Undine II EAW-8176 - dane transformatora sieciowego

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

Undine II EAW-8176 - dane transformatora sieciowego

Post autor: piotrek221 »

Witam

Otóż mam taki transformator, jednak bez uzwojenia anodowego. Od osoby, od której go dostałem dowiedziałem się, iż uzwojenie było spalone, więc ona je odwineła, nie licząc niestety ilości zwojów :(
Wnioskując ze schematu radia wydaje mi się, że napięcia dostarczane przez uzwojenie anodowe będą wynosić ok 2x300V, jednak nie mam pewności. Wie ktoś może coś na ten temat? A może ma ktoś dane nawojowe tego trafa?
_idu

Re: Undine II EAW-8176 - dane transformatora sieciowego

Post autor: _idu »

Eeech. ...można zaprojektować od zera to trafo... Po pierwsze wiadomo ile prądu ma wytrzymać uzwojenia żarzenia - lampy plus żarówki skali (każda żarówka to 0,3A). Prostownik - lampa - poszukać innych schematów to może i podadzą napięcia na uzwojeniach i napięcie wyprostowane przez lampę. Dużego błędu nie popełnisz. Selen - tak jak lampa.
Ponadto może dla podobnego radia z podobną obsada lampa (= ta sama moc trafa....) będą podane dane nawojowe.

Liczbę zwojów uzwojenia żarzenia policzysz - da się obliczyć ile jest/było na pierwotnym. Druty zostały zmierzysz ich średnice.

W czym problem?
piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

Re: Undine II EAW-8176 - dane transformatora sieciowego

Post autor: piotrek221 »

Nie ma problemu, myslałem że ma ktoś pod ręką inny schemat tego radia, na którym te napięcia byłyby napisane i mógłby podesłać. Ale to już nieważne, znalazłem schemat z podobnego radia, obsada lamp podobna, co ważniejsze, napięcia zaznaczone były. Już zacząłem nawijanie, zobaczymy jaki będzie efekt.

Pozdrawiam