Hughes & Kettner Cream Machine - jaka impedancja wyjściowa?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mihau.n
50...74 posty
50...74 posty

Hughes & Kettner Cream Machine - jaka impedancja wyjściowa?

Post autor: mihau.n »

Wie ktoś może, jaka jest wyjściowa impedancja tego maleństwa?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Hughes & Kettner Cream Machine - jaka impedancja wyjściowa?

Post autor: Thereminator »

Warto używać opcji "szukaj". Ten wątek jest chyba jedynym na forum w temacie H&K Cream Machine. Ja zakupiłem pod kątem przyszłej konstrukcji TG2-20-666 o przekładni 45, co daje Ra ~16k dla 8R głośnika.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
mihau.n
50...74 posty
50...74 posty

Dziękuję za odpowiedź, ale:

1) Mam Cream Machine, nie zamierzam go więc budować :)
2) Nie pytałem o parametry trafka głośnikowego, lecz o impedancję wyjściową, bo nie wiem, jaką kolumnę mogę do niego podłączyć.
3) Z wyszukiwarki już skorzystałem i temat przeczytałem, ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie.
4) Jak można tę wartość sprawdzić/zmierzyć?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Skoro masz Cream Machine, to nie rozumiem pytania, to raczej ja, painlust i jeszcze paru zainteresowanych kolegów powinniśmy zapytać Cię o parametry trafa. Gdybym miał CM, to bym wymontował trafo, podłączył na wtórne uzwojenie napięcie zmienne kilku V ( 3 - 6V) i zmierzył napięcie na pierwotnym. Przekładnię impedancji nietrudno obliczyć. Szczegóły w artykule painlusta o trafach do gitarowych SE viewtopic.php?f=7&t=7335
Ostatnio zmieniony pt, 8 lutego 2008, 20:45 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

mihau.n pisze: 2) Nie pytałem o parametry trafka głośnikowego, lecz o impedancję wyjściową, bo nie wiem, jaką kolumnę mogę do niego podłączyć.
Parametry transformatora jednoznacznie zdefiniuja przekladnie i przez to miedzy innymi impedancje wyjsciowa.
Jak nie pytales o parametry transformatora to o czym jest caly watek?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

:arrow: mihau.n
W wątku był link do schematu. Gdy głośnik nie jest podłączony, obciążenie wzmacniacza stanowi rezystor 10 omów. Można więc domniemywać, że impedancja obciążenia powinna wynosić nie mniej niż 8 omów.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Chciałem przypomnieć, że impedancja wyjściowa nie jest tożsama z impedancją obciążenia.
Ostatnio coraz częściej się to myli i wychodzą różne potworki...
mihau.n
50...74 posty
50...74 posty

Thereminator pisze:Skoro masz Cream Machine, to nie rozumiem pytania, to raczej ja, painlust i jeszcze paru zainteresowanych kolegów powinniśmy zapytać Cię o parametry trafa. Gdybym miał CM, to bym wymontował trafo, podłączył na wtórne uzwojenie napięcie zmienne kilku V ( 3 - 6V) i zmierzył napięcie na pierwotnym. Przekładnię impedancji nietrudno obliczyć. Szczegóły w artykule painlusta o trafach do gitarowych SE viewtopic.php?f=7&t=7335
Nie potrafię wymontować i zmierzyć trafa z urządzenia, które jest ok 40 km ode mnie - mam długie ręce, ale nie aż tak długie :P Będę mógł dopiero w przyszły weekend zmierzyć - dlatego zapytałem o sposób. Wiem, jak się oblicza przekładnię. Nie znam natomiast zasad mierzenia napięć dla traf głośnikowych (przy okazji: czemu podłączyć Źródło do wtórnego, a nie pierwotnego?), absolutnie się na nich nie znam, nie chcę go spalić. Zbyt długo polowałem na CM, żeby coś poszło teraz z dymem.
macska pisze:
mihau.n pisze: 2) Nie pytałem o parametry trafka głośnikowego, lecz o impedancję wyjściową, bo nie wiem, jaką kolumnę mogę do niego podłączyć.
Parametry transformatora jednoznacznie zdefiniuja przekladnie i przez to miedzy innymi impedancje wyjsciowa.
Jak nie pytales o parametry transformatora to o czym jest caly watek?
Z tego, co pamiętam, w tym wątku poruszona była kwestia, jakie trafko zamiennie można tam zastosować.
Zibi pisze::arrow: mihau.n
W wątku był link do schematu. Gdy głośnik nie jest podłączony, obciążenie wzmacniacza stanowi rezystor 10 omów. Można więc domniemywać, że impedancja obciążenia powinna wynosić nie mniej niż 8 omów.
Dziękuję :) Musiałem go przeoczyć.
Piotr pisze:Chciałem przypomnieć, że impedancja wyjściowa nie jest tożsama z impedancją obciążenia.
Ostatnio coraz częściej się to myli i wychodzą różne potworki...
Dziękuję za wyprowadzenie z błędu - zapamiętam na przyszłość :D Po prostu przetłumaczyłem "output impedance" na rodzimy język :)
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Przetłumaczyłeś dobrze. To w oryginalnym tekście był błąd.