Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Gratuluję, i zazdroszczę już kombinując jak nakłonić właściciela do rozstania się z tym radiemCzujnik pisze:Przytaszczyłem dziś do domu takie radio ( patrz załączniki ).Dosłownie niosłem na rękach przez kilka kilometrów![]()
, no tak wyszło. Jest w domu i dobrze. Niestety jak widać nie ma głośnika.Czy ktoś może pokazać zdjęcie jaki tam powinien być glośnik?. Wydaje mi się, że z podkowiastym magnesem i tzw. kotwiczką, no ale mogę się mylić, transformator głośikowy mógł być na głośniku. Nie mam porównania z niczym, to jedyny egzemplarz jaki znam. Jest za to wyraźny ślad po owym zaginionym głośniku, średnica ok. 22 cm. Nie chcę zakładać osobnego wątku, oczywiście poszukuję odpowiedniego głośnika, mogę kupić lub wymienić na inne walory, w tym firmy Elektrit.
Nie dziwię się, sam bym nie oddał. A stan ma śliczny, gorsze musiałem ratować.Czujnik pisze:„Nigdy nie mow nigdy" wydaje mi się bardzo rozsądne, ale nie ma ci ukrywać nie zamierzam pozbywać się tego odbiornika bez nadzwyczajnej przyczyny.
Super5 miał głośnik zwykły, z magnesem, podobnie Superior, więc Suprema w sumie tez powinna taki mieć, ale nigdy jej na żywe oczy nie widziałem, więc tylko zgaduję.Czujnik pisze:Co z tym głośnikiem? Czego mam szukać? Czy ktoś może jakoś chronologicznie poskładać typy głośników używane przez Elektrita? No przecież nie założę głośnika od „hitlerka" Załączam fotkę chassis od spodu.
Oczywiście, w końcu to u nas jest stolica i Polskie RadioCzujnik pisze:No tak, czy siak oba te głośniki są trudno dostępne. Na chassis z tyłu jest ślad i resztka dużej naklejki firmowej Elektrita, takiej jak w Z22G w Twojej galerii. Zauważyłem, że wraz z nowymi, małymi naklejkami w kolorze złotym pojawiły się głośniki z magnesem okrągłym, też oznakowane taką naklejką. Niestety mój Superior też nie ma oryginalnego glośnikaPocieszające jest za to, że mam pewność, że ten okaz nie pojedzie do Wilna, zostanie w Krakowie, a co Kraków gorszy?
Posiadam w swojej kolekcji identyczne radyjko Suprema 4 polskiej firmy Elektrit wyprodukowane (jesli sie nie myle w 1936 r). Co wiecej jest niemal kompletne. Brak bylo jednej z lamp, ale zastapilem ja nieco nowsza z okresu wojennego. Nadal dziala i lapie Warszawe I. O ile pamietam to jest tam glosnik elektromagnetyczny, z rdzeniem cylindrycznym. Elektromagnes zasilany jest napieciem anodowym (?). Niestety jestem aktualnie poza krajem, a radio jest w kraju i nie moge tego dokladnie sprawdzic. Jesli nie znajdzie Pan odpowiedzi do czasu mojego przyjazdu na urlop chetnie sluze pomoca za kilka miesiecy. Tak na marginesie, to biblioteka Muzeum Techniki w Warszawie posiada potezna baze danych o produktach Elektrita. Moze tam znajdzie Pan odpowiedz? Fakt Supremy 4 w zbiorach nie widzialem, ale moze trzymaja w piwnicy.Czujnik pisze:Przytaszczyłem dziś do domu takie radio ( patrz załączniki ).Dosłownie niosłem na rękach przez kilka kilometrów![]()
, no tak wyszło. Jest w domu i dobrze. Niestety jak widać nie ma głośnika.Czy ktoś może pokazać zdjęcie jaki tam powinien być glośnik?. Wydaje mi się, że z podkowiastym magnesem i tzw. kotwiczką, no ale mogę się mylić, transformator głośikowy mógł być na głośniku. Nie mam porównania z niczym, to jedyny egzemplarz jaki znam. Jest za to wyraźny ślad po owym zaginionym głośniku, średnica ok. 22 cm. Nie chcę zakładać osobnego wątku, oczywiście poszukuję odpowiedniego głośnika, mogę kupić lub wymienić na inne walory, w tym firmy Elektrit.
