Z jakich lat mogą pochodzić ? Do jakich urządzeń mogły być przeznaczone ?
Stare wyłączniki Hg.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
szalony
- moderator
Stare wyłączniki Hg.
Są piękne 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
staszeks
- 2500...3124 posty

Re: Stare wyłączniki Hg.
napewno były produkowane do 72 a jak później trudno powiedzieć.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
gachu13
- 1250...1874 posty

Co do zastosowań to ostatnio widziałem takie coś na filmie ("1408" jakby kto pytał) - był to element termostatu centralnego ogrzewania.
SQ9KQZ
-
Teslacoil
- 625...1249 postów

Rtęciowe łączniki przechylne. Miałem kiedyś stary przełącznik czasowy, w którym były wykorzystane. Były dwa, zamocowane na wspólnej osi pod różnymi kątami tak, że jeden był NO, drugi NC. Elektromagnes z układem zegarowym napędzał całość. Rozbroiłem to, pamiętam, a łącznik rtęciowy "poszedł" na włącznik alarmu w motorze...
.
Te do termostatów miały postać termometru, słupek rtęci napotykał wtopione druciki, stosowane m.in. w sterowaniu ogrzewaniem w wagonach.
Te do termostatów miały postać termometru, słupek rtęci napotykał wtopione druciki, stosowane m.in. w sterowaniu ogrzewaniem w wagonach.
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Mój stary miał kiedyś zrobioną termoregulację w 200L akwarium na tego typu termostatach. Chyba gdzieś się jeszcze walają w piwnicy...Teslacoil pisze:(...)Te do termostatów miały postać termometru, słupek rtęci napotykał wtopione druciki, stosowane m.in. w sterowaniu ogrzewaniem w wagonach.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
szalony
- moderator
A, te termometry rtęciowe ze stykami do termostatów są bardzo popularne - u mnie na wydziale fizycznym sterują zabytkową klimą w sali wykładowej 
Senza mai stancià nè mai rifiatà
-
Alek
Włączników rtęciowych przechylnych uratowałem ostatnio całe pudełko
. Jeden taki od nowości pracuje w kompresorze dostarczającym mi powietrze do palnika szklarskiego. Taki termostatowy rtęciowy też gdzieś tu się wala
.
-
Vault_Dweller
- 2500...3124 posty

Jakiś mi się chyba wala w częściach...
Z ciekawości chętnie zobaczyłbym tę aparaturę...szalony pisze:A, te termometry rtęciowe ze stykami do termostatów są bardzo popularne - u mnie na wydziale fizycznym sterują zabytkową klimą w sali wykładowej
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
go
- 25...49 postów

Tutaj http://zwm.pb.bialystok.pl/instrukcje/td/cw1.pdf na stronie 2 widać (ten z tyłu) termometr kontaktowy rtęciowy z możliwością nastawiania. Opis jest tutaj http://www.tu.kielce.pl/~cltm/studenci/ ... lab-04.pdf na stronie 2
Istnieją jeszcze 'termometry' ze stykami stałymi i bez skali działające przy określonej temperaturze. Te co widziałem, to cienka rurka o długości ok. 10cm, z podłużnym zgubieniem na dole (zbiornikiem rtęci) i wyprowadzonymi przewodami ( jeden styk typu NO )
Istnieją jeszcze 'termometry' ze stykami stałymi i bez skali działające przy określonej temperaturze. Te co widziałem, to cienka rurka o długości ok. 10cm, z podłużnym zgubieniem na dole (zbiornikiem rtęci) i wyprowadzonymi przewodami ( jeden styk typu NO )
-
jdubowski
- moderator
Były też ze stykami w postaci pierścieni kontaktowych na rurce termometru. Stosowane niegdyś powszechnie w termostatach ogrzewania elektrycznego w wagonach kolejowych.go pisze:Istnieją jeszcze 'termometry' ze stykami stałymi i bez skali działające przy określonej temperaturze. Te co widziałem, to cienka rurka o długości ok. 10cm, z podłużnym zgubieniem na dole (zbiornikiem rtęci) i wyprowadzonymi przewodami ( jeden styk typu NO )
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
traxman
Podobne wyłączniki były stosowane w maszynach, które musiały być transportowane oraz używane w ściśle określonej pozycji (najczęściej pion). Miało to na celu unieruchomienie maszyny, gdy została przechylona zbytnio od pionu np. podczas rozładunku, co mogło spowodować uszkodzenie części mechanicznej np. precyzyjnych łożyskowań.
Wcześniejsze wersje z kroplą rtęci z racji szkodliwości zastąpione zostały wersją z metalową kulką. Kulka po przekroczeniu dopuszczalnego pochylenia zwierała styki oraz z racji obecności progu w rurce nie była w stanie wrócić do położenia prawidłowego nawet po przechyleniu maszyny w przeciwną stronę. Styki zwierały napięcie sterowania, paląc zabezpieczający bezpiecznik i maszyna zostawała trwale unieruchomiona.
Wcześniejsze wersje z kroplą rtęci z racji szkodliwości zastąpione zostały wersją z metalową kulką. Kulka po przekroczeniu dopuszczalnego pochylenia zwierała styki oraz z racji obecności progu w rurce nie była w stanie wrócić do położenia prawidłowego nawet po przechyleniu maszyny w przeciwną stronę. Styki zwierały napięcie sterowania, paląc zabezpieczający bezpiecznik i maszyna zostawała trwale unieruchomiona.
-
Brencik
Identyczny wyłącznik mam w pracy, nawet udało mi sie tak go ustawic ze zwarte były wszystkie 3 styki heh. Ponoc były wykorzystywane w centralach telefonucznych starego typu - nie pamiętam typu, spytam fachowcow w pracy starszych stazem.
-
Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów

Jako przerywacze tonu 400Hz w tzw. maszynkach sygnałowych. Tylko one wytrzymywały wiele lat nieprzerwanego załączania/wyłączania np. co pół sekundy dla sygnału zajętości...Brencik pisze:Ponoc były wykorzystywane w centralach telefonucznych starego typu
Tomek