Edycja postu

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Edycja postu

Post autor: Romekd »

Krzysiek16 pisze:To niech wszyscy ładnie obiecają, że nie będą nic kasować, włączcie opcję edycji(..)
Nie mam na to wpływu, ale też nie wiem czy to by w ogóle coś pomogło. Jestem dzisiaj padnięty (musiałem ekspresowo poprawić pracę dyplomową, a nawet nie przypuszczałem co student potrafi wymyślić..), ale z tego co przeczytałem, to chęć opuszczenia Forum wyraziło aż kilku Kolegów, i to niestety tych bardziej zasłużonych, którzy wcześniej wnieśli niemały wkład w jego tworzenie :(.
Osobiście jestem za przywróceniem możliwości edycji własnych postów, ale po tym co napisali niektórzy nie wiem czy nie spowodowało by to masowego usuwania wypowiedzi...
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Wybacz Romku, nie chcialem Cie zdolowac, jestem jednym z tych co nie maja zamiar udzielac sie na forum
i napisalem do Admina na pw:
Witaj!

Jak tylko wyjasnie status prawny postow, bede nalegal o skasowanie mojej obecnosci na forum.
Powinienem to zrobic jak MarekSCO odszedl.
Z racji tego, ze jestem dwujezyczny, nie jestem skazany na Triode, sa ludzi na forum z ktorymi nie chce byc skojarzony zadna miara.
Ale poznalem dzieki Triodzie tez kilku fantastycznych ludzi.
Z moim odejsciem nie bedzie juz bagna, ani SYF-u na forum, jak moderatorzy sugerowali, i nastapi harmonia i rozwoj.
Moja obecnosc to marne 1.08% z calosci postow, bedzie na prawde niezauwazalne znikniecie tych wpisow.
Juz zrobilem pierwszy krok, wykosilem wszystkich swoich zalacznikow.
A moje posty i tak ostatnio laduja w koszu, mala strata.

Wszystkiego dobrego
Andrzej Turzanski/Macska
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Czy to tak wysokie dodatnie temperatury wpływają na ludzi ............ ??
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

:arrow: macska
Wiem, co to jest własność intelektualna, miałem nawet ze 3 lata temu taki przedmiot :)
Ale z drugiej strony kasowanie swoich postów przypomina działania ruskich służb za czasów Stalina, które oprócz zamordowania samego delikwenta wymazywały wszelkie ślady jego obecności na świecie.

I Ty też stąd uciekasz z powodu jednego moderatora?
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Nie jednego :D
traxman

Post autor: traxman »

macska pisze:Zapytaj traxmana dlaczego nie udostepnia kodu zrodlowego do swoich wynalazkow :)
1. Skoro jesteś taki kuty w prawie to powinieneś wiedzieć, że to co robię to nie są wynalazki.
2. Większość urządzeń powstała przy współpracy z Tomkiem i to on jest właścicielem kodu i wcale się nie dziwię, że nie rozdaje za darmo.
3. Jeżeli pijesz do projektów w EP, to kod jest dostępny, a nawet cały gotowy projekt w ISE (VHDL).

Takie zarzuty, może przedstawić osoba, która tez coś zrobiła dla ogółu, poświęciła trochę czasu i pieniędzy na opracowanie wspólnych projektów, niestety po powrocie na forum siejesz tylko zamęt i dorównujesz czapie w ilości raportowanych postów.

Tak jak pisał wcześniej jethrotull masz obiekcje co do pracy moderatorów to zgłoś adminowi - moderator to nie jest funkcja dożywotnia, można z niej zrezygnować lub zostać jej pozbawiony.

Z mojej strony też zaczyna przebierać się miarka tolerancji na to co dzieje się na forum - ale nawet gdy odejdę pozostawię swoje posty i wszystkie efekty prac wspólnych/własnych - ponieważ nie są już tylko moje.... Nie życzę sobie jednak, aby były przenoszone na inne fora lub serwery bez mojej pisemnej zgody, to samo dotyczy treści moich postów - taka klauzula jest zawarta już na większości projektów - były opracowane dla Triodowiczów i przy ich pomocy - więc zostają tutaj.

