Zagray! - chassie + obudowa metoda IKEA

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: Zagray! - chassie + obudowa metoda IKEA

Post autor: VacuumVoodoo »

Citroneamplification pisze: Z tego co mówisz to konstrukcja tego wzmacniacza jest jakby początkiem kazdego lutowajły który wszystko ma na potencjometrach i kreci nimi aż ukręci a potem znowu kreci i znowu coś ukręci.
Calkiem odwrotnie. Czesto zaczynam od minimalistycznej topologii i w trakcie prob i testow nie moge sie powstrzymac zeby nie dolozyc tegi i owego. Tu na potencjometrach jest tylko co spelnia konkretne zadania, nie wiecej i nie mniej. Jeden klient n.p. kreci galkami jak malpa w eksperymencie medycznym az ukreci ale to jest znany producent z wlasnym studio wiec mu wolno. Nie obchodzi go jaki jest napis przy galce, kreci z zamknietymi oczami i slucha.
Jakich Klientów masz głównie na te wzmacnicze ?
np: Jacyś konkretni Muzycy z tzw światka ? Chodzi mi o to kto głównie kupuje.
Kupuja glownie muzycy z doswiadczeniem studyjnym i producenci/dzwiekowcy ktorzy pracuja z wlasnymi brzmieniami.
Niektorzy sobie z roznych wzgledow zastrzegaja anonimowosc (bo n.p. sa 100% sponsorowani przez gigantow branzy), wiec dla swietego spokoju nie ujawniam zadnych nazwisk.
Aleksander Niemand
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Citroneamplification »

Pomyślałem podobnie jak napisałeś ,tylko mam problemy z wysłowieniem się i ujęciem tematu .
Ja planuję wrócić do pewnego schematu z przed lat i go udoskonalić .
Przedwzmacniacz składa się z 3 EF86 i dwóch ecc82,też zaczęło się od minimum a potem dokładałem bajery .Ef86 robią za kolejno dołączane boostery , brzmienie zmienia się od clean ,crunch w kierunku potęznego przesteru .
Mała Mysz
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

A możesz zdradzić jaka duża to seria ? Tubewonder też by ograniczoną serią, czy dalej je budujesz ?
Co do kręcenia gałek to mnie akurat denerwuje jak muszę kręcić za dużo gałami, no ale ja nie jestem znanym ani dobrym muzykiem :mrgreen:
Chociaż fakt, że taki sprzęt daje dużo możliwości poszukiwania muzycznego 'ja'.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Zdradzic moge ale nie chce :wink: Powiem tylko ze jak mam zrobic wiecej niz N egzemplarzy to przy N+1 zbiera mi sie na wymioty i stwierdzam ze czas wymyslec cos nowego. A w czasie montowania tych N egzemplarzy zaczynaja mi chodzi po glowie rozne pomysly, n.p. cos mi podszeptuje teraz "studyjny przedwzmacniacz mikrofonowy z kalibrowanym dozowaniem parzystych i nieparzystych harmonicznych" ale czy cos z tego bedzie...
Aleksander Niemand
125...249 postów

Post autor: michel51 »

No właśnie; interesuje mnie to jak gra jak ,,gainy'' na zero? A jak dobrze widziałem to korekcję też można skręcić i gra dalej. Obejrzałem wszystkie próbki (tak,tak, widziałem jak Pennowi z 300guitars, szczena opada :D , a Alek mówi ;zagray,zagray, i się uśmiecha, tak od niechcenia :wink: ), i na pewno nie wyłączę po 30s. I co z tego że wszystko sprzedał. Biedni muzycy w ,,kondominum rosyjsko-niemieckim'' :roll: , czekają na promocje ze strony zamożnych (niepodległych?) obywateli Szwecji :D .
Ostatnio zmieniony pt, 10 grudnia 2010, 19:34 przez michel51, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

michel51 pisze:No właśnie; interesuje mnie to jak gra jak ,,gainy'' na zero?
W trybie CLEAN jak sie wgryziesz palcami w struny to dostaniesz crunch, jezeli do tego bedziesz mial DRIVE skrecony do zera to nawet z humbuckerem trzeba popracowac zeby dostal chrypki. Mean Clean Machine.
Tu najlepiej spisuje sie ustawienie DRIVE na godz 11-13. Masz spektrum od czystego do przybrudzonego crunch z paluszkow.
W trybie XOD galka GAIN ustawiasz jak daleko chcesz pojsc z przesterem od tego poziomu gdzie konczy sie crunch osiagalny w trybie CLEAN. Tu juz mozesz przejsc brzmieniowo od "Woman Cry" przez "Wailing Bitch" do "Burning Witch". Nie mylic z metomorfoza jaka przechodzi narzeczona/zona/partnerka raz w miesiacu.
Aleksander Niemand
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Ileż to trzeba się będzie naczekać na _ten_ egzemplarz: :twisted:
Załączniki
zagraj_tabliczka_znamionowa_.jpg
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Tego egzemplarza nigdy nie bedzie bo 999997 nie jest liczba pierwsza. :twisted: :twisted:
Aleksander Niemand
625...1249 postów

No właśnie poszukiwałem dużej liczby pierwszej sześciocyfrowej, tak żeby pasowała w okienka!

