Smutek

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Smutek

Post autor: Czujnik »

Chyba to jest temat jak najbardziej Radio retro. Mam taką, przedwojenną kartkę pocztową przedstawiającą sklep Philipsa w Krakowie. Postanowiłem w końcu zweryfikować stan obecny tego miejsca. No i tu ręce mi opadły ( patrz załączniki). Właściwie nic nie można poznać. Warto zaznaczyć, że w Krakowie ani wojna, ani późniejsze czasy nie miały wpływu na numerację domów i o pomyłce nie może być mowy. Najzabawniejsza była Pani właścicielka owego zakładziku, którą najbardziej interesowalo kto podał mi widniejący na kartce numer telefonu, no i co to za numer. dziwne, bo ja na pewno nie wiekowy człowiek doskonale pamiętam 5 cyfrowe numery w Krakowie.Widać takie były już przed wojną. Dowiedziałem się jeszcze, że poprzednio była taka podobna witryna i był tam punkt przyjęć obuwia Gromady. Swoją drogą nie mogę odcyfrować co to za modele Philipsa są na widokówce.Że„cud radiotechniki monoster" to widzę, ale jakoś inaczej wygląda od tych jakie mam. Ciekawe, że mam jeszcze jedną kartkę zrobioną przez tego samego grafika i tam bez trudu można rozpoznać pokazane w witrynie radia. Tych nie potrafię. Może ktoś ma podobne materiały z innych miast w Polsce. Można by złożyć całkiem interesującą galerię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Smutek

Post autor: gachu13 »

Mam wrażenie że to radio po lewej miało być 109A a to po prawej 4-38 lub 456A (ale ten był z wcześniejszego sezonu produkcyjnego).
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

No ale ten Monoster, fantazyjny jakiś, czy co?.Ja tam widzę napisane coś jak Symfonia Z 58. No niestety taka jakość druku, że więcej nie widać.Ten z boku też jakiś mało podobny do 109 ( szczególnie w partii głośnika). A taki jak jest calkiem z prawj to widzialem w naturze , niestety kilka lat temu na placu targowym i nim wzgardziłem bo nie był polski. Nazwy nie pamiętam. Później wkleję kartkę z tego drugiego sklepu. No tam to jest w czym wybierać. Marzenia kolekcjonerów.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:No ale ten Monoster, fantazyjny jakiś, czy co?.Ja tam widzę napisane coś jak Symfonia Z 58.
Tam jest napisane 'Seria Symfoniczna 38', bo takim hasłem Philips się reklamował. Ten z prawej to zapewne 4-38 lub 6-38, choć to ma być rysunek, nie fotografia.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Czujnik pisze:Ten z boku też jakiś mało podobny do 109 ( szczególnie w partii głośnika).
Jak to mało podobny? Przecież wszystko pasuje. W partii głośnika 109 ma to typowe philipsowskie, pionowe szkiełko i na tej rycinie je widać pod postacią pionowej belki.
Ten środkowy na dole to pewnie 7-38 (bo też ma pionową belkę, tylko te skosy to jakaś fantazja rysownika) a ten cud na samej górze w tle to najbardziej luksusowy model sezonu: 8-38.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

No to popatrzcie dlaczego nie bardzo byłem pewien. Na moje oko ten sam rysownik, bardzo podobna kartka. Tu jednak nie mam najmniejszych wątpliwości co to za radia.
tszczesn pisze:Tam jest napisane 'Seria Symfoniczna 38', bo takim hasłem Philips się reklamował.
. Masz rzeczywiście rację, teraz wydaje się to być całkiem jasne.
W wypadku tego drugiego sklepu zachował się przynajmniej podzial architektoniczny. Jest jeszcze w Krakowie kilka takich miejsc, niestety nie dysponuję przedwojennymi przedstawieniami.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Mam nadzieję, że mogą po kilku latach odświeżyć. Mam prośbę - czy znacie może (zapisane na jakichś ulotkach itp.) miejsca takich sklepów w Bydgoszczy? Trochę chodzę w różne ciekawe miejsca miasta i (co prawda nie radiowe, ale z epoki) różne ciekawe rzeczy można odnaleźć. Niestety numeracja się zmieniła, ale dla chcącego nic trudnego... Napisy są i po polsku i po niemiecku - taka specyfika miasta, w 1920 roku było 75% Niemców, ale w 1939 75% Polaków (!).
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

zdjęcie nr 5 - SZKLARNIA ?
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów