Ostatnio dzieki kolegom z Wegier udalo mi sie troche przedwojennych gazet sciagnac o radiotechnice z internetu i
duzo wiecej powojennych kompletnych rocznikow, tak do 1974.
Jest to material na co najmiej kilka miesiecy.
Trafilem tez przy okazji na gazety wydane przez Stowarzyszenie "Nosztalgia Rádió" z lat 1998 - 2005.
I tu ciekawostka, redaktor opisuje odbiornika ze swojej kolekcji o ktorym w zasadzie nic wiecej nie wiadomo
oprocz tego ze pojawila sie reklama w gazetach w latach 1935-1936, wylacznie jedna firma byla dystrybutorem (?)
tych odbiornikow, w rekach kolekcjonerow jest ok 15-20 szt i jak dla mnie wyglada jak Elektrit
Niestety na tych odbiornikach nie ma zadnych oznakowan ani na czesciach ani na galkach czy glosnikach tak charakterystycznych dla Elektritow.
Nigdzie nie wystepuje nazwa Elektrit w ogloszeniach, ale jeden model nosi nazwe
"Bajnok 1935" to po polsku "Czempion 1935", drugi ma nazwe "Viktoria 1935", tu zbedne jest tlumaczenie.
Co prawda ten Bajnok bardziej pasuje do Titanica37 niz do Czempiona wygladem, no moze ma mniej szczebelkow,
ale schemat praktycznie ten sam i lampy te same (HP4101; PP4101; PV495)
http://www.stareradia.pl/firmy/elektrit/titanic37z.html
Co do Viktorii 1935, tych odbiornikow jest jeszcze mniej ok 4-5 szt, lampy to AK1; E444; E443 i 1805.
Bardziej pasuje do Superiora 36 lub Rivala.
Postaram sie o lepsze zdjecia w kolorze i duzej rozdzielczosci.
Na podstawie tych ilosci zachowanych odbiornikow chyba byla to seria jednorazowa ok 100-150 odbiornikow.
Czy to byla niesmiala proba ekspansji Elektrita na poludnie?
Moze wegrzy w ramach barteru dostali podzespoly do montazu?
Elektrity na Wegrzech
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Elektrity na Wegrzech
Ciekawe. Możliwe, że tak, ale to raczej by Elektrit sprowadzał gotowe odbiorniki, uruchomienie produkcji aby było opłacalne musi być odpowiednio masowe, wtedy raczej więcej tych odbiorników by było i więcej modeli. Może to są Minerwy? Elektrit z Minerwą współpracował, sporo modeli Minerwy było praktycznie identycznych jak Elektrity, do tego słyszałem, że Elektrit spłacał Minerwie koszty licencji również w naturze, skrzynkami.macska pisze:Postaram sie o lepsze zdjecia w kolorze i duzej rozdzielczosci.
Na podstawie tych ilosci zachowanych odbiornikow chyba byla to seria jednorazowa ok 100-150 odbiornikow.
Czy to byla niesmiala proba ekspansji Elektrita na poludnie?
Moze wegrzy w ramach barteru dostali podzespoly do montazu?
-
- 250...374 postów
Jeśli chodzi o odbiornik Viktoria 1935 to moim zdaniem nie ma on nic wspólnego formą Elektrit .
Jest to raczej efekt współpracy z firmą Schaub . Ten model jest do złudzenia podobny do modelu Weltsuper 34 firmy Schaub.
http://www.radiomuseum.org/r/schaub_weltsuper_34w.html. Co do drugiego modelu nie potrafię się na razie wypowiedzieć .
Wracając Do naszych Elektritów to na stronie Pana Tomasza jest wzmianka o odbiorniku Terra B . Jest ona pod pozycją 2c , razem z Titanikiem na pozycjach 2a i 2b . Czy odbiornik ten skoro w spisie jest w ten sposób umieszczony miał może coś wspólnego z modelem Titanic ?
Jest to raczej efekt współpracy z firmą Schaub . Ten model jest do złudzenia podobny do modelu Weltsuper 34 firmy Schaub.
http://www.radiomuseum.org/r/schaub_weltsuper_34w.html. Co do drugiego modelu nie potrafię się na razie wypowiedzieć .
Wracając Do naszych Elektritów to na stronie Pana Tomasza jest wzmianka o odbiorniku Terra B . Jest ona pod pozycją 2c , razem z Titanikiem na pozycjach 2a i 2b . Czy odbiornik ten skoro w spisie jest w ten sposób umieszczony miał może coś wspólnego z modelem Titanic ?
-
- moderator
Ten odbiornik został tam wpisany na podstawie danych które kiedyś uzyskałem od pana Berezowskiego, ja sam na temat tego odbiornika nie wiem niestety nic.arwiecz pisze:Jeśli chodzi o odbiornik Viktoria 1935 to moim zdaniem nie ma on nic wspólnego formą Elektrit .
No to troche sie zapetlilo i jestem w punkcie wyjsciowym.tszczesn pisze: Ten odbiornik został tam wpisany na podstawie danych które kiedyś uzyskałem od pana Berezowskiego, ja sam na temat tego odbiornika nie wiem niestety nic.
Wieczorem napisze maila do redaktora tego pisma.
Tomku, mam pytanie, czy moge wykorzystac teksty z Twojej strony?
-
- moderator
Jak najbardziej, po to jest, aczkolwiek węgierskiej wersji nie mammacska pisze:No to troche sie zapetlilo i jestem w punkcie wyjsciowym.tszczesn pisze: Ten odbiornik został tam wpisany na podstawie danych które kiedyś uzyskałem od pana Berezowskiego, ja sam na temat tego odbiornika nie wiem niestety nic.
Wieczorem napisze maila do redaktora tego pisma.
Tomku, mam pytanie, czy moge wykorzystac teksty z Twojej strony?

Ja tam nie widzę niczego, co mogłoby wskazywać na jakiekolwiek powiązania z Elektritem. Wzornictwo skrzynek jest typowe dla tamtego okresu, odbiorników o nazwie Victoria itp. też jest wiele. Wygląd chassis i elementów na nim umieszczonych zupełnie nie przypomina Elektrita.
Schemat to typowa prosta jednoobwodówka jakich wiele.
Co do wyglądu, jak już wcześniej wspomniano, znacznie większe podobieństwo jest z odbiornikami firmy Schaub.
Co do wyglądu, jak już wcześniej wspomniano, znacznie większe podobieństwo jest z odbiornikami firmy Schaub.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.