Szkoda, że coraz więcej osób zwraca się na PW z prośbą o wymianę kontaktów poza forum, świadczy to tylko o jednym - chęci odcięcia się od tego co się ostatnio dzieje.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

traxman pisze:Takie zarzuty, może przedstawić osoba, która tez coś zrobiła dla ogółu, poświęciła trochę czasu i pieniędzy na opracowanie wspólnych projektów,(..)
Ja bym chciał tylko dodać, że ilość pomocy i wsparcia zarówno logistycznego jak materiałowego jakie otrzymałem od Andrzeja i Marka była... powiedzmy niemała. Zdaje się ponadto, że nie jestem jedynym użytkownikiem, który taką pomoc otrzymał, chociaż nie wiem czy inni przy takim obrocie spraw zechcą się ujawnić.

Argument upadł.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
traxman

Post autor: traxman »

Poprosiłem Administratora o usunięcie z listy moderatorów, myślę, że tak będzie lepiej, zamykam etap mojej działalności na forum.

PS. Kaka, a co od kogo dostałeś to już Wasza prywatna sprawa.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Na forum, otwarcie w tematach, więc niekoniecznie tylko nasza. Choć prywatnie też.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
jarecki_1966
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: jarecki_1966 »

Koledzy, może lepiej zamknąć ten temat na jakiś czas, ochłonąć, nie podejmować decyzji pod wpływem chwili, impulsu tylko na chłodno, pośpiech i nerwy są złym doradcą i do niczego nie prowadzą. Trzeba uważać aby za daleko nie zabrnąć w ślepą uliczkę. Każdy ma swoje racje, ale trzeba szukać drogi do kopromisu bez niepotrzebnych emocji i ze zrozumieniem dla każdego.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Rece opadaja.......

Jestem (bylem :roll:) za tym, by przywrocic funkcje edycji postow, ale widzac po tym co sie tutaj wyprawia to mam szczere watpliwosci, czy to by wyszlo na dobre (zgadzam sie tym samym z RomkiemD). Powiem szczerze, wole juz by nie bylo edycji -- zawsze przeciez mozna wytlumaczyc w tekscie watku co bylo nie tak z danym postem. Inaczej dochodzic bedzie do absurdow, ze trzeba bedzie cytowac cale posty, na ktore sie odpowiada, bo a nuz ktos zacznie pozniej edytowac/kasowac...

Obserwuje ten watek z wielkim niesmakiem, powiem szczerze: te wszystkie osobiste wycieczki i darcie szat, bo postow poprawiac nie mozna zakrawaja o kpine. Serio, czy juz nikt nie mysli tutaj o tym, by podniesc poziom tego forum tylko jeszcze dolewa oliwy do ognia?! Czy naprawde nie potraficie stanac ponad tym i schowac swoje ego (ega? jak sie toto pisze?) do kieszeni?!

Mysle, ze odrobina dobrej woli z kazdej ze stron i mozna dojsc do jakiegos rozsadnego kompromisu. W przeciwnym razie obawiam sie, ze bedziemy obserwowac wiecej zachowan jak traxmana albo macski, ktorych wypowiedzi i chec pomocy zreszta bardzo cenie.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Dla mnie dziwne jest, że nieporozumienia z pojedyńczymi użytkownikami powodują obrażenie się na całe forum...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Alek

Post autor: Alek »

Myślę, że mamy do czynienia z jednym z najpoważniejszych kryzysów tego forum. Nie mam złotej recepty na rozwiązanie zaistniałych problemów, ale chciałem dokonać pewnej analizy zaistniałej sytuacji.

