TELTO - ceny w górę !
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
-
- 125...249 postów
Re: TELTO - ceny w górę !
Czytam to forum i nie potrafię się czasem nadziwić malkontenctwu jakie tu spotykam.
A to lampy za drogie, a to stare urządzenia za drogie, a to nagle trafa podrożały.
Juz widze te trzy strony postów z narzekaniem na wzrost cen,
zaraz się pojawią linki z allegro, z jakąś kilkuset złotową ofertą na lampy,
najlepiej z kogoś, kto jest mało lubiany ( nie będe pokazywal palcem ).
A przecież ludzie, którzy handlują, nie robią tego dla przyjemności,
tylko jak każdy z nas potrzebują pieniędzy na życie, niezależnie od tego jakie to życie prowadzą.
W przypadku firmy jak Telto, zrobienie zysku jest jeszcze ważniejsze,
bo trzeba zapłacić ludziom, zapłacić podatki i kupić materiał na następne zlecenia,
a jak się ma przeszkolonych pracowników,to nie mogą oni nagle wyjeżdżać do Irlandii za chlebem.
A zamieszczanie informacji w takiej formie, że coś gdzieś podrożało, bez napisania co konkretnie i o ile,
to jest zwykle sianie paniki; czytając to forum zazwyczaj miałem wrażenie,
że czytam wypowiedzi ludzi o profilu technicznym, a nie słucham przekupek na targu.
Ma też czasem wrażenie, że to pozostałość po komunie, sposób myślenia - należy mi się.
Przecież budujemy wspaniałe wzmacniacze lampowe, należy nam się, żeby lampy były tanie,
należą nam się tanie trafa o doskonałych parametrach, kondensatory na wysokie napięcia za grosze.
Wszyscy sprzedawcy, którzy nie chcą nam dać niskiej ceny, to źli, okrutni krwiopijcy,
nie będziemy u takich kupować, nie będziemy robić wzmacniaczy na ich lampach, ale za to sobie ponarzekamy na ceny.
A przecież ceny reguluje rynek, jeśli jest stały lub rosnący popyt, trudno, aby ceny nie rosły.
No tak, ze mnie też wyszedł malkontent.
A to lampy za drogie, a to stare urządzenia za drogie, a to nagle trafa podrożały.
Juz widze te trzy strony postów z narzekaniem na wzrost cen,
zaraz się pojawią linki z allegro, z jakąś kilkuset złotową ofertą na lampy,
najlepiej z kogoś, kto jest mało lubiany ( nie będe pokazywal palcem ).
A przecież ludzie, którzy handlują, nie robią tego dla przyjemności,
tylko jak każdy z nas potrzebują pieniędzy na życie, niezależnie od tego jakie to życie prowadzą.
W przypadku firmy jak Telto, zrobienie zysku jest jeszcze ważniejsze,
bo trzeba zapłacić ludziom, zapłacić podatki i kupić materiał na następne zlecenia,
a jak się ma przeszkolonych pracowników,to nie mogą oni nagle wyjeżdżać do Irlandii za chlebem.
A zamieszczanie informacji w takiej formie, że coś gdzieś podrożało, bez napisania co konkretnie i o ile,
to jest zwykle sianie paniki; czytając to forum zazwyczaj miałem wrażenie,
że czytam wypowiedzi ludzi o profilu technicznym, a nie słucham przekupek na targu.
Ma też czasem wrażenie, że to pozostałość po komunie, sposób myślenia - należy mi się.
Przecież budujemy wspaniałe wzmacniacze lampowe, należy nam się, żeby lampy były tanie,
należą nam się tanie trafa o doskonałych parametrach, kondensatory na wysokie napięcia za grosze.
Wszyscy sprzedawcy, którzy nie chcą nam dać niskiej ceny, to źli, okrutni krwiopijcy,
nie będziemy u takich kupować, nie będziemy robić wzmacniaczy na ich lampach, ale za to sobie ponarzekamy na ceny.
A przecież ceny reguluje rynek, jeśli jest stały lub rosnący popyt, trudno, aby ceny nie rosły.
No tak, ze mnie też wyszedł malkontent.

