Zakładamy stowarzyszenie

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Zakładamy stowarzyszenie

Post autor: Romekd »

Czołem.
szewek pisze: pt, 14 czerwca 2024, 08:11 Hej, przy stowarzyszeniu jego władze odpowiadają za ewentualne zobowiązania finansowe stowarzyszenia również majątkiem osobistym, a władze fundacji tylko majątkiem fundacji.
Pozdrawiam,
Piotr.
I to jest konkretny argument. Jednak już kilkadziesiąt lat prowadzę własną firmę i też w razie jakichś nieprawidłowości odpowiadam za nią całym swoim majątkiem. Jak na razie, odpukać, nie było żadnych nieprawidłowości i może uda się tak dociągnąć do emerytury :wink: Tak więc i w przypadku stowarzyszenia zaryzykuję, choć z wiekiem umysł już nie ten co kilkadziesiąt lat temu, a i skomplikowanie obowiązujących i bez przerwy zmieniającymi się przepisami wymagań ciągle rośnie...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Czołem.
szewek pisze: pt, 14 czerwca 2024, 08:11 Hej, przy stowarzyszeniu jego władze odpowiadają za ewentualne zobowiązania finansowe stowarzyszenia również majątkiem osobistym, a władze fundacji tylko majątkiem fundacji.
Pozdrawiam,
Piotr.
I to jest super argument za tym żeby jednak założyć fundację, tak na wszelki wypadek. Jeśli ktoś będzie chciał wspierać to wesprze bez względu na to czy stowarzyszenie czy fundacja.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Różnorakich for dla majsterkowiczów jest mnóstwo wokoło w naszym kraju.
Nie znam się na tym, ale coś jednak nie wygląda mi aby w PL były stada wolontariuszy, którzy za bardzo wysokie kwoty utrzymują dla ludzi takie miejsca?
Ja bym jednak rozpoczął od analizy skąd nagle rozmawiamy o kwocie 6 kzł/rok.
Jestem przekonany, że w przypadku wielokrotnie niższej kwoty zwyczajnie wolne datki wystarczyłyby na pokrycie kosztów bez biurokratycznej zawieruchy w postaci fundacji, stowarzyszeń itp. itd.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Romekd pisze: pt, 14 czerwca 2024, 07:09 Czołem.
brencik pisze: czw, 13 czerwca 2024, 23:42 Fundacja z definicji nie ma członków. Czy lepiej fundacja czy stowarzyszenie nie wiem, trzeba by temat obgadać z prawnikami. Co chcemy uzyskać i jakim kosztem.
To było pytanie retoryczne. Rozmawiałem z osobami, które założyły małe stowarzyszenia oraz z prawnikiem. Po tych rozmowach doszedłem do wniosku, że jeśli organizacja nie musi przynosić dochodów dla swoich założycieli, z czym wiązałoby się mnóstwo obowiązków (czego chcemy uniknąć, gdyż każdy z nas już ma jakąś pasjonującą i satysfakcjonującą go pracę), to może to być właśnie małe stowarzyszenie pasjonatów elektroniki i lamp elektronowych.

Pozdrawiam
Romek
Do założenia stowarzyszenia nie jest potrzebny majątek. Fundację zakłada fundator (lub fundatorzy), niezbędnym elementem do jej założenia jest majątek, a kto ma najwyższą władzę w fundacji – o tym stanowi jej statut. Jeśli masz przyjaciół – załóż stowarzyszenie. Jeśli masz pieniądze – załóż fundację.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
^ToM^ pisze: pn, 17 czerwca 2024, 11:23
Romekd pisze: pt, 14 czerwca 2024, 07:09 Czołem.
brencik pisze: czw, 13 czerwca 2024, 23:42 Fundacja z definicji nie ma członków. Czy lepiej fundacja czy stowarzyszenie nie wiem, trzeba by temat obgadać z prawnikami. Co chcemy uzyskać i jakim kosztem.
To było pytanie retoryczne. Rozmawiałem z osobami, które założyły małe stowarzyszenia oraz z prawnikiem. Po tych rozmowach doszedłem do wniosku, że jeśli organizacja nie musi przynosić dochodów dla swoich założycieli, z czym wiązałoby się mnóstwo obowiązków (czego chcemy uniknąć, gdyż każdy z nas już ma jakąś pasjonującą i satysfakcjonującą go pracę), to może to być właśnie małe stowarzyszenie pasjonatów elektroniki i lamp elektronowych.
Do założenia stowarzyszenia nie jest potrzebny majątek. Fundację zakłada fundator (lub fundatorzy), niezbędnym elementem do jej założenia jest majątek, a kto ma najwyższą władzę w fundacji – o tym stanowi jej statut. Jeśli masz przyjaciół – załóż stowarzyszenie. Jeśli masz pieniądze – załóż fundację.
Dziękuję za tę opinię. Pomysł z założeniem stowarzyszenia nie był przypadkowym i nie narodził się spontanicznie w mojej głowie, gdyż najpierw zasięgnąłem opinii dwóch prawników, a następnie księgowej (która również założyła stowarzyszenie, a ostatnio nawet klub sportowy...) oraz rozmawiałem z kolegą, który przez kilka lat (a może i znacznie dłużej) prowadził fundację. Jakimś większym majątkiem nie dysponuję, a wiecie jak jest z pieniędzmi - raz są, a raz ich nie ma, gdyż zainwestuje się je np. w prowadzoną firmę (teraz akurat mam "dołek finansowy", czyli po kilkanaście złotych na kontach w bankach, z których najczęściej korzystam... :wink: ). Natomiast cieszę się, gdyż mam kilku dobrych przyjaciół i dlatego zakładam właśnie stowarzyszenie.

