Otóż mam taki transformator, jednak bez uzwojenia anodowego. Od osoby, od której go dostałem dowiedziałem się, iż uzwojenie było spalone, więc ona je odwineła, nie licząc niestety ilości zwojów
Wnioskując ze schematu radia wydaje mi się, że napięcia dostarczane przez uzwojenie anodowe będą wynosić ok 2x300V, jednak nie mam pewności. Wie ktoś może coś na ten temat? A może ma ktoś dane nawojowe tego trafa?
Eeech. ...można zaprojektować od zera to trafo... Po pierwsze wiadomo ile prądu ma wytrzymać uzwojenia żarzenia - lampy plus żarówki skali (każda żarówka to 0,3A). Prostownik - lampa - poszukać innych schematów to może i podadzą napięcia na uzwojeniach i napięcie wyprostowane przez lampę. Dużego błędu nie popełnisz. Selen - tak jak lampa.
Ponadto może dla podobnego radia z podobną obsada lampa (= ta sama moc trafa....) będą podane dane nawojowe.
Liczbę zwojów uzwojenia żarzenia policzysz - da się obliczyć ile jest/było na pierwotnym. Druty zostały zmierzysz ich średnice.
Nie ma problemu, myslałem że ma ktoś pod ręką inny schemat tego radia, na którym te napięcia byłyby napisane i mógłby podesłać. Ale to już nieważne, znalazłem schemat z podobnego radia, obsada lamp podobna, co ważniejsze, napięcia zaznaczone były. Już zacząłem nawijanie, zobaczymy jaki będzie efekt.