Głośnik do Supremy.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Głośnik do Supremy.

Post autor: Czujnik »

Przytaszczyłem dziś do domu takie radio ( patrz załączniki ).Dosłownie niosłem na rękach przez kilka kilometrów :twisted: :lol: , no tak wyszło. Jest w domu i dobrze. Niestety jak widać nie ma głośnika.Czy ktoś może pokazać zdjęcie jaki tam powinien być glośnik?. Wydaje mi się, że z podkowiastym magnesem i tzw. kotwiczką, no ale mogę się mylić, transformator głośikowy mógł być na głośniku. Nie mam porównania z niczym, to jedyny egzemplarz jaki znam. Jest za to wyraźny ślad po owym zaginionym głośniku, średnica ok. 22 cm. Nie chcę zakładać osobnego wątku, oczywiście poszukuję odpowiedniego głośnika, mogę kupić lub wymienić na inne walory, w tym firmy Elektrit.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Głośnik do Supremy.

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:Przytaszczyłem dziś do domu takie radio ( patrz załączniki ).Dosłownie niosłem na rękach przez kilka kilometrów :twisted: :lol: , no tak wyszło. Jest w domu i dobrze. Niestety jak widać nie ma głośnika.Czy ktoś może pokazać zdjęcie jaki tam powinien być glośnik?. Wydaje mi się, że z podkowiastym magnesem i tzw. kotwiczką, no ale mogę się mylić, transformator głośikowy mógł być na głośniku. Nie mam porównania z niczym, to jedyny egzemplarz jaki znam. Jest za to wyraźny ślad po owym zaginionym głośniku, średnica ok. 22 cm. Nie chcę zakładać osobnego wątku, oczywiście poszukuję odpowiedniego głośnika, mogę kupić lub wymienić na inne walory, w tym firmy Elektrit.
Gratuluję, i zazdroszczę już kombinując jak nakłonić właściciela do rozstania się z tym radiem :)
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

„Nigdy nie mow nigdy" wydaje mi się bardzo rozsądne, ale nie ma ci ukrywać nie zamierzam pozbywać się tego odbiornika bez nadzwyczajnej przyczyny. Zresztą nie jest taki cacy jak mogłby się wydawać. Mieszkały w nim myszy i zjadły kilka kondensatorków. Blok kondensatorów niestety już ktoś przegrzebał i nie jestem pewien, czy da się go uratować. No ale do rzeczy. Co z tym głośnikiem? Czego mam szukać? Czy ktoś może jakoś chronologicznie poskładać typy głośników używane przez Elektrita? No przecież nie założę głośnika od „hitlerka" Załączam fotkę chassis od spodu.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Czujnik pisze:„Nigdy nie mow nigdy" wydaje mi się bardzo rozsądne, ale nie ma ci ukrywać nie zamierzam pozbywać się tego odbiornika bez nadzwyczajnej przyczyny.
Nie dziwię się, sam bym nie oddał. A stan ma śliczny, gorsze musiałem ratować.
Czujnik pisze:Co z tym głośnikiem? Czego mam szukać? Czy ktoś może jakoś chronologicznie poskładać typy głośników używane przez Elektrita? No przecież nie założę głośnika od „hitlerka" Załączam fotkę chassis od spodu.
Super5 miał głośnik zwykły, z magnesem, podobnie Superior, więc Suprema w sumie tez powinna taki mieć, ale nigdy jej na żywe oczy nie widziałem, więc tylko zgaduję.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

No tak, czy siak oba te głośniki są trudno dostępne. Na chassis z tyłu jest ślad i resztka dużej naklejki firmowej Elektrita, takiej jak w Z22G w Twojej galerii. Zauważyłem, że wraz z nowymi, małymi naklejkami w kolorze złotym pojawiły się głośniki z magnesem okrągłym, też oznakowane taką naklejką. Niestety mój Superior też nie ma oryginalnego glośnika :cry: Pocieszające jest za to, że mam pewność, że ten okaz nie pojedzie do Wilna, zostanie w Krakowie, a co Kraków gorszy? :wink:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Czujnik pisze:No tak, czy siak oba te głośniki są trudno dostępne. Na chassis z tyłu jest ślad i resztka dużej naklejki firmowej Elektrita, takiej jak w Z22G w Twojej galerii. Zauważyłem, że wraz z nowymi, małymi naklejkami w kolorze złotym pojawiły się głośniki z magnesem okrągłym, też oznakowane taką naklejką. Niestety mój Superior też nie ma oryginalnego glośnika :cry: Pocieszające jest za to, że mam pewność, że ten okaz nie pojedzie do Wilna, zostanie w Krakowie, a co Kraków gorszy? :wink:
Oczywiście, w końcu to u nas jest stolica i Polskie Radio ;)

A Kraków to jakiś fart ma, jakiś czas temu kolega kupił tam Oceanica (ale nie tego z 1939) na targu za 50zł...
Awatar użytkownika
Sergiusz Bojenko
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Sergiusz Bojenko »

Czujnik pisze:Przytaszczyłem dziś do domu takie radio ( patrz załączniki ).Dosłownie niosłem na rękach przez kilka kilometrów :twisted: :lol: , no tak wyszło. Jest w domu i dobrze. Niestety jak widać nie ma głośnika.Czy ktoś może pokazać zdjęcie jaki tam powinien być glośnik?. Wydaje mi się, że z podkowiastym magnesem i tzw. kotwiczką, no ale mogę się mylić, transformator głośikowy mógł być na głośniku. Nie mam porównania z niczym, to jedyny egzemplarz jaki znam. Jest za to wyraźny ślad po owym zaginionym głośniku, średnica ok. 22 cm. Nie chcę zakładać osobnego wątku, oczywiście poszukuję odpowiedniego głośnika, mogę kupić lub wymienić na inne walory, w tym firmy Elektrit.
Posiadam w swojej kolekcji identyczne radyjko Suprema 4 polskiej firmy Elektrit wyprodukowane (jesli sie nie myle w 1936 r). Co wiecej jest niemal kompletne. Brak bylo jednej z lamp, ale zastapilem ja nieco nowsza z okresu wojennego. Nadal dziala i lapie Warszawe I. O ile pamietam to jest tam glosnik elektromagnetyczny, z rdzeniem cylindrycznym. Elektromagnes zasilany jest napieciem anodowym (?). Niestety jestem aktualnie poza krajem, a radio jest w kraju i nie moge tego dokladnie sprawdzic. Jesli nie znajdzie Pan odpowiedzi do czasu mojego przyjazdu na urlop chetnie sluze pomoca za kilka miesiecy. Tak na marginesie, to biblioteka Muzeum Techniki w Warszawie posiada potezna baze danych o produktach Elektrita. Moze tam znajdzie Pan odpowiedz? Fakt Supremy 4 w zbiorach nie widzialem, ale moze trzymaja w piwnicy. :twisted:

Pozdrawiam,

Sergiusz
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Sergiusz Bojenko pisze: Jesli nie znajdzie Pan odpowiedzi do czasu mojego przyjazdu na urlop chetnie sluze pomoca za kilka miesiecy.
Nawet jeżeli coś w międzyczasie znajdę będę wdzięczny za fotografie przedstawiającą głośnik W Pana okazie. Czas w tym wypadku nie ma znaczenia.Proszę tylko o kontakt, kiedy już będzie to możliwe.
Awatar użytkownika
Sergiusz Bojenko
5...9 postów
5...9 postów

Czujnik pisze:
Sergiusz Bojenko pisze: Jesli nie znajdzie Pan odpowiedzi do czasu mojego przyjazdu na urlop chetnie sluze pomoca za kilka miesiecy.
Nawet jeżeli coś w międzyczasie znajdę będę wdzięczny za fotografie przedstawiającą głośnik W Pana okazie. Czas w tym wypadku nie ma znaczenia.Proszę tylko o kontakt, kiedy już będzie to możliwe.
Sprobuje naklonic corke do sfotografowania Supremy od tylu. Nie powinno to byc trudne, bo niestety radyjko nie ma "plecow". Ze soba mam jedynie fotki wykonane "en-face". Prosze o podanie prywatnego adresu e-mailowego, by mogla je eventualnie przeslac. Co do mnie to chetnie spotkam sie w czasie pobytu by ewentualnie wycyganic jakies lampy do Supremy (RENS itp, nie pamietam teraz co tam jest wlozone), jesli posiada Pan podwojne egzemplarze. A moze ktos ma schemat ideowy odbiornika, czy tez inna dokumentacje. Niestety w Muzeum Techniki schematu nie mieli, ale bylo to kilka lat temy kiedy ostatni raz go poszukiwalem.
Moj e-mail : sbojenko@yahoo.co.uk

Pozdrawiam

Sergiusz Bojenko
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Sergiusz Bojenko pisze: Sprobuje naklonic corke do sfotografowania Supremy od tylu. Nie powinno to byc trudne, bo niestety radyjko nie ma "plecow". Ze soba mam jedynie fotki wykonane "en-face". Prosze o podanie prywatnego adresu e-mailowego, by mogla je eventualnie przeslac. Co do mnie to chetnie spotkam sie w czasie pobytu by ewentualnie wycyganic jakies lampy do Supremy (RENS itp, nie pamietam teraz co tam jest wlozone), jesli posiada Pan podwojne egzemplarze. A moze ktos ma schemat ideowy odbiornika, czy tez inna dokumentacje. Niestety w Muzeum Techniki schematu nie mieli, ale bylo to kilka lat temy kiedy ostatni raz go poszukiwalem.
Lampy do Supremy są łatwo dostępne na Ebayu, poza modelem Titanic U (na lampach Ostar) Elektrit używał popularnych lamp. Co do schematów ideowych Elektritów - praktycznie nie istnieją. Największy chyba zbiór schematów jest dostępny na mojej stronie, pochodzą one wyłącznie ze zrysowania z oryginalnych, niegrzebanych odbiorników. Suprema w moje ręce do tej pory nie trafiła, więc i schematu nie ma.
Awatar użytkownika
Sergiusz Bojenko
5...9 postów
5...9 postów

tszczesn pisze:
Sergiusz Bojenko pisze: ...Co do mnie to chetnie spotkam sie w czasie pobytu by ewentualnie wycyganic jakies lampy do Supremy (RENS itp, nie pamietam teraz co tam jest wlozone), jesli posiada Pan podwojne egzemplarze. A moze ktos ma schemat ideowy odbiornika, czy tez inna dokumentacje. Niestety w Muzeum Techniki schematu nie mieli, ale bylo to kilka lat temy kiedy ostatni raz go poszukiwalem.
Lampy do Supremy są łatwo dostępne na Ebayu, poza modelem Titanic U (na lampach Ostar) Elektrit używał popularnych lamp. Co do schematów ideowych Elektritów - praktycznie nie istnieją. Największy chyba zbiór schematów jest dostępny na mojej stronie, pochodzą one wyłącznie ze zrysowania z oryginalnych, niegrzebanych odbiorników. Suprema w moje ręce do tej pory nie trafiła, więc i schematu nie ma.
Serdeczne dzieki za info. Za lampkami juz sie rozgladam. Co do schematu, to wyglada na to, ze sam bede musial usiasc podczas najbizszego urlopu i rozrysowac go sobie. Coz, ma to rowniez walory ponawcze...

Serdecznie pozdrawiam pasjonatow radio retro,

Sergiusz Bojenko
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Witek »

Niestety Supremy nie posiadam. Mam jednak Super 5, ten sam sezon produkcyjny i prawie ta sama skrzynka.
Średnica głośnika na foto to około 20cm, mocowany jest trzema wkrętami do drewna z małymi podkładkami z różowej tektury.
Głośnik jest ze wzbudzeniem.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Dzięki za zdjęcie. Rzeczywiście nawet miejsce na głośnik wygląda bardzo podobnie. Mnie zastanawia fakt, że w moim odbiorniku nie ma ani przewodów, ani śladu po nich doprawadzających napięcie do elektromagnesu. Są tylko dwa przewody do transformatora głośnikowego. Oczywiście może to być przeróbka, a może był głośnik ze zwykłym magnesem jak np. w Globie. W końcu Super to model z wyższej półki niż Suprema mimo podobieństwa ( zapewne zamierzonego ) nazwy.