-
- 500...624 posty
Heh
Malkotent na pewno z Ciebie wyszedł.
To że ceny wzrosły to jest rzeczywiście powód do narzekania, bo tak jak mówisz Telto czy inna firma może podnosić ceny bo to czy tamto. Ale nam nikt nie płaci więcej za te same wzmacniacze, jest wręcz przeciwnie każdy dziwi się czemu tak drogo. Oprócz hobby niektórzy na tym zarabiają i każda podwyżka elementów to dla nich mniejsze pieniądze. Tego chyba nie wziąłeś pod uwagę.
Pozdrawiam.
Malkotent na pewno z Ciebie wyszedł.
To że ceny wzrosły to jest rzeczywiście powód do narzekania, bo tak jak mówisz Telto czy inna firma może podnosić ceny bo to czy tamto. Ale nam nikt nie płaci więcej za te same wzmacniacze, jest wręcz przeciwnie każdy dziwi się czemu tak drogo. Oprócz hobby niektórzy na tym zarabiają i każda podwyżka elementów to dla nich mniejsze pieniądze. Tego chyba nie wziąłeś pod uwagę.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw, 10 stycznia 2008, 19:51 przez rufio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 100...124 posty
Nie odróżniłeś krótkiej informacji (dotyczącej produktów związanych z tematem forum) od narzekania.
Ile podrożało? Każdy może sprawdzić na stronie TELTO.
To nie miejsce na pokazywanie cennika i analizy finansowe.
Z punktu widzenia konsumenta podwyżka nie jest przyjemna co nie znaczy, że nie może być zrozumiała.
Ile podrożało? Każdy może sprawdzić na stronie TELTO.
To nie miejsce na pokazywanie cennika i analizy finansowe.
Z punktu widzenia konsumenta podwyżka nie jest przyjemna co nie znaczy, że nie może być zrozumiała.
Tak. To prawda.Cygnus pisze:No tak, ze mnie też wyszedł malkontent.
pozdrawiam
Maciek
Maciek
-
- 1875...2499 postów
Chciałem napisać coś o cenach materiałów i wolnym rynku ale ugryzłem się w klawiaturę, żeby nie wywoływać bójek.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1875...2499 postów
Wystarczy sledzic ceny surowcow na gieldach. W ciagu ostatnich 3-ch lat ceny miedzi i stali transformatorowej wzrosly ponad 2-krotnie. Do tego dochodza koszty transportu - obojetne jakim srodkiem - ktore tez rosna wraz z cena ropy.KaKa pisze:Chciałem napisać coś o cenach materiałów i wolnym rynku ale ugryzłem się w klawiaturę, żeby nie wywoływać bójek.
Aleksander Niemand
-
- 1875...2499 postów
Vacuum, ja to wiem, też mnie to dotyczy.
To wszystko przez chore ambicje Chińczyków, i ich ogromne stadiony
.
To wszystko przez chore ambicje Chińczyków, i ich ogromne stadiony

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 3125...6249 postów
Porównanie by się przydało, bo ceny transformatorów głośnikowych w firmowym sklepie internetowym chyba nie odbiegają zbytnio od tego co obserwowałem jakieś dwa tygodnie temu.MaciekR pisze:TELTO właśnie podniosło ceny
-
- 100...124 posty
Ze środy wieczór na czwartek rano.Zibi pisze:Porównanie by się przydało, bo ceny transformatorów głośnikowych w firmowym sklepie internetowym chyba nie odbiegają zbytnio od tego co obserwowałem jakieś dwa tygodnie temu.MaciekR pisze:TELTO właśnie podniosło ceny
TG 24 117 - 129 10%
TSTL 40/16 57 - 63 10%
W tej proporcji cały asortyment TG i TSTL.
Niemniej, obsługa kolejny raz bez zarzutu;
zamówienie z czwartku wieczór dostarczone w sobotę przed południem.
Jakość bez zarzutu.
pozdrawiam
Maciek
Maciek
-
- moderator
Również coś o tym wiem.VacuumVoodoo pisze:Wystarczy sledzic ceny surowcow na gieldach. W ciagu ostatnich 3-ch lat ceny miedzi i stali transformatorowej wzrosly ponad 2-krotnie. Do tego dochodza koszty transportu - obojetne jakim srodkiem - ktore tez rosna wraz z cena ropy.KaKa pisze:Chciałem napisać coś o cenach materiałów i wolnym rynku ale ugryzłem się w klawiaturę, żeby nie wywoływać bójek.
Zauważcie, że lament podnoszą konsumenci (czyli ci, dla których budowanie wzmacniaczy stanowi hobby, wydają na to pieniądze), natomiast producenci (czyli ci co na układach lampowych powinni zarabiać) siedzieli cicho i włączyli się do dyskusji później, a w dodatku broniąc wzrostu cen elementów.
Nie wiem dlaczego, ale jakoś mnie to nie dziwi

-
- 625...1249 postów
...bo przeciętny hobbysta musi wysłuchiwać narzekań matki / żony / dziewczyny, a prodcet musi zapłacić podatki, pracowników / koszty utrzymania firmy i jeszcze ledwo, ledwo na tym zarobić