Zaglądam tutaj średnio raz na miesiąc, więc przegapiłem ten istotny temat. Nie znam się na stowarzyszeniach, ale od końca ubiegłego wieku mam trochę do czynienia z programowaniem, Internetem i usługami hostingowymi.
Pomagam od jakiegoś czasu utrzymywać w stanie działającym inne forum hobbystyczne, działające od ponad 20 lat. Liczba wpisów i plików jest porównywalna z forum-trioda. Tam optymalizacja kosztów polegała na:
a) Rozpoznaniu i analizie zasobów (pliki graficzne, skrypty, rekordy bazy danych) i usunięcie niepotrzebnych;
b) Rozpoznanie zakresu wykorzystywanych usług (miejsce na pliki, bazy danych, domeny, certyfikaty, zabezpieczenia, usługi dodatkowe) i eliminacja niepotrzebnych;
c) Zrezygnowaniu z usług oferowanych przez nazwa.pl i przeniesienie się do innego usługodawcy oferującego takie same lub lepsze parametry przy znacznie mniejszych cenach;
d) Opracowaniu własnego mechanizmu backupu;
e)Zastanowieniu się, dla kogo przeznaczone jest forum i próba eliminacja transferu niezgodnego z tym przeznaczeniem.
Gdybym miał uczestniczyć w jakiejś optymalizacji kosztu usług, poszedłbym także tą drogą.
Idea stowarzyszenia podoba mi się.
Wycofywanie się inicjatora i fundatora forum z tej funkcji jest zrozumiała. Sam mam podobne problemy