W moim odczuciu głównym źródłem problemów są zmiany zasad, wprowadzane już od dłuższego czasu przez Admina w sposób arbitralny. Sposób ten nie może się sprawdzić na dłuższą metę:
widzimisię nawet najlepszego Admina może nie zgadzać się z widzimisię większości forum, co w końcu prowadzi do katastrofy. Niekorzystne zmiany początkowo nie są widoczne. Przykład (oderwany może od meritum):
Zaczyna się niewinnie. Wprowadzimy kosz. Ok. Jest świetnie: bzdetne posty tam lądują. Z czasem ich przybywa, przybywa też użytkowników, którzy dla samej frajdy wywalania wątków do kosza piszą bzdetne posty. W pewnym momencie dział "kosz" osiąga rozmiar większy niż "TV retro". Zgłaszam genialny pomysł: opróżnijmy kosz. Admin stwierdza jednak, że to zły pomysł, bo gdzieś znalazł, że w koszu znalazł się jakiś wątek, który można było dać do działu "inne". Niewiele rozmyślając postanawia założyć drugi kosz, niewidoczny dla forum. Niby jest fajnie: moderatorzy zabierają się za kopciuszkową pracę przeniesienia niektórych chociaż postów z działu widoczny "kosz" do niewidoczny "kosz".
Znów jest niby fajnie, bo admin coś zrobił, że kosz już nie ma rozmiarów "TV retro".
Otóż NIE JEST FAJNIE. Wcale nie było głównym problemem to, że kosz miał już tyle wątków, tylko to, że W OGÓLE ISTNIEJE/ JEST PEŁNY. Kosz nie poprawia porządku na forum i o to mam główny zarzut. Zamiast definitywnego załatwienia tej sprawy widzę obietnicę, że Admin będzie czyścił kosz intensywniej. Czy można się nie wkurzyć? Niestety nie można. Zamiast jednego kosza są dwa. Trzeba baczyć jeszcze, by ten widoczny regularnie opróżniać, tfu- pielęgnować przez przenoszenie postów do kosza niewidocznego.
Oczywiście powyższe może być moim subiektywnym odczuciem, bo na ten śmietnik jestem zacięty i zapewne emocjonalnie w to zaangażowany. Zdanie ogółu forum wyraziłoby referendum.
Tych jednak od dłuższego czasu nie ma. Może po części winne jest temu niewidoczne dla ogółu podforum moderatorów? Może po części wina leży po stronie użytkowników, którzy w dziale "organizacja" zakładają nowe wątki dość rzadko? Myślę, że oba te czynniki są tak samo ważne.

Podobny mechanizm zadziałał w przypadku sprawy reedycji. Adminowi wydało się, że będzie fajnie, jak zablokuje możliwość reedycji posta, bo zapobiegnie to kasowaniu postów przez obrażalskich. Istotnie, może to temu zapobiegnie, ale nie zapobiegnie niezadowoleniu i w ostatecznym rozrachunku bardziej zaszkodzi niż pomoże. Czy pomyślał o zaistniałych trudnościach wynikających z natury własności intelektualnej wpisów? Wątpię :cry: .
Kolejne wątki pojawiały się, dyskusja się rozwijała i kończyła. Czasami do tej dyskusji się wraca, choć wobec złego działania wyszukiwarki nie jest to łatwe. Jeśli miałbym poświęcić jakąś starą dyskusję dla dobrego funkcjonowania forum, zrobiłbym to bez wahania. Może stracimy kilka merytorycznych wątków tych dawniej zasłużonych członków forum. Stracimy je przez obrażalstwo i zaprzaństwo, będące naszymi przywarami. Złe świadectwo wystawią sobie jednak ci, którzy odchodząc, będą kasować swe wpisy. Można nie zgadzać się z działaniem tego forum, można odejść. Można to jednak zrobić z klasą lub bez klasy.
Jeśli nawet ktoś odejdzie z forum, nie znaczy, że nie może wrócić. To nie jest bilet w jedną stronę; niektórzy może będą się do kogoś takiego odnosić z rezerwą, ale nic strasznego się nie stanie.

