Alga - pali się rezystor w bloku WN

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Alga - pali się rezystor w bloku WN

Post autor: TELEWIZOREK52 »

ECC83 pisze: pt, 27 marca 2020, 15:46 że gdy jest zwarta ta podkówka do masy to obraz jest, lecz przesuwa się z lewej strony na prawą. Niestabilne synchro.
A gdy odłączę ją od masy to częstotliwość linii rośnie do 16,1 kHz i nie zejdzie niżej.
Po pierwsze. Nie zauważyłem byś po uwolnieniu suwaka R226 od masy przeprowadził korekcję w/w PR226. Po drugie. Zmierz napięcie na krańcowych wyprowadzeniach R226 powinno być na jednym ok. +5V na drugim ok. -- 5V. Przy niewłaściwych tych napięciach lub ich braku zmierz napięcie na anoda / katoda ( 1 i 2 nóżka ) EAA91. Powinno być ok. + 30V i ok. -- 30V.
ECC83 pisze: pt, 27 marca 2020, 15:46 Pocieszę trochę wszystkich moich pomocników :-)
Dziękujemy Mistrzu. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Korygowałem później PR226 tak jak było opisane, ale nie dało radę zejść poniżej 16,1 kHz
U mnie na jednym ze skrajnych wyprowadzeń PR226 jest +10V, a na drugim +5V
Na pierwszej nóżce EAA91 jest +28V, a na drugiej -37V
Czy te paski (które zostały mimo pojawienia się obrazu) to mogą być widoczne niewygaszone linie powrotów?
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

ECC83 pisze: pt, 27 marca 2020, 17:32 U mnie na jednym ze skrajnych wyprowadzeń PR226 jest +10V, a na drugim +5V
Na pierwszej nóżce EAA91 jest +28V, a na drugiej -37V
Coś tu się nie zgadza. Gdyby podkówka oraz pozostałe rezystory w komparatorze fazy były sprawne, to na jednym końcu R226 powinno przy takich napięciach na EAA91 jakie zmierzyłeś występować napięcie +1.5V, na drugiej zaś -10,44V, powinno zatem dać się ustawić podkówkę tak aby na jej suwaku wystąpiło zerowe napięcie a tym samym generator by się nie odstrajał. Najpierw zatem zmierz rezystancję wszystkich rezystorów w komparatorze fazy: R221, R222, R225, R226 i R227. Nie musisz ich wylutowywać, wystarczy aby zasilanie była wyłączone a lampa EAA91 zimna. Gdyby okazało się że mają tyle ile trzeba - być może pomiary napięć na anodzie i katodzie były błędne, z uwagi na przesterowanie miernika impulsami napięcia. Powtórz zatem te pomiary na wyższym zakresie i dodatkowo zmierz napięcia na obu końcówkach C218 gdzie impulsy są dużo słabsze. I obejrzyj na oscyloskopie napięcie na połączonych katodzie i anodzie lampy EAA91. Jeśli masz pod ręką zapasową taką lampę - wymień ją i ponownie zmierz napięcia, ciekawe czy się zmienią.
Czy te paski (które zostały mimo pojawienia się obrazu) to mogą być widoczne niewygaszone linie powrotów?
Które, takie ciemne niemal pionowe i biegające z lewa na prawo lub na odwrót? To są impulsy wygaszania oraz synchronizacji poziomej, zawarte w sygnale a nie mające nic wspólnego z samym odbiornikiem. Normalnie nie są one widoczne gdyż wypadają poza obrysem ekranu z lewej i prawej - po kawałku. Chyba że celowo ustawi się zbyt wąski obraz, lub przesunie w bok przy pomocy magnesów na zespole cewek odchylających. Niewygaszone linie powrótów wyglądają zupełnie inaczej, są jasne i cienkie - tak jak cienki jest elektronowy promień. Zwykle nie są one widoczne nawet przy braku synchronizacji, gdyż odbiorniki zwykle mają układy wygaszania sterowane przez stopnie końcowe ramki i linii, a tym samym niezależne od stanu synchronizacji. Impulsy zwane wygaszającymi (niższe i szersze od impulsów synchronizacji) ułatwiają wygaszanie linii powrotów, ale najczęściej niezbędne do tego nie są, odgrywają natomiast istotną rolę w pracy układu kluczowanej ARW.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Chciałbym serdecznie wszystkim podziękować :)
Przede wszystkim panu Tomaszowi (z naprawdę ogromną i fachową wiedzą, a także "talentem pedagogicznym" do tłumaczenia co gdzie i jak), Telewizorkowi i Markowi HBV. Bez nich na pewno jeszcze kilka lat by się to ciągnęło :)
Telewizor już działa i wyświetla obraz. Okazało się, że w miejsce R221 ktoś wstawił jakiś "Telpodowski" rezystor z luźną obejmą i o zupełnie innej wartości. W jakim celu, to już pewnie nigdy się nie dowiemy.
Pozostał jeszcze problem przebijania WN. Jak to fachowo zlokalizować? Próbowałem już owijać przewód WN taśmą izolacyjną, tam gdzie dotyka on do płyty po zamknięciu chassis... nic to nie pomogło. Po kilku minutach pracy, bądź też od razu syczy i gdzieś przebija.
Może jest jakieś takie miejsce w "domku" WN, gdzie działo się to najczęściej? Jest on raczej z wierzchu przynajmniej dobrze odkurzony...
W sumie te cienkie linie, gdy telewizor normalnie już pracuje są niezauważalne dla odbiorcy.
Nie chcę sobie zepsuć transformatora WN.
Ile kosztuje taka zdalna naprawa 55-letniego telewizora?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Tomek Janiszewski pisze: pt, 27 marca 2020, 15:58
Marek7HBV pisze: pt, 27 marca 2020, 15:50
To nie prościej było kupić zamiast Szmaragda - pierwszego lepszego audiofilskiego prosiaczka na E88CC? :lol: Przynajmniej lampa by normalnie działała, nawet jeśli byłby tylko wtórnik katodowy.
Oczywiście!Do słuchania ,,włóżkowego,, od dawna stosuję gadżet
P2360618.JPG
Ale Szmaragd jest i będzie jedynie dekoracją z funkcją ,,na pokaz,, :lol: . :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

