Modyfikacja preampu lampowego w Digitech 2112 a'la 5150 !?!

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Bart
50...74 posty
50...74 posty

Modyfikacja preampu lampowego w Digitech 2112 a'la 5150 !?!

Post autor: Bart »

Witam Szanownych Forumowiczów!
Mam ogromną prośbę. Czy mógłby mi ktoś poradzić, jakie elementy dobrać w układzie przesteru na tej jednej 12AX7 (Preamp 2112), tak aby zbliżyć go możliwie najmocniej do układu z trzema lampami z załącznika (5150)!???
Myśle, że są to rezystory w dzielnikach wejściowych oraz rezystory z katody i anody wraz z kondensatorami... Jakie wartości należało by im nadać, przedział? Chodzi o to, aby wycisnąć z tego jak najmocniejszy przester, ale tak, aby nie było jeszcze zatkania, czy pompowania.
To jest preamp mojego idola Edka VH :-) Muszę właśnie mój przester w procesorze/preampie nieco przerobić, żeby zaczął nareszcie przesterowywać sygnał, bo producent najwyraźniej kłamie, mówiąc o przesterowaniu LAMPOWYM, podczas gdy przed tą lampą występuje zwyczajny wzmacniacz operacyjny z mostkiem diodowym, który obcina połówki sygnału... Lampa jest tutaj jak się domyślam tylko do tego niby "zaokrąglenia" dźwięku...
Właśnie się dłuuugo dziwiłem, czemu w tym preampie (a ma 2 lampy) nie potrafię za cholerę ustawić takiego brzmienia, jakie miałem w poprzednim, opartym na tylko JEDNEJ lampie!?!
A tu się teraz okazało! Tam właśnie przester był wykonany przez samą lampę, a nie mostek Gretza...!
W tym schemacie 2112 jest kondensator o wartości "OMIT"? Wie ktoś może ile to jest?? Czy te kondensatory 0,0082K250F to są 8,2nF/250V, czy inne?
Uffff :)

Na koniec jeszcze jedno pytanko. Czy można zrobić taki podobny przester lampowy, ale zasilany np. napięciem = 24V ??? Widziałem już taki jeden schemat.
Jak się takie coś zachowuje w praktyce?

Bardzo proszę o poradę i za razem dziękuję!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam serdecznie. Bart.
------------------------------------
Jakie było by nasze życie bez... cyny...? :D
<Test słuchu (zjechać na dół)> Ja słyszę różnice o... brak skali :)
<Test słuchu muzycznego (zjechać na dół)>
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Ninja »

Witam
Obawiam się, że wartości elementów będziesz musiał po prostu dobrać doświadczalnie. Czy zapoznałeś się ze stroną TOMa?
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/
Pozdrawiam
Ninja