Preamp lampowy do nagrywania basu?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pudl
100...124 posty
100...124 posty

Preamp lampowy do nagrywania basu?

Post autor: pudl »

Cześć
Weszliśmy z zespołem do studia i pojawił się problem w postaci kiepsko brzmiącego basu.. Winowajcą jest jak się okazało piec Ashdowna.. jak się też okazało nie mamy możliwości załatwienia innego wzmaka :( W takiej sytuacji wpadłem na pomysł żeby zrobić jakiś preamp do basu oparty na lampach :) Gitary już nagrywamy przez paczkę i head mojej roboty, brzmią zawodowo :)
Mam wszystko co mi trzeba, lampy, trafo, chassis, drobnice, poza jakimś schematem.. Możecie polecić coś dobrego i sprawdzonego? Najlepiej coś takiego co będzie można bezpośrednio w mixer wpiąć czyli typowy preamp z wyjściem typu line..
Pozdr
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Preamp lampowy do nagrywania basu?

Post autor: popiol17 »

Napewno to wina Ashdowna? Bo jeżeli chodzi o wzmacniacze do basu, to robią całkiem niezłe - znam paru basistów, którzy o Ashdown wypowiadają się pozytywnie.

Co do wzmacniaczy gitarowych, to by użyć poetyckiej wypowiedzi Painlust'a - dla mnie brzmią "ciemno jak dupa węża" (bodajże :wink: )

Druga sprawa - czy preamp w czymś pomoże (zakładam, że wepniesz go na tą końcówkę mocy / combo / heada Ashdown)?
pudl
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: pudl »

Wiem że Ashdown robi niezłe piece basowe.. tyle że tu chodzi o te wyższe modele :wink: podczas gdy my posiadamy mag-a 300 za ok 900zł.. Także tak, to na pewno sprawa pieca (4 różnych gitar próbowaliśmy)

Źle mnie chyba zrozumiałeś, chodzi mi o układ: gitara -> preamp -> mixer
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

popiol17 pisze:Napewno to wina Ashdowna? Bo jeżeli chodzi o wzmacniacze do basu, to robią całkiem niezłe - znam paru basistów, którzy o Ashdown wypowiadają się pozytywnie.

Co do wzmacniaczy gitarowych, to by użyć poetyckiej wypowiedzi Painlust'a - dla mnie brzmią "ciemno jak dupa węża" (bodajże :wink: )

Druga sprawa - czy preamp w czymś pomoże (zakładam, że wepniesz go na tą końcówkę mocy / combo / heada Ashdown)?
"ciemno jak dupa węża"? to na pewno nie ja :)