdem 902 ale tam uwalony był rdzeń trafa. Tutaj ewidentnie brakuje kilku elementów, jest też element VDR odłączony od czegoś...
Pomożecie?
Pomożecie?

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Powinno się przydać 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Dziękuję wybawco! 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Odkopuję temat.
Z powodu przeniesienia się w nowe miejsce gdzie mam możliwość rozkopania tego cudaka zacząłem go ponownie uruchamiać. Najpierw znalazłem zagazowaną EY86. Podmieniłem ale nadal nie ma obrazu. Zastanowiło mnie to iż kineskop się nie żarzy. Odłączyłem podstawkę z kineskopu i włączyłem TV. Co się okazało lampy zaczęły się żarzyć
Dziwne, mierzę żarzenie kinol, przejście jest, napięcia nie ma. Wychodzi na to że pierdyknął kondensator spinający drugi koniec żarzenia kinola do masy (dostał zwarcia) dlatego pozostałe lampy się żarzą mimo odłączonego kineskopu. Niby nic ale znalezienie tego kondensatora to nie lada wyczyn.
W takim razie idę go szukać:)
Z powodu przeniesienia się w nowe miejsce gdzie mam możliwość rozkopania tego cudaka zacząłem go ponownie uruchamiać. Najpierw znalazłem zagazowaną EY86. Podmieniłem ale nadal nie ma obrazu. Zastanowiło mnie to iż kineskop się nie żarzy. Odłączyłem podstawkę z kineskopu i włączyłem TV. Co się okazało lampy zaczęły się żarzyć

W takim razie idę go szukać:)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Widzę tu więcej różnic, w szczególności bardziej "inteligentne" rozwiązania układowe: filtr dławikowy z kompensacją tętnień, stabilizacja szerokości obrazu na VDR zamiast prostego obwodu RC w katodzie PL36. Następnym kamieniem milowym był już chyba "Koral" gdzie zastosowano nie tylko obwody drukowane, ale i filtry pasmowe w torze p.cz. wizji, zamiast stoowanych od epoki "Belwedera" transformatorów bifilarnych. Tylko człon synchronizacji bardzo się nie jeszcze w "Koralu" nie zmienił (mimo zastąpienia lampy PCL82 przez PL84), dopiero w jeszcze późniejszych odbiornikach wszeszły do użytku lampy ECH84, PCL85 i EAA91.Marcin K. pisze:No i kurde mam problem. Wikipedia jednak nie kłamie, to wersja Szmaragda 902 ale z montażem przestrzennym.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
-
- 6250...9374 posty
Coś jest nie tak. Znalazłem kondensator opisany jako C137, okazał się być uszkodzony. Podmieniłem na nowy i to samo, kinol nie żarzy. Wywaliłem go i to samo, nie żarzy. Podłączyłem mu obce napięcie 6,3V i grzeje ale słabo (nie podłączony pod układ TV). Wydaje mi się to co najmniej dziwne. Jakie powinno być napięcie grzania? Jak mierzę to jest 1-2V 
Reszta bloków TV zdaje się pracować poprawnie, głos jest, oba generatory pracują.

Reszta bloków TV zdaje się pracować poprawnie, głos jest, oba generatory pracują.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Wygląda na to że kineskop jest kompletnie zapowietrzony, miałem tak z lampą EF80, pomimo podłączonego napięcia żarzenia katoda nie świeciła się, a lampa grzała się bardzo mocno. Przyczyną tego może być też zwarcie w żarniku katody kineskopu.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
U mnie przy zapowietrzonym kineskopie były kompletnie inne objawy - żarzenie było właściwie normalne, potem dopiero zaczynały się pojawiać fioletowe wyładowania.AZ12 pisze:Wygląda na to że kineskop jest kompletnie zapowietrzony, miałem tak z lampą EF80, pomimo podłączonego napięcia żarzenia katoda nie świeciła się, a lampa grzała się bardzo mocno. Przyczyną tego może być też zwarcie w żarniku katody kineskopu.
-
- 3125...6249 postów
Ale tutaj był bardzo rozrzedzony gaz. W tym przypadku jakim pisałem w poprzednim poście kineskop był zapowietrzony ciśnieniem atmosferycznym.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 125...249 postów
Zarówno AW53-80 jak i AW43-80 mają żarzenie 6,3V; 300mA. Sprawdź jeszcze prąd w całym obwodzie żarzenia, czy aby na pewno jest w normie. Może szeregowy termistor w obwodzie jest uszkodzony. Czy nadal po wyjęciu podstawki z kineskopu pozostałe lampy się żarzą?Marcin K. pisze:Coś jest nie tak. Znalazłem kondensator opisany jako C137, okazał się być uszkodzony. Podmieniłem na nowy i to samo, kinol nie żarzy. Wywaliłem go i to samo, nie żarzy. Podłączyłem mu obce napięcie 6,3V i grzeje ale słabo (nie podłączony pod układ TV). Wydaje mi się to co najmniej dziwne. Jakie powinno być napięcie grzania? Jak mierzę to jest 1-2V
-
- 6250...9374 posty
Teraz po zdjęciu podstawki z kineskopu lampy gasną. Dziwne jest to że kineskop się wcale a w cale nie świeci. Czyli co? Szukać kineskopu? Nie do zdobycia 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 125...249 postów
A jak podłączyłeś zewnętrzne 6,3V do żarzenia kineskopu to jaki prąd żarzenia był pobierany przez kineskop?
Zawsze możesz spróbowac "przeżarzyć" nieco kineskop podając na stałe z z jakiegoś dodatkowego zewnętrznego transformatorka nieco większe napięcie niż 6,3V. Tylko trzeba uważać, żeby nie przepalić włókna żarzenia. Czasami uda sie w ten sposób wykrzesać jeszcze jakąś sensowną emisję z katody na pewien czas.
Musisz tylko zamknąc obwód żarzenia dla pozostyałych lamp.
Czasami wystarczyło napięcie żarzenia dla kineskopu wytworzyć za pomoca paru dodatkowych zwoi nawinietych na transformator WN. Obciąża to nieco bardziej układ odchylania poziomego, ale działa.
Zawsze możesz spróbowac "przeżarzyć" nieco kineskop podając na stałe z z jakiegoś dodatkowego zewnętrznego transformatorka nieco większe napięcie niż 6,3V. Tylko trzeba uważać, żeby nie przepalić włókna żarzenia. Czasami uda sie w ten sposób wykrzesać jeszcze jakąś sensowną emisję z katody na pewien czas.
Musisz tylko zamknąc obwód żarzenia dla pozostyałych lamp.
Czasami wystarczyło napięcie żarzenia dla kineskopu wytworzyć za pomoca paru dodatkowych zwoi nawinietych na transformator WN. Obciąża to nieco bardziej układ odchylania poziomego, ale działa.
-
- 6250...9374 posty
Prądu nie mierzyłem, padł mi amperomierz ale to kwestia chwil.
Podłącze zamiast żarzenia kinola inną lampę i zobaczę co się dzieje, jak jest OK to podłącze inne żarzenie na kinol i zobaczę czy zapali.
Równolegle z tym sprzętem wskrzeszam jeszcze Jowisza TC500 (przetworka próbkuje), to jest dopiero masakra
Pozdrawiam.
Podłącze zamiast żarzenia kinola inną lampę i zobaczę co się dzieje, jak jest OK to podłącze inne żarzenie na kinol i zobaczę czy zapali.
Równolegle z tym sprzętem wskrzeszam jeszcze Jowisza TC500 (przetworka próbkuje), to jest dopiero masakra

Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU