Hohner CP wzbudzenie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Hohner CP wzbudzenie
Dostałem do reanimacji hohnera. Był bez jednej ECLki. Spalony był rezystor siatkowy 390k w pentodzie. Po uzupełnieniu braków podałem sygnał i jedna z anod pentody zrobiła się czerwona. Oscyloskop pokazuje szaloną oscylację ECL86. Stopień z ECC808 jest stabilny. Przeglądając inne aplikacje ECL-ki nie spotkałem się z takim sposobem odwracania fazy i sposobem zapięcia sprzężenia zwrotnego. Przez chwilę myślałem aby zmienić inwerter na jakiś bardziej "cywilizowany", ale to przecież kiedyś w końcu działało
. Czy nie sparowanie lamp wyjściowych może być powodem wzbudzeń ?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: Hohner CP wzbudzenie
Sprzężenie jest typowe, a takie inwertery również kiedyś powszechnie stosowano. Po prostu sygnał jest stłumiony tak, żeby skompensować wzmocnienie drugiej triody, w której jest "mimowolnie" wzmocniony. Ten patent stosowano powszechnie zanim wynaleziono inwertery z dzielonym obciążeniem lub różnicowe [jeżeli były jakieś przeciwwskazania co do zastosowania transformatora międzystopniowego].
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 250...374 postów
Mnie interesuje ten spalony rezystor siatkowy, czy przypadkiem kondensatory nie mają zwarcia ? To by sugerowało takie dziwne zachowanie się pentody 'prosiaczkowy kolor
'...

-
- 250...374 postów
Rezystor poleciał gdy właściciel uruchomił wzmacniacz ze zbitą jedną ECL86. Musiał zrobić jakieś zwarcie. Kondensatory sprzęgające wymienione. W zasadzie prześwietliłem cały układ i jest wszystko OK. Trafo na omomierz tez jest poprawne. Może dostaje przebicia pod napięciem i to powoduje wzbudzenie. Muszę sprawdzić je napięciowo.
-
- 250...374 postów
Trochę odgrzeję temat. Jak się można było spodziewać problem był banalny, błąd montażowy...... czytaj : brak doświadczenie
Ale chcę zwrócić uwagę na coś innego, co nieźle namieszało w trakcie naprawy. Stanowisko oświetlam sobie taką lampeczką. Normalna sprawa... Szalone oscylacje i piły na oscyloskopie doprowadzały do rozpaczy. Zgasiłem lampkę i wszystko się uspokoiło!. Energooszczędna żarówka no name siała masakrycznie z odległości około 40 cm, a wzmacniacz akurat odwrócony był flaczkami do góry. Na elektrodzie jest wątek poświęcony taki źródłom światła. Gość pokazuje jak "skomplikowane" mogą to być urządzenia

Ale chcę zwrócić uwagę na coś innego, co nieźle namieszało w trakcie naprawy. Stanowisko oświetlam sobie taką lampeczką. Normalna sprawa... Szalone oscylacje i piły na oscyloskopie doprowadzały do rozpaczy. Zgasiłem lampkę i wszystko się uspokoiło!. Energooszczędna żarówka no name siała masakrycznie z odległości około 40 cm, a wzmacniacz akurat odwrócony był flaczkami do góry. Na elektrodzie jest wątek poświęcony taki źródłom światła. Gość pokazuje jak "skomplikowane" mogą to być urządzenia

-
- moderator
Każda 'żarówka' energooszczędna da taki efekt, w końcu ma w trzonku przekształtnik impulsowy.wladl pisze:Trochę odgrzeję temat. Jak się można było spodziewać problem był banalny, błąd montażowy...... czytaj : brak doświadczenie![]()
-
- 250...374 postów
Istnienie przetwornicy jest sprawą oczywistą. Nie byłem jednak świadomy skali zjawiska i jego wpływu na układ lampowy. W taki razie chyba najbezpieczniej będzie dłubać przy lampie naftowej 

-
- moderator
Światło żarowe tez jest dobrewladl pisze:Istnienie przetwornicy jest sprawą oczywistą. Nie byłem jednak świadomy skali zjawiska i jego wpływu na układ lampowy. W taki razie chyba najbezpieczniej będzie dłubać przy lampie naftowej

Dlatego lepiej stosować rezystory siatkowe o możliwie jak najniższej rezystancji - jeśli tylko nie ma przeciwwskazań co do obciążania poprzedniego stopnia (głownie lampy jak ECC83....).
Im większa impedancja obwodu tm bardziej podatny na zakłócenia.
Im większa impedancja obwodu tm bardziej podatny na zakłócenia.