Witam
Czy ktoś może posiada informacje na temat firmy Radjo "Metropolis" z Łodzi? Ja niestety nie znalazłem żanych informacji o tej firmie. Poniżej zamieszczam zdjęcia posiadanego radioodbiornika.
Radjo "Metropolis"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 250...374 postów
Re: Radjo "Metropolis"
To może wcale nie być tabliczka z nazwą producenta, a jedynie dystrybutora, albo nawet większego sklepu, być może posiadającego warsztat naprawczy. Takie tabliczki spotyka się wcale nie rzadko na rożnych radiach, niekiedy znanych, dużych producentów. Na dowód załączam fotkę podobnej, umieszczonej na radiu popularnej firmy Elektrit. Może kwerenda w np. przedwojennej książce telefonicznej dalaby jakieś dane na temat firmy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
Dziękuję za podsunięcie pomysłu.
A czy ktoś może posiada taką książkę telefoniczną Łodzi z okresu międzywojennego?
A czy ktoś może posiada taką książkę telefoniczną Łodzi z okresu międzywojennego?
Paweł
-
- 125...249 postów
Jaki adres znajduje się na tabliczce? Może uda mi się coś wyszperać.
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
-
- 125...249 postów
Z góry dziękuję
Paweł
-
- moderator
Czy coś w sprawie tego radia udało się odnaleźć? Mam radio bardzo podobne, z identyczną skalną, takim samym układem gał, z podobnym wielkim kubkiem cewek. Grzebane było, ale oryginał był chyba albo bateryjny, albo (IMO bardziej prawdopodobne) na prąd stały.
-
- 125...249 postów
Niestety nic nie udało mi się ustalić w sprawie tego radia. Znalazłem na zdjęciu z Muzeum przy Elektrowni w Bydgoszczy chyba identyczne radio lub bardzo podobne. Na zdjęciu w lewym górnym rogu. Być może ktoś z kolegów będąc w tymże muzeum zerknie bliżej na ten radioodbiornik.
Na stronie http://myvimu.com zakładce eksponaty Muzeum przy Małej Elektrowni Wodnej w Bydgoszczy są dwa zdjęcia chyba właśnie tego radyjka. Jeśli to rzeczywiście to samo, to podobne jest tylko z zewnątrz. Występuje pod nazwą Radjo Tytan Alfa S.
Na stronie http://myvimu.com zakładce eksponaty Muzeum przy Małej Elektrowni Wodnej w Bydgoszczy są dwa zdjęcia chyba właśnie tego radyjka. Jeśli to rzeczywiście to samo, to podobne jest tylko z zewnątrz. Występuje pod nazwą Radjo Tytan Alfa S.
Paweł
-
- 1875...2499 postów
Zadziwiająco piękny stan.Może to jednak łodzka IKA?
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
-
- moderator
Ja mam takie radyjko. Skrzynka jak widać - mocno zniszczona, ale kompletna, z metalowych logo Europa "Standard". Skala identyczna jak w radiu z początku wątku. Na pewno polskie, zarówno po skali da się poznać, jak i po gnieździe opisanym "ZIEMIA". Grzebane było na pewno, z tym, że nie mam pojęcia co to było w oryginale. Na pewno było na czterech lampach kołkowych, oryginalne połączenia sugerują, że były to trzy lampy kołkowe z żarzeniami połączonymi równolegle + jeszcze jedna lampa kołkowa, zapewne prostownik. Zamontowany transformator jest zapewne nieoryginalny, bo zamontowany jest w sposób prymitywny i słaby, widać przy nim ślady lutowania i nowe kable. Nie wiem jakie lampy mogły być w nim oryginalnie, teraz są dwie kapy na lampy, ale na wyprowadzenia z kapturkiem, nie śrubką, nie było takich lamp kołkowych (z wyjątkiem REN924, która tu nie ma sensu). Możliwe, że zostały dodane później a w oryginale były tam zwykłe triody.
Kondensator strojeniowy ma jedną sekcję, jest jeden duży kubek na cewki (bez cewek jak widać). Wygląda na to, że odbiornik ma dodane fale krótkie, możliwe, że oryginalnie, choć tego zakresu nie ma na skali, ale nie mam bladego pojęcia po co jest drugi komplet cewek krótkofalowych (?) na oddzielnym karkasie i do czego miał służyć trzeci karkas, pusty zupełnie. Przełącznik zakresów dziwny, oryginalnie zamontowany, ma aż czternaście styków, po co tyle w tak prostym radiu?
Nie wiem co z tym radyjem zrobić, chyba zrobię dokumentację stanu istniejącego i odbuduję jako zwykłą trzyzakresową jadnoobwodówkę.
Kondensator strojeniowy ma jedną sekcję, jest jeden duży kubek na cewki (bez cewek jak widać). Wygląda na to, że odbiornik ma dodane fale krótkie, możliwe, że oryginalnie, choć tego zakresu nie ma na skali, ale nie mam bladego pojęcia po co jest drugi komplet cewek krótkofalowych (?) na oddzielnym karkasie i do czego miał służyć trzeci karkas, pusty zupełnie. Przełącznik zakresów dziwny, oryginalnie zamontowany, ma aż czternaście styków, po co tyle w tak prostym radiu?
Nie wiem co z tym radyjem zrobić, chyba zrobię dokumentację stanu istniejącego i odbuduję jako zwykłą trzyzakresową jadnoobwodówkę.