Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86

Post autor: dolphin123 »

Obrazek
ARN100, GDN 10/30, Visonik cos tam..
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Swoje kolumny zawiozłem do Poznania, gdzie mieszkam podczas studiów, i nowe wymiary, kubatura i układ pomieszczenia, niesamowicie poprawiły dźwięk. Pogłębił się bas i poprawiła przestrzenność dźwięku. Nawet współlokatorzy stwierdzili że to najlepiej grające kolumny jakie słyszeli. All in all szczerze polecam budowę tych kolumnienek, bo zadziwiają mnie coraz bardziej. Poznaniaków i przejezdnych zapraszam na odsłuch :)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

W jak dużym pomieszczeniu je teraz odsłuchujesz ?
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

W dziesięciopiętrowym akademiku pewnie :P
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

360cm szerokości, 250cm długości, 260cm wysokości. Kolumny stoją przy najdłuższej ścianie na wysokości około 190cm

:arrow: Marvel Nic z tego :P wynajmujemy mieszkanie z kumplami 8)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

traxman

Post autor: traxman »

Tymczasem... przygotowałem głośniki i nowy filtr do CT193,
CT193.jpg
a skrzynki się suszą u znajomego stolarza...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Co to za złote pierdzidełka w głośnikach? Co pozmieniałeś w filtrze?
Paweł
pgrzesko@gmail.com

traxman

To korektory fazy, nieco polepszają charakterystyki głośnika w zakresie wyższych częstotliwości, w filtrze oprócz poprawy montażu ująłem kilkanaście zwojów z cewki, tak aby zgrać się z głośnikiem po przeróbce i moim słuchem.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman, gdzie wykonałeś te korektory fazy ? Na audiostereo jakiś czas temu widziałem taką modernizacje:
http://www.audiostereo.pl/male_monitory ... 54563.html
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

Korektory zrobił mi kolega. Pomysł faktycznie z audiostereo, ale akurat sensowny. Jedno o czym zapomnieli to że jak zakręcą otwór w magnesie to nie będzie miało gdzie uciekać powietrze spod dolnego zawieszenia - wycinam więc symetrycznie w resorze 5mm szczeliny, własności resora nie zmienia, a powietrze ma gdzie uciekać. Śruba też nie powinna być stalowa, dałem mosiężną M4, jest trochę luźno więc trzeba ją centrycznie wkleić. Najlepszy wg mnie efekt dostałem gdy stożek był podniesiony na wysokość dwóch typowych nakrętek M4 i trzech podkładek. Dobrze jest przed przykręceniem pomalować pisakiem alkoholowym korpus cewki i kawałek nabiegunnika - doskonale maskuje to ew. niecentryczności mocowania.
traxman

Pomimo dosyć przeciętnego dnia, udało się zakończyć go jakimś małym sukcesem:
CT193e.jpg
wydaje mi się, że z czystym sumieniem można polecić ten projekt do powielenia, stosunkowo niewielkie nakłady pracy i materiałów, dają zupełnie przyzwoity efekt.
Co prawda konstrukcje do małego wzmacniacza, zupełnie nie przystają do jego rozmiarów, ale warto się pobawić.
Megabit, tylko się nie śmiej, że MDF się sezonował od wakacji..., ale w końcu zrobiłem.
Teraz do poniedziałku przerwa - nie będę budował kolumn, a od poniedziałku na warsztat idzie Cello.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Jaka jest realna do uzyskania, maksymalna efektywność kolumn własnej roboty, jeżeli założymy użycie niezbyt wyszukanych głośników (czyli odpadają Lowthery), takich raczej na studencką kieszeń?
Zamierzam pobawić się konstruowaniem bardzo słabowitych, w okolicach 1-2 W, także jednostopniowych wzmacniaczy i każdy decybel jest cenny. Każde rozwiązanie (szerokopasmowiec, deska, labirynt, dwudrożny bass-reflex) wchodzi w grę. O 100 dB chyba nie ma co marzyć?
Ostatnio zmieniony śr, 2 grudnia 2009, 00:03 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
traxman

Bez tuby, to chyba więcej niż 94-96dB będzie ciężko, a i tak nie będzie wielkiego wyboru: stare szerokopasmowe lub nowe estradowe. Jakoś dziwnym trafem nie ma tanich, przyzwoitych głośników o efektywnościach powyżej 92dB.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie ma się z czego śmiać, sam nie mam dużo czasu na konstruowanie, ale ciesze się, że udało Ci się ukończyć kolumny i że jesteś zadowolony :D . Wygrzewałeś te głośniki, czy są świeżo zamontowane? Do jakiego wzmacniacza je podłączasz? Jak wygląda u Ciebie sprawa tonów wysokich i niskich? Te korektory fazy są na stałe zamontowane do głośników?
Paweł
pgrzesko@gmail.com

traxman

Głośniki się wygrzewały grając od zakupu ileś miesięcy. Z basu jestem zadowolony, subwoofer to nie jest, ale potrafi zamruczeć, kontrola lepsza niż w tych na których teraz stoją, jednak twardsze zawieszenie robi swoje. Teraz słucham akurat "Stormy Monday" Alberta Kinga oczywiście z koncertu, pięknie po +3dB podbiciu idzie sobie bas, to lubię, ale w tym temacie jestem zboczony. Bas generalnie jest zaskoczeniem tego projektu, jak na tak mały głośnik jest zadziwiająco dobry. Wzmacniacz to ten mały Denon, jutro przerzucam się na 6S4SSE, ale chyba trzeba będzie pomyśleć wreszcie nad przedwzmacniaczem, bo po drobnych korekcjach gra to znacznie przyjemniej. Korektory są na stałe, ale można jeszcze kręcić, wysokich nie ma zbyt wiele, ale zawsze można pomajstrować przy filtrze. Upierdliwością jest natomiast kierunkowość, trzeba sobie zaznaczyć miejsce pod d. podczas słuchania, no ale to akurat było do przewidzenia. Szkoda, że nie mam jak pomierzyć charakterystyk... ale może kiedyś coś zbuduję w tym celu.
A teraz będzie "Poznałem go po czarnym kapeluszu" ciekawe czy będą ciary?
Może Ktoś skusi się na większe projekty na Monacorach.