Sprawa własności intelektualnej wpisów jest dość miękka. Nie chcę tutaj za bardzo rozwodzić się nad porządkiem prawnym; uważam zresztą, że sięganie po takie argumenty prze macska było niezbyt stosowne, choć może formalnie poprawne.
Spróbuję jednak i z takiego punktu widzenia sprawę pokrótce przeanalizować.
Zauważmy, że dokonane wpisy podlegają moderacji z kasowaniem włącznie. Może należy w imię własności wpisu uniemożliwić moderację i administrację tymi wpisami? Nie popadajmy w paranoję, bo w ogóle forum nie będzie mogło funkcjonować.
Proponuję wziąć pod rozwagę następujące rozumowanie: po dokonaniu wpisu mamy do czynienia z czymś na wzór współwłasności. Słusznie podnosił niektóre aspekty tej sytuacji RomekD.
Następuje niejako przeniesienie części praw i to w różnym stopniu na członków forum, a winnym na moderatora czy administratora.
Uczestnicy dyskusji stają się współużytkownikami jakiegoś ciągu logicznych (lub nie) odpowiedzi
Istotą własności jest między innymi to, że właścicielowi przysługuje prawo do zniszczenia rzeczy. Takie uprawnienie uzyskuje też moderator i administrator- mamy guziki "usuń wpis". Pozbawiając takiej możliwości użytkownika, dokonującego wpis w moim odczuciu łamie się podstawową zasadę: nikt nie może przenieść więcej praw, niż posiada. Tymczasem właściciel wpisu, nie posiadający uprawnienia do jego skasowania przenosi takie uprawnienie na administratora czy moderatora :!: Choćby z tego względu taki porządek forum wydaje się nie do obronienia.

Przejdę do sprawy osobistych konfliktów na linii użytkownik-moderator i użytkownik-użytkownik. Staram się hołdować zasadzie, że nikt nie powinien być sędzią we własnej sprawie.
Dlatego takie konflikty na linii moderator- użytkownik musi rozwiązać albo inny moderator albo administrator. W przypadku konfliktu na linii użytkownik-użytkownik rozstrzyga moderator, z administratorem jako drugą instancją.

Proponuję sprawy zapalne (wymieniłem według mnie trzy obecnie najważniejsze: kosz, edycja postu i rozwiązywanie konfliktów) poddać pod szerszą debatę, zakończoną głosowaniem, a następnie dokonać stosownych zapisów w regulaminie. Osobiście innej drogi nie widzę; dalsze udawanie, że problemy nie istnieją, będzie zapewne w dramatycznych okolicznościach dalej uszczuplać grono aktywnych i zasłużonych uczestników forum.
Jednocześnie stwierdzam, że problemem jest też często zachwiana sprawa kultury wypowiedzi i skutecznego moderowania wpisów.
Są to w pewnym sensie pochodne powyżej już poruszonych kwestii.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Tak, proponuję by decyzję o przywróceniu/nie przywróceniu edycji postów poddać głosowaniu, przecież to nie problem a ten temat wywalić w niepamięć.
Prosiłbym również doświadczonych forumowiczów, jak i tych świeżych o nie komentowanie postów które Wam nie pasują (wyjątek to "Znalezione na Allegro" :) ). Jeśli ktoś chce sprzedać EL84 za 500zł to niech sobie sprzedaje, a nóż znajdzie leszcza, nie komentujcie tego, po co?!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Ja lubię takie kryzysy. Zawsze powtarzam moim bliskim; nie jest sztuką żeby było dobrze jak jest dobrze, jest sztuką żeby było dobrze jak jest źle...Tylko wtedy, tak naprawdę, człowiek się weryfikuje... Styl w jakim odchodzą koledzy z Forum jest groteskowy. Przypomina to zerwanie kontraktu przez kapryśną diwę operową. Nie spodziewałem się po Kolegach, że ego i miłość własna mogą osiągnąć takie rozmiary... W ciągu jednej chwili, bez wahania kładziecie na szale swoje podrażnione ego a z drugiej armię ludzi, którzy czerpali z Waszej wiedzy i darzyli Was sympatią i szacunkiem. Łatwość z jaką to robicie jest dla mnie obrazą. Jestem na tym Forum niemal od początku ale problemy organizacyjne, które wstrząsają dziś jego posadami są dla mnie co najmniej drugorzędne.
Ostatnio zmieniony śr, 8 czerwca 2011, 15:07 przez Waldemar D., łącznie zmieniany 2 razy.