MARSHALL JCM 900 LAMPY i PROBLEM

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

chedogiee
1 post
1 post

MARSHALL JCM 900 LAMPY i PROBLEM

Post autor: chedogiee »

Witam
Posiadam wzmacniam Marshalla JCM 900 model 4102 Hi-Gain Dual Reverb- 100 W combo.
Mam pytanie czy lampy 5881 na końcówce mogę zastąpić EL 34 ? Podobno wzmacniacz zdecydowanie lepiej gra przy EL 34
Nie wiem na ile to prawda bo to są nie potwierdzone informacje. Na stronie producenta zauważyłem że w modelach SL-X wysyłanych do USA stosuja EL-34 jednak mój to nie model SL-X. Druga sprawa do kolegów elektroników , moje kombo dziwnie sie zachowuje podczas odpalania ale ta usterka nie występuje ciagle i się nie nasila. Chodzi o to że piec gdy już gra w pewnym momencie traci moc, słyszę sygnał ale bardzo cicho musze wtedy wyłączyć stand by i znowu załączyć stdby i dopiero zaskakuje. Dodam że przed ostatnim koncertem dla WOŚP 4 razy mi się tak wyłączał i 4 x musiałem go stdby przywracać do pracy. Nie wiem przypadkiem czy to nie wina przełącznika , jedni ludzie mówią że zimne luty. Piec był już u Adama Labogi we Wrocławiu , poza wymianą lamp nic z nim nie zrobił twierdząc że wszystko jest ok. Piec rozgrzewam długi czas i odpalam poprawnie. Prosze Was o radę w moich sprawach.
Pozdrawiam