Nowy

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Ply
5...9 postów
5...9 postów

Nowy

Post autor: Ply »

witam, jestem tu kopletnie nowy, niewiele wiem o wzmacniaczach lampowych ale chce to zmienić od niedawna pracuje w pewnym zakładzie gdzie mam dostęp do duże gamy lamp. w zwiazku z czym upatrzyłem sobie 2 lapmy Gu-50 i mam zamiar wykonać wzmacniacz na tych lampach. i tu prośba do znawców tematu: jakie trafo sieciowe mam do tego dobrać??
Prosze nie krzyczeć ze wybrałem akurat te lampy ;) Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie rady :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Nowy

Post autor: painlust »

krzyczeć będziemy bo jesteś leń....
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Ply
5...9 postów
5...9 postów

moze i jestem troche leniwy, przyznaje sie, ale tez jest inny czynnik....brak wiedzy i zero praktyki ze wzm lampowymi, byłbym wdzieczny za jakies rady na temat pracy z tymi lampami, czytałem troche o nich ze nie sa do końca takie cudowne na wzm audio,
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Piszesz, że masz dostęp do szerokiej gamy lamp. Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie GU50 na rzecz czegoś bardziej swojskiego np. EL34. Jest mnóstwo układów na tych lampach, dla których dostaniesz zarówno trafa zasilające jak i głośnikowe.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Zbudowanie wzmacniacza na GU50 czy EL34 nie jest prostą sprawą. Skoro jesteś początkujący, to polecam tanie i popularne PCL86 - części do nich znajdziesz bez problemu za nieduże pieniądze. Z jednej uzyskasz 3-4W. Nagłośnisz nimi nieduże pomieszczenie. :)

Zależy też, jaka moc Cię interesuje i jakie będzie zastosowanie tego wzmacniacza.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Ply pisze:moze i jestem troche leniwy, przyznaje sie, ale tez jest inny czynnik....brak wiedzy i zero praktyki ze wzm lampowymi, byłbym wdzieczny za jakies rady na temat pracy z tymi lampami, czytałem troche o nich ze nie sa do końca takie cudowne na wzm audio,
Odnoszę wrażenie, że robi się tutaj elektroda. :roll: .
Chłopie chcesz się brać za PP na GU50, a nie masz pojęcia jaki transformator potrzebujesz?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

GU 50 to nie jest typowa lampa Audio, dlatego może być ciężko cokolwiek dobrać.
Na Twoim miejscu, zaczął bym od poszukania traf głośnikowych, to one są najtrudniejsze do zdobycia.

Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem, będzie nabranie "ogłady lampowej" z jakimś prostrzym "olepanym" układem. W przypadku problemów, więcej osób może Ci wtedy coś doradzić, pomóc...

A teraz tak: w podanych linkach masz kilka przykładów, trafa są różne w zależności od wybranego układu.
Przepraszam za porównanie, ale nasuwa mi się pytanie: "Ty... jakie auto kupić, ale żeby było dobre..." :roll:

Pozdrawiam

PS: Nie ma dobrych czy złych elementów (oczywiście w granicach rozsądku), są bardziej lub mniej skopane układy..
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Pyra, z autem jest prościej. Byle miało 660 koni i było "hamerykańskie" :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Pyra pisze:GU 50 to nie jest typowa lampa Audio, dlatego może być ciężko cokolwiek dobrać.
Na Twoim miejscu, zaczął bym od poszukania traf głośnikowych, to one są najtrudniejsze do zdobycia.(...)
Nie tak znowu trudno. Gorzej z kosztami. Trafo SE pod GU50 można dostać w Telto, ale drogo w porównaniu do traf pod EL34 czy 6L6.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ply
5...9 postów
5...9 postów

trafa głośnikowe juz mam, wiec nimi sie nie martwie, koszt tych trafo.....hmmm....śmiesznie mały, nie pytajcie skąd za ile i od kogo ;) tajemnica :P
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Pamiętaj jednak, że zabierasz się za układ na lampie nadawczej, typowej dla w.cz, której używasz w m.cz. Układ taki jest trudniejszy w budowie, pracuje na wysokim napięciu, i daje większe prawdopodobieństwo, że uzyskanie dobrych efektów będzie wymagało wielu poprawek we wzmacniaczu wymagających sporej wiedzy (a o pomoc trudniej bo mało osób robiło takie). Układ może się np. wzbudzić na w. cz...
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Ply
5...9 postów
5...9 postów

jestem tego świadomu, gu50 w wiekszości były stosowane w radiostacjach róznego typu z tego co wiem, nie poddam sie bez walki i bede próbował, a relacje z budowy oczywiście przedstawie :) sam jestem ciekaw czy wyjdzie i co z teo wyjdzie
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

W takim razie musisz obowiązkowo zapoznać się z projektami do których linki podał gsmok :) Trafa masz do SE czy do PP ? W zasadzie jedyne przydatne dla Ciebie schematy to drugi i ostatni, bowiem pozostałe z tego co widzę bazują albo na starych lampach (EF12, itp.) albo wykorzystują np. transformatorowe sprzężenie stopni wzmacniacza (dziś nieopłacalne, i mało realne do wykonania przez amatora - trzeba by nawijać trafo międzystopniowe, poza tym psuje sygnał). Drugi schemat to proste SE na popularnych lampach, ostatni to nieco bardziej złożone PP (ale lampy też dostępne).
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Ply
5...9 postów
5...9 postów

bede korzystał najprawdopodobniej z ostatniego linku, ale....troche to bedzie przerobione, pomagać z układem bedzie mi kolega z pracy, narazie gromadze części ale jak coś sie bedzie działo to napewno napisze