Błąd na schemacie ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Błąd na schemacie ?

Post autor: macylapka »

Przeglądałem schemat radia którego odrestaurowywuje : http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... ardasz.htm i mam do was pytanie, czy w obwodzie wejściowym trymer C5 ma być podłączony do ARW czy do masy, jeżeli do ARW to dlaczego ?

Pozdrawiam
Adrian
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Re: Błąd na schemacie ?

Post autor: Grzegorz Markowski »

Błąd na schemacie.
GM
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

macylapka pisze:Przeglądałem schemat radia którego odrestaurowywuje : http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... ardasz.htm i mam do was pytanie, czy w obwodzie wejściowym trymer C5 ma być podłączony do ARW czy do masy, jeżeli do ARW to dlaczego ?
Może być teoretycznie i tu i tu. Nawet jak jest dołączony do ARW to kondensator C29 i tak zwiera do masy ARW dla napięć zmiennych. Takie połączenie może wynikać z montażu - czasami wygodniej jest przylutować kondensator do tego druta co jest zamiast prowadzić kolejnego. Postaraj się sprawdzić jak to jest w twoim odbiorniku.
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Tszczesn napisał:
Postaraj się sprawdzić jak to jest w twoim odbiorniku.
No to jest raczej niemożliwe :roll: . Odbiornik został rozebrany już wcześniej na części pierwsze. Przy składaniu poprostu podepne go do drutu ARW a potem na próbe do masy. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego jak jest podawane zasilanie w części generatora lokalnego ?

Pozdrawiam
Adrian
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzegorz Markowski »

Podepnij go lepiej od razu do masy.
Nie widzę powodu, dla którego dla jednego zakresu fal, ten trymer ma być podłączony do ARW, a dla innych do masy. Poza tym, jak pamiętam konstrukcję obwodów wejściowych w tego typu odbiornikach, to wszystkie rotory trymerów obwodów wejściowych, są połączone z masą odbiornika, kawałkiem drutu montażowego.
GM
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Grzegorz Markowski napisał :
Podepnij go lepiej od razu do masy.
Tak właśnie zrobie, jak będzie działać to z ciekawości przepne.
"...są połączone z masą odbiornika, kawałkiem drutu montażowego "

Otóż mam jeszcze pytanie w związku z tym drutem, a konkretnie z skrętką, gdzie można nabyc skrętki fi 2-2.5mm^2 w kolorowych izolacjach ? Coby nie było tylko bladoniebieskiego i czarnego...

Pozdrawiam
Adrian