Hybryda - preamp lampowy, wzm. mocy TDA7294
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Hybryda - preamp lampowy, wzm. mocy TDA7294
Mam dość nietypowe zadanie. Mam pożenić typowy Marshallowski preamp lampowy z końcówka mocy opartą na zintegrowanym wzmacniaczu mocy TDA7294.
W zasadzie można by połączyć bezposrednio - wtórnik katodowy z regulacją barwy z wejściem wzmacniacza TDA. Ewentualnie dac jakiś dzielnik rezystorowy aby dopasować poziomy. Ale czy właściwie myślę? Jak Wy - bardziej doświadczeni - zrobilibyście takie połączenie?
W zasadzie można by połączyć bezposrednio - wtórnik katodowy z regulacją barwy z wejściem wzmacniacza TDA. Ewentualnie dac jakiś dzielnik rezystorowy aby dopasować poziomy. Ale czy właściwie myślę? Jak Wy - bardziej doświadczeni - zrobilibyście takie połączenie?
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 3125...6249 postów
Re: Hybryda - preamp lampowy, wzm. mocy TDA7294
Nie warto. Preamp Marszałka brzmi dobrze tylko z przesterowaną próżniową końcówką.
-
- 250...374 postów
Dlaczego nie warto? Przecież zawsze można spróbowac.jethrotull pisze:Nie warto.
-
- 250...374 postów
To, że nie warto to wiem. Ale klient jest klient - nie przyjmuje argumentów. Więc chcę zrobic jak on sobie życzy. Czyli abstrahując od walorów dźwiękowych takiego połączenia - jak je poprawnie zrobić?
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 9375...12499 postów
jedyne sensowne połączenie to zbudowanie pięciowatowego full-lampiaka, którego moc odkłada sie na jakimś oporze (od biedy zastępczym) i sygnał dla końcówki tranzystorowej pobierane jest z końcówki mocy lampowej. Ideałem jest zbudowanie komba 5W z prawdziwym gitarowym głośnikiem (nawet 8" czy 10") i dodatkową końcówką na 7294 do której podłącza się oddzielną paczkę bo wzmacniacz będzie grał najlepiej jeśli moc odłozy się na głosniku a nie na rezystorze 8R/5W, choc od biedy...
-
- 250...374 postów
Powiedzmy, że to jest hardcorowe podejście do tematu. A jak prościej?painlust pisze:jedyne sensowne połączenie to zbudowanie pięciowatowego full-lampiaka, którego moc odkłada sie na jakimś oporze (od biedy zastępczym) i sygnał dla końcówki tranzystorowej pobierane jest z końcówki mocy lampowej. Ideałem jest zbudowanie komba 5W z prawdziwym gitarowym głośnikiem (nawet 8" czy 10") i dodatkową końcówką na 7294 do której podłącza się oddzielną paczkę bo wzmacniacz będzie grał najlepiej jeśli moc odłozy się na głosniku a nie na rezystorze 8R/5W, choc od biedy...
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 1875...2499 postów
Sa przypadki w ktorych bardziej oplaca sie zrezygnowac z klienta. Jak nie bedzie zadowolony z rezultatu to w jego pojeciu winny bedziesz ty mimo ze wykonales wszystko zgodnie z wymaganiami klienta. To jest szybki sposob na wyrobienie sobie zlej reputacji.
Aleksander Niemand
-
- 250...374 postów
Okay - ale jestem ciekaw jak to można poprawnie zrobić.VacuumVoodoo pisze:Sa przypadki w ktorych bardziej oplaca sie zrezygnowac z klienta. Jak nie bedzie zadowolony z rezultatu to w jego pojeciu winny bedziesz ty mimo ze wykonales wszystko zgodnie z wymaganiami klienta. To jest szybki sposob na wyrobienie sobie zlej reputacji.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 9375...12499 postów
jak to jak zrobić to poprawnie... no chyba nie powiesz mu wy********j... Trzeba tak taktownie mu powiedzieć, żeby sobie poszedł 

Masz u mnie juz drugiego browara!

-
- 625...1249 postów
Witam.
Ja ożeniłem tego "tadka" z MV-3 poprzerabianą na "Soldano Atomic" (nie przeze mnie) - klient zadowolony. Pominięcie lampowej końcówki mocy nie wchodzi tu w grę, to nie zagra. Można dać SE 5W.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic358467.html
Ja ożeniłem tego "tadka" z MV-3 poprzerabianą na "Soldano Atomic" (nie przeze mnie) - klient zadowolony. Pominięcie lampowej końcówki mocy nie wchodzi tu w grę, to nie zagra. Można dać SE 5W.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic358467.html
-
- 3125...6249 postów
Móc to można, tylko że nie warto.SOVTEK pisze:Dlaczego nie warto? Przecież zawsze można spróbowac.jethrotull pisze:Nie warto.
-
- 1250...1874 posty
Może moja wiedza z zakresu elektroniki nie jest zbyt wielka, ale chyba jednak lepiej odwieść klienta od takiego zamysłu, bo tranzystor i lampa nie zagra przecież jak "czysta lampa". chociaż swoja droga, niektórzy wolą tranzystory, rzecz gustu
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 625...1249 postów
Czy EL84 SE czy TDA7294 i tak nijak się to ma do wzmacniacza gitarowego z przeciwsobnym stopniem. Ot, tak na dobrą sprawę to ta pojedyńcza EL84 może być potraktowana jako kolejny stopień na ECC83, wnoszący ten sam rodzaj harmonicznych....
-
- 3125...6249 postów
Ale jest jeszcze trafo... a poza tym S2 w typowym gitarowym stopniu SE ma potencjał wyższy niż anoda, jaki to ma wpływ na dźwięk to keidyś Piotr łądnie wyjaśnił.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.