Zgrzewarka punktowa

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Zgrzewarka punktowa

Post autor: Zibi »

Widziałem niedawno na Allegro obudowy od spawarek, fabrycznie nowe. Były oczywiście kilkakrotnie droższe od drewnianych skrzynek.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Mam pytanie do zajmujących się konstrukcją zgrzewarki. Potrzebuję do spektrometru izotopowego zgrzewarki która zgrzeje stalowy drut okolo 1mm z drutem renowym lub wolframowym wolfram i ren jest cieniutką taśmą w poniedziałek mogę wstawić foto. Do tego celu zaadaptowaliśmy zgrzewarkę do rozruszników z jednego z poprzednich postów. Niestety prąd zwarciowy akumulatora jest znacznie za duży. Czy możecie mnie oświecić jak wydajny prądowo zastosować zasilacz ??
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

rufio pisze:ren jest cieniutką taśmą w poniedziałek
Wybacz, nie mogłem się powstrzymać. Nie bierz tego do siebie 8)
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Buahahahaha to się nazywa zmęczenie materiału. :D
Alek

Post autor: Alek »

Wolfram zgrzewa się podle. Nie wiem, czy nie powinno być to robione za pośrednictwem tantalu.
Alek

Wraca kwestia zgrzewarki. Będąc we Wrocławiu dostałem od krzkomara szablon do zgrzewania siatek (rozmiar praktycznie odpowiedni dla siatek sond jonizacyjnych). O ile bez problemu mogłem użyć tego szablonu w zgrzewarce w pracy, o tyle w domowej zgrzewarce szablon ten jest na razie bezużyteczny. Wynika to z takiego a nie innego ustawienia elektrod. Wykonałem odręczne rysunki, ażeby dać mniej więcej ogląd sprawy i potrzebnych przejść metalowych.
Ponadto zastanawiam się nad mniejszymi szablonami, do siatek lamp a nie tylko siatek sond jonizacyjnych.
Kilka osób sugerowało w międzyczasie: "narysuj szablon". Nie byłem w stanie tego spełnić, gdyż sam nie miałem pojęcia jak to wygląda. Zauważcie, że zastosowanie w szablonie gwintu znacznie ułatwia pilnowanie skoku siatki. W skrajnym przypadku wręcz automatyzuje go.
Załączniki
szablon.jpg
szablon_siatki1.jpg
szablon_siatki2.jpg
Alek

Oddzielną kwestią jest budowa szablonów siatek małych, z przedziału fi 4...fi 10. Uważam, że konstrukcja szablonu w takim przypadku powinna być zbliżona do konstrukcji z poniższego rysunku.
Załączniki
szablon_małych_siatek.jpg
nur_fur_marek.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Ten pręt od szablonu ma średnicę 8mm? :) To go nagwintuj, włóż w otwór po śrubie w dolnej szczęce i skręć dwoma nakrętkami. U góry wstaw w otór śruby nagwintowany pręt i też skręć nakrętkami. Jeśli go przewiercisz, to da się weń wstawić miedziany drut o średnicy ~4mm - jego też można unieruchomić nakrętką na grubszym pręcie. Ale namieszałem... spróbuję to naszkicować.
Załączniki
zgrzew.gif
zgrzew.gif (3.4 KiB) Przejrzano 1008 razy
Ostatnio zmieniony wt, 2 grudnia 2008, 00:21 przez Tomasz Gumny, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
Alek

:arrow: Tomek

Critical error:
Nie w tej osi. To musi być na wprost szczęk a nie z boku.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Tomku nie namieszałeś :) Chyba rozumiem o czym piszesz :)
Hmm...Może jednak naszkicuj :D
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Alek pisze:Nie w tej osi. To musi być na wprost szczęk a nie z boku.
To sobie postaw zgrzewarkę w rogu stołu i usiądź z boku. :)) Chyba, że skok szczęk musi być większy, wtedy faktycznie trzeba przedłużać ramiona... Zwróć uwagę, że ramię gięte pod kątem 90 stopni nie wyregulujesz na wysokość, to już lepiej giąć 2 x 90stopni, wstawić w miejsce starej elektrody i ścisnąć śrubą.
Ostatnio zmieniony pn, 5 stycznia 2009, 23:26 przez Tomasz Gumny, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
Alek

Rozwiązanie to nie wydaje się do przyjęcia i to z kilku względów. Jednym z nich jest dość ryzykowny styk elektryczny i mimo wszystko pewna niewygoda obsługi. Po wtóre, niedopuszczalne jest manewrowanie przy szablonie siatek sond, bo w razie potrzeby chciałbym go używać także poza domem w zgrzewarkach unimowskich.
Po trzecie, wykonanie takich mocowań, jak narysowałem pozwoliłoby mi wypożyczyć niektóre elektrody od zgrzewarki unimowskiej i stwierdzić, co jest wygodne i przydatne. Wtedy dopiero dorabiać stosowne kleszcze.
I wreszcie po czwarte: wykonanie detali wg rysunków w razie wyższej konieczności pozwoli zgrzewać z pozycji bocznej :idea: .
Alek

Oto szablon podczas użycia :) . Elektrodę górną "wytoczył" kwas azotowy :wink: .
Pozostaje jeszcze kwestia szablonów siatek mniejszych :?
Załączniki
zgrzewanie siatki.jpg
Alek

Dzięki Konstantemu udało się jeszcze usprawnić zgrzewarkę, dodając drugi miedziany uchwyt. W rzeczywistości dolny uchwyt jest wymienny (drugi egzemplarz ma gwint M6, pozwalający wkręcać szablony mniejszych siatek).
Załączniki
zgrzewarka1.jpg.JPG
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Ta konstrukcja na dole razem ze śrubą zrobiła się niebezpiecznie wysoka. Nie ma możliwości zetknięcia się z górnym ramieniem?
A tak w ogóle, to wygląda całkiem imponująco... :)
Nie myślałeś nad odwróceniem napędu? Czyli: dociskać elektrody np. jakimś obciążnikiem a nogą je tylko odsuwasz? Nawet najprostsze rozwiązanie da dużą powtarzalność docisku. No i umożliwi samoczynne załączanie prądu...
Tomek
ODPOWIEDZ