Symetryzacja uzwojen zarzenia

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Symetryzacja uzwojeń żarzenia

Post autor: ZoltAn »

Marvel pisze:Mam przeczucie, że z powodu masy. Ale jak mówiłem, sprawdzę.
Tak, to każdorazowo wymaga praktycznego sprawdzenia, teoretyczne rozważania i założenia zwykle rozbijają się o... natrętny i nie dający spokoju brum. Cała zabawa kończy się (albo i zaczyna po raz tam któryś :twisted: ) na zaaplikowaniu kolejnego sposobu zasilania żarzenia - aż wreszcie trafia się na ten najlepszy (co nie zawsze znaczy optymalny konstrukcyjnie i prawidłowy układowo).

A co najciekawsze (i zastanawiające :oops: ): ten sam sposób zasilania żarzenia zastosowany w identycznych i układowo i konstrukcyjnie i montażowo wzmacniaczach nie zawsze daje te same rezultaty - wykonując miniserię trzech SE exciterów trafiłem na taką cholerę, z którą nie umiałem dać sobie rady.

Wszystko było identyczne: układ, elementy, trafa, ich rozłożenie, prowadzenie masy i sposób żarzenia.

Dwa piecyki chodziły jak złotko - tylko szum w głośniku, trzeci buczał jak trzmiel - nie pomogło podmienianie całej serii pierwszej ECC83 chyba z siedmiu czy więcej producentów (RFT, TESLA, TUNGSRAM, SIEMENS, BRIMAR, TFK, Toshiba, Mullard...), potem doszły E83CC i ECC803, trafa głośnikowego i sieciowego, elektrolitó w zasilaczu, szukanie "sondowaniem" po szynie optymalnego punktu umasienia i następnie podpieranie symetryzatora żarzenia z katody EL84 a potem z dzielnika 100k/33k między anodowym a masą...

Jedyne czego nie zrobiłem to zasilanie stałoprądowe - uparłem się, że takim skrótem nie pójdę.

Ciche, aczkolwiek baaaardzo wqce mmmuuuuu..... :twisted: :twisted: :twisted:

Skończyło się na... zastosowaniu w pierwszym stopniu gangreny lampy 6N2P w miejsce ECC83 - po prostu balsam jak szara maść na mendy (co to "łagodzi pieczenia i swędy" :wink: :D ).

I kto wytłumaczy dlaczego tak się dzieje :?: :?: :?:
Ostatnio zmieniony pn, 5 października 2009, 21:27 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 2 razy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Symetryzacja uzwojen zarzenia

Post autor: jethrotull »

Po prostu ruscy robią lepiej :)
Ja mam z jednym tak, że nie dość, że inwerter z dzielonym obciążeniem muczy cicho, to jeszcze całość sieje niemiłosiernie jakimś bzyczeniem na gitarę :/ Pomogła zmiana z 6N2P na ECC85, niestety ze szkodą dla gainu...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Tu jeden z forumowiczów ma w podpisie magiczne stwierdzenie o praktyce i teorii... i jest w tym sporo prawdy...
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

A mi się wydaje, że jakakolwiek ECC83 ma znacznie lepsze parametry w porównaniu do 6N2P...
6N2P po prostu ma okrojone pasmo i nie wzmacnia brumu :lol:
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Współczesne ECC83 produkcji rosyjskiej - Svetlana, Sovtek (a i różne chłamerykańskie EHX-y czy Mesy) to praktycznie konstrukcyjnie 6N2P ze zmienionym żarnikiem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

ufoglonojad pisze:A mi się wydaje, że jakakolwiek ECC83 ma znacznie lepsze parametry w porównaniu do 6N2P...

... albo jakieś kolejne prawo Murphy'ego... :( :( :(
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

ZoltAn pisze: ... albo jakieś kolejne prawo Murphy'ego... :( :( :(
Tak. To może być też to. Czasami daje w kość... A szczególnie, jak się człowiek spieszy :twisted:
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

ufoglonojad pisze:A mi się wydaje, że jakakolwiek ECC83 ma znacznie lepsze parametry w porównaniu do 6N2P...
Zawsze myślałem że pasmo lampy zależy od tego czym ją otoczysz. W końcu lampa równie dobrze wzmacnia (niesławną) składową stałą.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: jethrotull
Zbyt dosłownie zrozumiałeś moją wypowiedź :wink:
traxman

Post autor: traxman »

GeeKo pisze:Dziękuję za odpowiedz. W sprawie symetryzacji mam już jakieś zdanie a co do żarzenia prądem stałym ?? Stabilizator na LM317 minus do masy i wszystko czy jeszcze o czymś zapominam. A i jak wygląda kwestia łączenia żarzenia lamp?? Kwestia napięć i prądów jest zrozumiała tylko kiedy można je połączyć szeregowo i co jest lepsze z akustycznego punktu widzenia. A wzmacniacz który zamierzam wykonać to wzmacniacz słuchawkowy OTL na ECL86. projekt z audioton.
Z akustycznego punktu widzenia - to gdy nie słychać przydźwięku nie ma znaczenia czy grzejniki połączone są szeregowo czy równolegle. Proponuję od razu zmienić ECL86 na PCL86 zasilić grzejniki równolegle z +14V tylko wyfiltrowanego CRC i symetryzowanego. Stabilizacja jest niepotrzebna, wystarczy wygładzony prąd stały.
Awatar użytkownika
GeeKo
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: GeeKo »

Widzę iż nie ma uniwersalnego rozwiązania ;/ mam lampki ECL oraz PCL więc sobie troszkę poeksperymentuje i zobaczymy co wyjdzie, za rady dziękuję.
gosc123

Post autor: gosc123 »

Witam
Mam pytanko: w moim wzmaku zarzenie lamp pre- i rozdzielacza fazy podlaczone sa (rownolegle) do jednego uzwojenia 6V3 transformatora .
Stosowac symetryzacje przy jednej lampie czy kazdej? Jakie potencjometry uzyc?
Wielkie dzieki
Slawek
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Jak masz jedno uzwojenie, to jeden potencjometr...

Symetryzuje się uzwojenie a nie lampę..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
gosc123

Post autor: gosc123 »

Zastosowac 220R potencjometr?
Przy ktore lampie najlepiej symetryzowac ? stopnia wejsciowego?
Brencik

Post autor: Brencik »

Możesz zastosować 220R, ale lepiej jak byłby 100R. Moc koniecznie co najmniej 1W.
Symetryzujesz przy żadnej lampie, tylko przy trafie. I suwak potka do masy globalnej.