Wzmacniacz lampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
Młynek
- 125...249 postów

-
Piotr
- moderator
Zerknij do katalogu. EL34 ma Pa(max)=25W, a sprawność maksymalna w klasie A wynosi 50%. Czyli w praktyce możesz lekko przekroczyć 10W.Młynek pisze:myślę o zrobieniu czegoś mocniejszego![]()
. Co powiecie na SE 1+ 1/2ECC83 i EL34 na kanał? Ile bym z tego wyciągnął?
A czym różni się schemat dla EL84 od tego dla EL34?Młynek pisze:Schematu jeszcze nie mam, ale pełno podobnych w necie.
Wartością kilku rezystorów i napięć zasilających?
-
WitekJ
- 250...374 postów

-
Zigrin
- 500...624 posty

Widzisz to nie jest takie proste jakby się wydawało...ECC88 pracuje w katodynie. Sygnału UZS nie podaje się na siatke lampy tylko do katody. Zastosowanie jednej połówki ECC88 nie da tak dobrego efektu jak użycie katodyny która ma dość duże wzmocnienie i nie obciąża stopnia poprzedzającego(np. CD, karty muzycznej kompa). Jako że następny stopień z EL34 ma dużą impedencje wejścia można śmiało zastosować katodyne. Układ taki ma też bardzo dobrą separacje obwodów wejśćia-wyjścia dzięku siatce drugiej triody podciągniętej do masy co działa jak ekran. Co do BIASU to EL34 raczej zawsze występuje ze stałą polaryzacją ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć automatycznej polaryzacji.
ElGit Let there be rock...
-
Piotr
- moderator
A zwykły stopień WK obciąża w jakikolwiek zauważalny sposób?Zigrin pisze:Zastosowanie jednej połówki ECC88 nie da tak dobrego efektu jak użycie katodyny która [...] nie obciąża stopnia poprzedzającego
Przecież głównym obciążeniem źródła sygnału jest tu potencjometr, niezależnie od konfiguracji pierwszego stopnia.
No, bez przesady. Ile wzmacniaczy na niej zrobiłem, tyle miało polaryzację automatyczną. U innych również często widziałem właśnie to rozwiązanie, szczególnie w SE.Zigrin pisze:EL34 raczej zawsze występuje ze stałą polaryzacją
Ten schemat w ogóle mi się nie podoba. Mam na to inną receptę:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=3882
-
Zigrin
- 500...624 posty

Ja częściej spotykałem układ z polaryzacją stałą. Z tego układy jednyne co mi się podoba to pseudo-quad, którego poznanie zawdzięczam Tobie Piotrze
W scieći jest pełno schematów z EL34 w SE można tez szukać dla lampy 6L6 we wszystkich mutacjach. Zresztą zaprojektownia układu SE to nie jest wielka filozofia i sprowadza się praktycznie do policzenia kilku lementów, lub skorzystania z katalogowych punktów pracy.
ElGit Let there be rock...
-
Młynek
- 125...249 postów

-
Młynek
- 125...249 postów

-
Piotr
- moderator
-
Młynek
- 125...249 postów

-
Janusz
- 625...1249 postów

Brakuje kondensatora między anodą drugiej triody a potencjometrem głośności. W tym układzie regulując głośność, zmieniałbyś punkt pracy trzeciej lampy. Potencjometr siły głosu może mieć jeden odczep podłączony na stałe do masy. Rezystor polaryzujący siatkę trzeciej triody mozna pominąć, jego rolę spełni potencjometr. Wejścia układu można odseparować kondensatorami. Potencjometr przy głośniku 
-
Młynek
- 125...249 postów

-
Piotr
- moderator
Racja, brakuje kondensatora sprzęgającego.
Rezystory szrergowe w siatkach sterujących daje się między rezystorem siatkowym, a siatką, a nie szeregowo z kondensatorem.
Dwusekcyjny przełącznik jest niepotrzebny, wystarczy przełączać sygnał, masa zostaje na stałe.
Zasilanie kolejnych stopni z nasępujących gałęzi filtru CRCRC...
Zerknij jeszcze raz na mój schemat, wszystkie te rzeczy są tam uwzględnione.
A ten potencjometr przy głośniku?
W każdym razie sam schemat bez wartości elementów dość niewiele znaczy.
Rezystory szrergowe w siatkach sterujących daje się między rezystorem siatkowym, a siatką, a nie szeregowo z kondensatorem.
Dwusekcyjny przełącznik jest niepotrzebny, wystarczy przełączać sygnał, masa zostaje na stałe.
Zasilanie kolejnych stopni z nasępujących gałęzi filtru CRCRC...
Zerknij jeszcze raz na mój schemat, wszystkie te rzeczy są tam uwzględnione.
A ten potencjometr przy głośniku?
W każdym razie sam schemat bez wartości elementów dość niewiele znaczy.