Nawet jeżeli coś w międzyczasie znajdę będę wdzięczny za fotografie przedstawiającą głośnik W Pana okazie. Czas w tym wypadku nie ma znaczenia.Proszę tylko o kontakt, kiedy już będzie to możliwe.Sergiusz Bojenko pisze: Jesli nie znajdzie Pan odpowiedzi do czasu mojego przyjazdu na urlop chetnie sluze pomoca za kilka miesiecy.
Sprobuje naklonic corke do sfotografowania Supremy od tylu. Nie powinno to byc trudne, bo niestety radyjko nie ma "plecow". Ze soba mam jedynie fotki wykonane "en-face". Prosze o podanie prywatnego adresu e-mailowego, by mogla je eventualnie przeslac. Co do mnie to chetnie spotkam sie w czasie pobytu by ewentualnie wycyganic jakies lampy do Supremy (RENS itp, nie pamietam teraz co tam jest wlozone), jesli posiada Pan podwojne egzemplarze. A moze ktos ma schemat ideowy odbiornika, czy tez inna dokumentacje. Niestety w Muzeum Techniki schematu nie mieli, ale bylo to kilka lat temy kiedy ostatni raz go poszukiwalem.Czujnik pisze:Nawet jeżeli coś w międzyczasie znajdę będę wdzięczny za fotografie przedstawiającą głośnik W Pana okazie. Czas w tym wypadku nie ma znaczenia.Proszę tylko o kontakt, kiedy już będzie to możliwe.Sergiusz Bojenko pisze: Jesli nie znajdzie Pan odpowiedzi do czasu mojego przyjazdu na urlop chetnie sluze pomoca za kilka miesiecy.
Lampy do Supremy są łatwo dostępne na Ebayu, poza modelem Titanic U (na lampach Ostar) Elektrit używał popularnych lamp. Co do schematów ideowych Elektritów - praktycznie nie istnieją. Największy chyba zbiór schematów jest dostępny na mojej stronie, pochodzą one wyłącznie ze zrysowania z oryginalnych, niegrzebanych odbiorników. Suprema w moje ręce do tej pory nie trafiła, więc i schematu nie ma.Sergiusz Bojenko pisze: Sprobuje naklonic corke do sfotografowania Supremy od tylu. Nie powinno to byc trudne, bo niestety radyjko nie ma "plecow". Ze soba mam jedynie fotki wykonane "en-face". Prosze o podanie prywatnego adresu e-mailowego, by mogla je eventualnie przeslac. Co do mnie to chetnie spotkam sie w czasie pobytu by ewentualnie wycyganic jakies lampy do Supremy (RENS itp, nie pamietam teraz co tam jest wlozone), jesli posiada Pan podwojne egzemplarze. A moze ktos ma schemat ideowy odbiornika, czy tez inna dokumentacje. Niestety w Muzeum Techniki schematu nie mieli, ale bylo to kilka lat temy kiedy ostatni raz go poszukiwalem.
Serdeczne dzieki za info. Za lampkami juz sie rozgladam. Co do schematu, to wyglada na to, ze sam bede musial usiasc podczas najbizszego urlopu i rozrysowac go sobie. Coz, ma to rowniez walory ponawcze...tszczesn pisze:Lampy do Supremy są łatwo dostępne na Ebayu, poza modelem Titanic U (na lampach Ostar) Elektrit używał popularnych lamp. Co do schematów ideowych Elektritów - praktycznie nie istnieją. Największy chyba zbiór schematów jest dostępny na mojej stronie, pochodzą one wyłącznie ze zrysowania z oryginalnych, niegrzebanych odbiorników. Suprema w moje ręce do tej pory nie trafiła, więc i schematu nie ma.Sergiusz Bojenko pisze: ...Co do mnie to chetnie spotkam sie w czasie pobytu by ewentualnie wycyganic jakies lampy do Supremy (RENS itp, nie pamietam teraz co tam jest wlozone), jesli posiada Pan podwojne egzemplarze. A moze ktos ma schemat ideowy odbiornika, czy tez inna dokumentacje. Niestety w Muzeum Techniki schematu nie mieli, ale bylo to kilka lat temy kiedy ostatni raz go poszukiwalem.