Jak w temacie.
Otóż zabrałem sie za realizacje budowy wzmacniacza. Jednak niemoge sobie poradzić, znaczy niewiem jak rozwiązac następujący problem; Czy robić stopien mocy i przedwzmacniacz na jednym hassis czy przedwzmacniacz zrobić całkiem osobno. Gdyby było to razem zostałby rozwiązany problem zasilacza. Jednak z drugiej strony konćówka będzie jednak potęzna 4*KT88 w jednym kanale. Trafo sieciowe typu O rdzen 24cm^2 waga tego "tylko14kg" trafa głośnikowe kazde po 5 kg i 20cm^2 oraz dławiki kazdy po 2,5 kg oraz dławiki siatek ekranowych po 1 kg.I własnie obawiam sie ze to moze wszysto niemiłośiernie "siać". Z tego też powodu obawiam sie czy nie popełnie błędu umieszczając to wszystko w jednej konstrukcji? A podstawa nie jest zbyt duża a zdrugiej strony i tak ogromna, jej wymiary to: szer 60cm , długośc 42 cm i głębokośc 10cm. Czyli będzie tam sporo do upakowania.
Byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi lub inne propozycje co do rozwiązania mojej konstrukcji
Pozdrawiam
Boguś
prosze o porade
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
-
- 2500...3124 posty
Hmm... Trudna sprawa. Ja bym osobiście zrobił inaczej: oba stopnie mocy wykonałbym w formie monobloków jako moduły do szafy 19", tak samo zrobiłbym też przedwzmacniacz. Wadą byłoby wymagane użycie osobnego zasilacza dla każdego urządzenia, zaletą łatwiejszy transport (można by było np. szafę wyposażyć w kółka, a w razie konieczności przeniesienia rozmontowałbym zestaw na poszczególne urządzenia i przenosił osobno) i stosunkowo łatwa rozbudowa (w razie potrzeby budowy większych nagłośnień) i uniwersalność (w połączeniu z odpowiednimi preampami właściwie wykonane końcówki mogłyby pracować jako duże heady gitarowe). Ponadto można by było np. w końcówce dać gniazdo zasilania urządzeń pomocniczych- jak przedwzmacniaczy- mogłaby to być choćby podstawka oktal i wtyk zrobiony z cokołu lampy, albo radzieckie złącze wojskowe.
PS Idąc dalej można by było rozdzielić zasilacz(e) od stopni mocy- by był np. przedwzmacniacz, dwa osobne stopnie mocy, dwa zasilacze stopni mocy i zasilacz przedwzmacniacza. Wiele jest możliwości
i zależy to od budżetu i naszych chęci (ale budżet to ty pewnie masz jeśli chcesz dać dwie końcówki mocy na czterech KT88). Wyszłaby wielka kobyła, nie ma co.
PS Idąc dalej można by było rozdzielić zasilacz(e) od stopni mocy- by był np. przedwzmacniacz, dwa osobne stopnie mocy, dwa zasilacze stopni mocy i zasilacz przedwzmacniacza. Wiele jest możliwości

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 2500...3124 posty
A więc tak :Trafo sieciowe wspólne dla obu kanałów z tym ze tylko uwojenie pierwotne jest współne(drut fi 1.6). Natomiast uzwojenia anodowe oraz uzwojenia siatek drugich całkowicie osobne. (drut fi 0.6 dla kazdego uzwojenia) Prawa kolumna kanał prawy lewa kolumna kanal lewy.Zarzenie płaskownik 4mm^2 osobno dla każdego kanału .Czyli o monoblokach nie moze byc mowy.Dalej, nie do nagłośnien to ma słuzyć jeno do domowego odsłuchu.A KT 88 to znów nie takie drogie płaciłem po 60zł sztuka. No i dalej jestem niezdecydowany jak to rozwiązać
-
- 250...374 postów
-
- 2500...3124 posty