999997 nie jest? No cóż, jeżeli tak to i tak się nie doczekam :mrgreen:

Sjena.

EDIT:

Sprawdziłem w paru innych miejscach. Sorry! Przestrzeliłem. Poprawię się na przyszłość.
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

No i takie cos w koncu z tego wyszlo:
theonetoduplicate.jpg
Sa tacy ktorzy bez wielkiego logo na przodzie nie moga zyc a ja takowych nie lubie. Aby wilk byl systy i owca cala duze logo jest widoczne tylko w specjalnych warunklach oswietleniowych:
largelogo.jpg
Obiecuje fotografie flakow, po Sylwestrze...
Aleksander Niemand
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

To napisz jeszcze ile waży, bo wygląda na zawodnika wagi ciężkiej :wink:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: TripleXXX »

Jak dla mnie to maskownica na przodzie za bardzo zasłania to co jest wewnątrz. Myślałem, że tak jak na chassis i na panelu będzie bardziej kolorowo :P Sama nazwa wzmacniacza... hehe daje do myślenia patrząc z punktu widzenia osoby zainteresowanej spoza PL.
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: michel51 »

Temat jakby trochę obok ale jak najbardziej dotyczący wzmacniaczy ,,touch & sensitive''. Pojawił się wzmacniacz Retro-Channel Retro Wreck (do kupienia w http://www.destroyallguitars.com ), wyjątkowo czuły na artykulację i zadziwiająco współpracujący z gałką vol. w gitarze i jest to wzmacniacz na tranzystorach, no w każdym razie napisano; solid-state , i wentylacji nie posiada. Ale jak on gra :shock: . Zadziwienie na różnych forach budzi, bo wiele lamp prześciga. ,,Zagray'', ma oczywiście o wiele większe możliwości :D , ale ten Retro-Channel jest lepszy chyba od Pritchard-a? Jak to jest możliwe, na tranzystorach taka artykulacja i kompresja :shock: ? Przy okazji WESOŁYCH,SPOKOJNYCH I NASYCONYCH MUZYKĄ ŚWIĄT.
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Michał, ja może nie jestem znawcą internetu, ale kliknąłem i nic się nie stało......?
Co chciałeś pokazać?
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Na tyle na ile sie domyslam Retro-Reck jest to uklad bazowany na Trainwreck Express ale zrealizowany na "striodowanych" (zobacz: http://www.radiomuseum.org/forum/the_tr ... riode.html ) Mosfetach typu LND150 lub podobnych "zubozalych" (ang. depletion mode). Koncowka mocy pracuje w klasie D. Eksport do EU jest chyba pod duzym znakiem zapytania ze wzgledu na brak deklaracji ROHS, WEEE , LVD i EMC. Przynajmniej zadnej konkretnej informacji na temat deklaracji CE nie mozna uzyskac.
Lance Keltner, gitarzysta ktory ten wzmacniacz demonstruje robi to doskonale, ale ma moim zdaniem jedna wade: on zawsze brzmi jak Lance Keltner na czymkolwiek by nie gral. http://www.youtube.com/lancekeltner Bardzo jestem ciekaw jak Retro-Reck zabrzmi w rekach mniej rutynowanych gitarzystow.
W kazdym badz razie konstrukcja jest udana i ciekawa, szkoda tylko ze czuja sie zmuszeni jechac na asocjacji do Trainwrecka. Zarowno Keltner jak i glowny konstruktor z dlugoletnia przeszloscia u Ampega sami maja wystarczajaco silne nazwiska.
:arrow: Michal chcial pokazac to: http://www.destroyallguitars.com/newarr ... -retroreck
TripleXXX pisze:Jak dla mnie to maskownica na przodzie za bardzo zasłania to co jest wewnątrz. Myślałem, że tak jak na chassis i na panelu będzie bardziej kolorowo :P Sama nazwa wzmacniacza... hehe daje do myślenia patrząc z punktu widzenia osoby zainteresowanej spoza PL.
Wiem ze niektorzy zdejma nadbudowe i beda grac na kabriolecie zeby wlasnie bylo kolorowo. Co do nazwy, jak zrobie wersje kombo to nazwe je ZigZagRay!
Aleksander Niemand