Przeglądałem schemat radia którego odrestaurowywuje : http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... ardasz.htm i mam do was pytanie, czy w obwodzie wejściowym trymer C5 ma być podłączony do ARW czy do masy, jeżeli do ARW to dlaczego ?
Pozdrawiam
Adrian
Błąd na schemacie ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Re: Błąd na schemacie ?
Może być teoretycznie i tu i tu. Nawet jak jest dołączony do ARW to kondensator C29 i tak zwiera do masy ARW dla napięć zmiennych. Takie połączenie może wynikać z montażu - czasami wygodniej jest przylutować kondensator do tego druta co jest zamiast prowadzić kolejnego. Postaraj się sprawdzić jak to jest w twoim odbiorniku.macylapka pisze:Przeglądałem schemat radia którego odrestaurowywuje : http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... ardasz.htm i mam do was pytanie, czy w obwodzie wejściowym trymer C5 ma być podłączony do ARW czy do masy, jeżeli do ARW to dlaczego ?
-
- 250...374 postów
Tszczesn napisał:
. Odbiornik został rozebrany już wcześniej na części pierwsze. Przy składaniu poprostu podepne go do drutu ARW a potem na próbe do masy. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego jak jest podawane zasilanie w części generatora lokalnego ?
Pozdrawiam
Adrian
No to jest raczej niemożliwePostaraj się sprawdzić jak to jest w twoim odbiorniku.

Pozdrawiam
Adrian
-
- 125...249 postów
Podepnij go lepiej od razu do masy.
Nie widzę powodu, dla którego dla jednego zakresu fal, ten trymer ma być podłączony do ARW, a dla innych do masy. Poza tym, jak pamiętam konstrukcję obwodów wejściowych w tego typu odbiornikach, to wszystkie rotory trymerów obwodów wejściowych, są połączone z masą odbiornika, kawałkiem drutu montażowego.
Nie widzę powodu, dla którego dla jednego zakresu fal, ten trymer ma być podłączony do ARW, a dla innych do masy. Poza tym, jak pamiętam konstrukcję obwodów wejściowych w tego typu odbiornikach, to wszystkie rotory trymerów obwodów wejściowych, są połączone z masą odbiornika, kawałkiem drutu montażowego.
GM
-
- 250...374 postów
Grzegorz Markowski napisał :
Otóż mam jeszcze pytanie w związku z tym drutem, a konkretnie z skrętką, gdzie można nabyc skrętki fi 2-2.5mm^2 w kolorowych izolacjach ? Coby nie było tylko bladoniebieskiego i czarnego...
Pozdrawiam
Adrian
Tak właśnie zrobie, jak będzie działać to z ciekawości przepne.Podepnij go lepiej od razu do masy.
"...są połączone z masą odbiornika, kawałkiem drutu montażowego "
Otóż mam jeszcze pytanie w związku z tym drutem, a konkretnie z skrętką, gdzie można nabyc skrętki fi 2-2.5mm^2 w kolorowych izolacjach ? Coby nie było tylko bladoniebieskiego i czarnego...
Pozdrawiam
Adrian