Tajemnicza lampa?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Tajemnicza lampa?

Post autor: Czujnik »

Kolejny owoc noworocznych porządków w kartonach ze skarbami. Niech na razie będzie to taki konkurs bez nagród pt. „ co to jest?" Ja mam sprawę ułatwioną, bo lampa jest dobrze opisana i sporo trudu włożyłem by tego opisu nie było na zdjęciu widać. Chciałbym tą zagadką zacząć nowy wątek, jaki o tym pewnie jeszcze dziś.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Re: Tajemnicza lampa?

Post autor: OTLamp »

Radziecka trioda mocy UO104?
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Ciepło, ciepło, ale nie do końca. Lampa rzeczywiście radziecka lub jak ktoś woli sowiecka. Typ TO141 z 1938 roku. No i właśnie taki wątek chciałbym rozpocząć. Co wiemy o przedwojennych lampach z CCCP ? Czy to konstrukcje własne, czy też licencje, a może i bez licencji. Na rosyjskich stronach dotyczących tej tematyki jakoś niewiele wiadomości znalazłem. Czyżby sami nie wiele wiedzieli?. Ta akurat jest bardzo efektowna. Ciekaw jestem czemu ma służyć to odchylenie elektrod od pionu?
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

No i jeszcze fotka na której dobrze widać to odchylenie od pionu.
OTLamp

Faktycznie, na UO104 ma zbyt małą bańkę. Na ten temat nie mam zbyt wielu danych, choć kilkanaście kart katalogowych się znajdzie. Trochę danych, ale po niemiecku, jest tutaj.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Dzięki, że też nie wpadło mi do głowy by o rosyjskich lampach szukać danych u Niemców! :lol: A ta karta którą załączyłeś to z czego pochodzi? Jest jakiś katalog rosyjski?
OTLamp

Czujnik pisze: A ta karta którą załączyłeś to z czego pochodzi? Jest jakiś katalog rosyjski?
Zapewne z jakiegoś katalogu. Kiedyś pościągałem takie karty z jakiejś rosyjskiej strony.

Edit: Stąd ściągałem.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Ja akurat kilka takich starych lamp z CCCP mam, teraz przynajmniej w jednym pudełku, ale naprawdę to nic o nich nie wiem. Ani producentów, ani zastosowania. Jedna np. cokół ma produkcji amerykańskiej ( opisany ), zaś bańkę opisaną cyrylicą. I co o tym myśleć? Lampa amerykańska dla Rosjan ( z 1940 r. ),czy też rosyjska z amerykańskim cokołem.
Niemiecki tekst zamierzam w spokoju przetrawić wieczorem.
OTLamp

Czujnik pisze:Ja akurat kilka takich starych lamp z CCCP mam, teraz przynajmniej w jednym pudełku, ale naprawdę to nic o nich nie wiem.
No ja kilka też mam, np. SO124, SO193, WO188, WO230, UO186. W większości zdublowane, wiec w razie czego mogę się zamienić za inne.
Czujnik pisze: Ani producentów, ani zastosowania.
Producent to pewnie Svetlana, a zastosowanie to oczywiście sowieckie radia, od prostych po superheterodyny.
Czujnik pisze: Jedna np. cokół ma produkcji amerykańskiej ( opisany ), zaś bańkę opisaną cyrylicą. I co o tym myśleć? Lampa amerykańska dla Rosjan ( z 1940 r. ),czy też rosyjska z amerykańskim cokołem.
A jaki typ? Możesz wrzucić zdjęcie?
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Wrzucam, lampa 6Ł6-C ( Ł cyrylicą ) z 1940 roku. Zdaje mi się , że jest to dowód na dobrą współpracę amerykańsko sowiecką w onym czasie. Na cokole od spodu widnieją napisy : LICENSED ONLY TO EXTENT INDICATED ON CARTON . Za to bańka z grubego i nierównomiernie kształtowanego szkła. Tak samo cokołowana 6F6C z tego samego roku ma cokół bez żadnych napisów. Zrobiłem w końcu wykaz tych lamp, niestety żadnego dubletu :(
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:Wrzucam, lampa 6Ł6-C ( Ł cyrylicą ) z 1940 roku. Zdaje mi się , że jest to dowód na dobrą współpracę amerykańsko sowiecką w onym czasie.
Całkiem możliwe, Rosjanie mogli nadać oznaczenia pisane własnym językiem, aby ich serwisanci nie mieli problemów.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

OTLamp pisze:No ja kilka też mam, np. SO124, SO193, WO188, WO230, UO186. W większości zdublowane, wiec w razie czego mogę się zamienić za inne.
Okazało się, że wczoraj łgałem jak najęty. Znalazłem 3 sztuki lampek z 1944 roku, tyle, że znowu mam kłopot z ich oznaczeniem. Opisane są OCO243. Wyglądają na podwójne triody. Takiego opisu nie znalazlem nigdzie. Może to jakieś specjalnie opisane CO243? Są malutkie, pewnie do jakichś radiostacji wojskowych. Jeżeli masz ochotę na wyminę, to zaproponuj coś adekwatnego i po wszystkim. Załączam zdjęcie takiej lampki.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:
OTLamp pisze:No ja kilka też mam, np. SO124, SO193, WO188, WO230, UO186. W większości zdublowane, wiec w razie czego mogę się zamienić za inne.
Okazało się, że wczoraj łgałem jak najęty. Znalazłem 3 sztuki lampek z 1944 roku, tyle, że znowu mam kłopot z ich oznaczeniem. Opisane są OCO243. Wyglądają na podwójne triody. Takiego opisu nie znalazlem nigdzie. Może to jakieś specjalnie opisane CO243? Są malutkie, pewnie do jakichś radiostacji wojskowych. Jeżeli masz ochotę na wyminę, to zaproponuj coś adekwatnego i po wszystkim. Załączam zdjęcie takiej lampki.

CO243 (Cyrylicą, po naszemu SO243) występują w Mikołajczyku i w rzeczy samej są to podwójne triody. OCO243 nie ma - może to jakieś błędne odczytanie symbolu?
OTLamp

Czujnik pisze:
Z sowieckich lamp raczej interesują mnie tylko kołkowe. Mogę wymienić np. SO124, na coś adekwatnego, np. SO148 czy SO182 itp.
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze:
Czujnik pisze:Wrzucam, lampa 6Ł6-C ( Ł cyrylicą ) z 1940 roku. Zdaje mi się , że jest to dowód na dobrą współpracę amerykańsko sowiecką w onym czasie.
Całkiem możliwe, Rosjanie mogli nadać oznaczenia pisane własnym językiem, aby ich serwisanci nie mieli problemów.

Stąd np. oznaczenie 6F6 dla pentody - długo stosowany nawet gdy już stworzyli nowy system oznaczeń).... Ze względów praktycznych kopiwoali oznaczenia amerykańskie (przypomnę o konwojach z pomocą aliantów dla ZSRR. Wkrótce stworzyli nowy systemoznaczeń nieco podobny do amerykańskiego.