Pozdrawiam serdecznie
Romek
wp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: wp »

Zaglądam tutaj średnio raz na miesiąc, więc przegapiłem ten istotny temat. Nie znam się na stowarzyszeniach, ale od końca ubiegłego wieku mam trochę do czynienia z programowaniem, Internetem i usługami hostingowymi.

Pomagam od jakiegoś czasu utrzymywać w stanie działającym inne forum hobbystyczne, działające od ponad 20 lat. Liczba wpisów i plików jest porównywalna z forum-trioda. Tam optymalizacja kosztów polegała na:
a) Rozpoznaniu i analizie zasobów (pliki graficzne, skrypty, rekordy bazy danych) i usunięcie niepotrzebnych;
b) Rozpoznanie zakresu wykorzystywanych usług (miejsce na pliki, bazy danych, domeny, certyfikaty, zabezpieczenia, usługi dodatkowe) i eliminacja niepotrzebnych;
c) Zrezygnowaniu z usług oferowanych przez nazwa.pl i przeniesienie się do innego usługodawcy oferującego takie same lub lepsze parametry przy znacznie mniejszych cenach;
d) Opracowaniu własnego mechanizmu backupu;
e)Zastanowieniu się, dla kogo przeznaczone jest forum i próba eliminacja transferu niezgodnego z tym przeznaczeniem.
Gdybym miał uczestniczyć w jakiejś optymalizacji kosztu usług, poszedłbym także tą drogą.

Idea stowarzyszenia podoba mi się.
Wycofywanie się inicjatora i fundatora forum z tej funkcji jest zrozumiała. Sam mam podobne problemy😉
Wojtek Pysz
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Koledzy i Koleżanki, Stowarzyszenie TRIODA zostało już zarejestrowane w Starostwie Powiatowym w Zawierciu i obecnie załatwiam kolejne formalności związane z nadaniem regonu i otworzeniem konta bankowego. Myślę, że do końca tygodnia będziemy już posiadali konto w banku i będziemy mogli pozyskiwać środki od sympatyków, celem dalszego utrzymywania Forum "Trioda" i ulepszania strony o urządzeniach elektronicznych retro.
Zaświadczenie_1.jpg
zaw_1.jpg

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Raz, dwa, 3 - test tworzenia posta na nowym serwerze ze starą domeną. Załącznik też testuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

To czekam na tego "regana":-)
i ile wysupłać
z emeryckiej sakiewki
na szczytny cel.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Powiadają żem skąpy. A ja na to - nie skąpy, lecz oszczędny. :lol:

Ale jak sprawa warta to nie ma najmniejszego problemu. Liczę że sprawy pójdą pomyślnie (urzędy, banki) i niebawem będę mógł dorzucić nieco hajsiwa.

Nawiasem (nie żebym miał kogoś konkretnego na myśli...) - piekło się rozpęta jak ktoś zapłaci i dostanie bana. Proponowałbym od razu stworzyć jakąś klarowną i jasną procedurę na okoliczność takowej afery. :twisted:
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Trzeba się naprawdę starać, żeby dostać bana. A na serio - wystarczy wprowadzić do regulaminu punkt odpowiadający znaczeniowo "administrator ma zawsze rację", i akceptację regulaminu przed dowolną czynnością.
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

No ale wpomaganie stowarzyszenia darowizną, to nie wykupywanie udziału na forum.
Forum jest i pozostanie darmowe i ogólnodostępne (na określonych w regulaminie warunkach), a wspomaganie stowarzyszenia to dobrowolna opcja dostępna również dla osób, które nie biorą udziału w dyskusjach.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Ja rozumiem, że to nie chodzi o formalne sprawy, tylko o sytuację "ja was sponsoruję, a wy mi tak robicie?" i sianie zamętu.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

O to, to. Właśnie to miałem na myśli Tomku. Na zasadzie:

To JA płacę na ten przybytek a wy mi tak?! Podłość ludzka nie ma granic!
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Dzisiaj zrobiłem sobie wycieczkę samochodową do Katowic, gdzie w Urzędzie Statystycznym przemiłe panie pomogły mi wypełnić wszystkie dokumenty i od ręki załatwić naszemu Stowarzyszeniu TRIODA numer REGON. Następnie udałem się do banku BNP PARIBAS w Zawierciu, w którym równie miłe panie bardzo pomogły mi w formalnościach w załatwieniu konta bankowego dla naszej TRIODY. Mam już numer tego konta, ale pełna jego aktywacja nastąpi w ciągu dwóch, może trzech dni. Na koniec odwiedziłem Urząd Skarbowy, gdzie bardzo kompetentna i równie miła pani wytłumaczyła mi gdzie w dokumentach zgłoszeniowych popełniłem błędy, a których rubryk nie wypełniłem, choć ich wypełnienie jest niezbędnie potrzebne do rejestracji TRIODY w zawierciańskim US. W sumie był to udany dzień. Jutro od ósmej rano kontynuuję dalsze załatwianie kwestii formalnych. Myślę, że pod koniec tego tygodnia wszystkie sprawy "papierkowe" będą już pozytywnie załatwione i będziemy mogli rozpocząć działalność :D

Pozdrawiam
Romek