ECC83 pisze: pt, 27 marca 2020, 19:36
Pozostał jeszcze problem przebijania WN. Jak to fachowo zlokalizować? Próbowałem już owijać przewód WN taśmą izolacyjną, tam gdzie dotyka on do płyty po zamknięciu chassis... nic to nie pomogło. Po kilku minutach pracy, bądź też od razu syczy i gdzieś przebija.
Trzeba skorzystać z ciemności-przeważnie widać słabe miejsca :)
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Oglądałem w prawie całkowitej ciemności. Lecz nic nie widać, światło żarzących się lamp przeszkadza, a jak osiągnie właściwą częstotliwość synchro to syczy.
Zauważyłem jednak, że syczenie pochodzi jakby z domku WN...
Poza tym jak chassis jest zamknięte to nie jestem w stanie powiedzieć co się dzieje z tyłu, może kabel WN gdzieś też puszcza. Czy izolacyjna taśma na całej jego długości pomoże?
Poza tym po wyłączeniu TV na ekranie zaczęła pojawiać się szkodliwa kropka wypalająca mi luminofor...
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Izolacja nie pomoże.Plamkę gasi styk 5-6 przełącznika sieciowego pod warunkiem że nie jest zbyt wysokie ,,wysokie napięcie,,-pokręcić PR240.Na lampy w domku{PL i PY}można założyć rury z papieru-na czas obserwacji :D
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Po pierwsze sprawdź czy reguluje PR240 ( uff.. po latach nauczyłem sie ponownie oznaczeń elementów. :) ) czy zmienia się szerokość obrazu, zbyt duża szerokość - za wysokie wn. Jeżeli syczy ( sieje ) to na ogół po stronie wysokiego zmiennego ( kapa EY86, cewka wn. ) Jeżeli syczeniu towarzyszą od czasu do czasu strzały to przebicia masz po stronie wyprostowanego wn. czyli między EY86 a kapą wysokiego na kineskopie. Niczym tego nie zaizolujesz. Kiedyś w Neptunach 625 i pochodnych ulegały przebiciu podstawki prostownikow selenowych TV18/03. Oczywiście podstawek brak. Co się robiło awaryjnie ? Podstawkę wstawiało sie do.. szklanki. Nie przebiła. :D A wracając do tematu, sprawdź ustawienie wn to podstawa.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Ustawiłem właściwe WN (było jednak trochę za wysokie obraz zbyt rozciągnięty). Ale nie pomogło to. U mnie nie ma żadnych trzasków. Dźwięk jest podobny do skwierczącej kiełbaski na ognisku :)
Co ciekawe, kiedy chassis jest otwarte to wszystko funkcjonuje dobrze i nic nie przebija. Kiedy zbliżam chassis do pozycji zamkniętej to coraz bardziej przebija i jak jest zamknięte to już jest ten dźwięk.
Nie wiem, czy tam jest coś ruchomego w domku WN, że może tak oddziaływać? Albo kabel WN się wtedy bardziej zbliża do kineskopu? Oddaliłem go na bok tak, że z płytą TV nie ma kontaktu.
Poza tym u mnie przełącznik w pozycji wyłączonej zwiera punkty 5 i 6, ale układ wygaszania plamki nie działa.
Przyczyna tego przebicia jest dla mnie bardzo dziwna.
Nie wiem, czy na tym etapie ma to znaczenie, ale u mnie oberwany jest metalowy drucik wokół kineskopu.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

ECC83 pisze: sob, 28 marca 2020, 10:35 ale u mnie oberwany jest metalowy drucik wokół kineskopu.
Załóż jakikolwiek drucik po przekątnej kineskopu i naciągnij do trzeciego rogu sprężynką , połącz z masą odbiornika. Uważaj może lekko połaskotać przy wyłączonym odbiorniku.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Po wymianie EY86, która siedziała tam chyba od nowości syki ustały :)
TV działa, jeszcze raz serdecznie dziękuję. Jak do tego podchodziłem, to wydawało mi się niemożliwe, że w końcu uda mi się go uruchomić.
Są jeszcze dwa takie małe problemy, może w wolnej chwili komuś będzie się chciało na nie spojrzeć:
1. Gubi się częstotliwość linii, gdy np. jakaś akcja na ekranie się nagle zmienia lub tło.
2. Obraz jest zbyt jasny i mało kontrastowy, nie ma zauważalnej dużej granicy pomiędzy odcieniami czarnego i szarego.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Daj zdjęcie.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Nagrałem film na którym widać wszystko, jak teraz zachowuje się moja Alga:
Jak widać na filmie widać jak duże są problemy z utrzymaniem synchronizacji, właściwie da się ją złapać tylko wtedy, gdy obraz nie znajduje się na środku ekranu.
https://www.youtube.com/watch?v=9RcV4my ... e=youtu.be
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Na pierwszy rzut oka wygląda na uszkodzenie w porównaniu fazy. Ale. Ale zanim przystąpisz do roboty podlutuj jakiś kondensator 50-100 uF/350V do elektrolitów w zasilaczu. W tym TV różne cuda sie dzieją więc w drugim etapie obejrzyj, zmierz, sprawdź poprawność montażu w okolicach EAA91 i ECH84.