Zagadka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Zagadka
Była sobie firma 'Pierwsza Krajowa Wytwórnia Aparatów Radjowych', która produkowała w 1932 roku odbiornik z czterema lampami - detekcyjną, głosnikową, prostowniczą i oporową. Wynika z tego, że radio miało zasilaie uniwersalne, ale jakich oni wtedy lamp uzyli? Uniwersalnych jeszcze nie było, seria 180mA miała tylko typy prądu stałego, dopiero potem Tungsram wprowadził kilka typów lamp uniwersalnych tej serii (np. HP1118). Używanie lamp serii 180mA do sieci prądu zmiennego jest oczywuście możliwe, ale lampy te mają kiepską izolację i musiały silnie brumieć.
Znaczy się kupiłeś tę broszurkę reklamową:) Dokładnie się jej nie przyglądałem, ale to ciekawe. Gdyby zastosowali lampy do prądu stałego, to jaką by dali prostowniczą? Nie przychodzi mi żaden typ do głowy. W zasadzie gdyby nie lampa oporowa, to stawiałbym na ostarówki, były przecież uniwersalne, a pierwsze typy powstały jeszcze w 1931 r.
-
- moderator
Przecież nie mogłem dać się jej zmarnować.OTLamp pisze:Znaczy się kupiłeś tę broszurkę reklamową:)
Też Ostary mi przyszły na myśl, ale oporowa wtedy na plaster. W 1934 roku Tungsram robił juz lampę V2018 (prostownik), był co prawda drogi - 30zł, ale był. Z tym, że nie wiem, czy był on już dostępny dwa lata wcześniej. No i inne pytanie - po cholerę tak komplikowac i podrażać odbiornik? To są proste dwulampowe jednoobwodówki, taniej chyba byłoby zrobić odbiornik zasilany albo prądem zmiennym, albo stałym. Był co prwada model z trzema lampami (detektor, głosnik i prostownik), i tu bym się zastanowił na Ostarem, skoro lubili takie rozwiązania?OTLamp pisze:Dokładnie się jej nie przyglądałem, ale to ciekawe. Gdyby zastosowali lampy do prądu stałego, to jaką by dali prostowniczą? Nie przychodzi mi żaden typ do głowy. W zasadzie gdyby nie lampa oporowa, to stawiałbym na ostarówki, były przecież uniwersalne, a pierwsze typy powstały jeszcze w 1931 r.
-
- moderator
Też Tungsrama widze. Jakoś chyba tylko Tungsram ( ew. Sator) robił lampy uniwersalne serii 180mA, ale one były juz późniejsze, choćby dlatego, że miały oszczędniejsze żarzenie - na ogół 10V/180mA, zamiast typowych 20V.OTLamp pisze:Najstarsze radia uniwersalne na jakie się natknąłem były z sezonu 33/34. Miały lampę prostowniczą V2118.tszczesn pisze:W 1934 roku Tungsram robił juz lampę V2018 (prostownik), był co prawda drogi - 30zł, ale był. Z tym, że nie wiem, czy był on już dostępny dwa lata wcześniej.
Te radia WRW są dwa lata starsze, ledwie co w ogóle pojawiły się lampy żarzone pośrednio. Zresztą firma WRW robiła raczej proste i tanie radia, więc tym bardziej to jest zastanawiające.