To nie fobia. To sposób żeby nie pisać monologów...OTLamp pisze: ↑czw, 28 lipca 2022, 21:00Ale skąd ta dziwna fobia przed pisaniem posta pod postem, jeśli tylko są one merytoryczne?
No i bardzo dobrze. Wtedy ten kto rano przeczytał Twój post loguje się wieczorem i wyświetla mu się nowy post w odpowiednim dziale. A gdybyś dopisywał przez edycję, nic by się nie wyświetlało i mógłby nawet nie zajrzeć.
Edycja postów - czy inni też tak mają?
Moderator: gsmok
-
- 1875...2499 postów
Re: Edycja postów - czy inni też tak mają?
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 500...624 posty
Prowadzisz w swoim wątku coś w rodzaju bloga o tym wzmacniaczu i z zainteresowaniem to śledzę, ale nie rozumiem, w czym przeszkadza Ci pisanie kolejnych postów?slawekmod pisze: ↑czw, 28 lipca 2022, 21:42To nie fobia. To sposób żeby nie pisać monologów...OTLamp pisze: ↑czw, 28 lipca 2022, 21:00Ale skąd ta dziwna fobia przed pisaniem posta pod postem, jeśli tylko są one merytoryczne?
No i bardzo dobrze. Wtedy ten kto rano przeczytał Twój post loguje się wieczorem i wyświetla mu się nowy post w odpowiednim dziale. A gdybyś dopisywał przez edycję, nic by się nie wyświetlało i mógłby nawet nie zajrzeć.
Sławku, w jaki sposób miałbym więc śledzić Twoje poczynania, jeśli edytowałbyś stare posty? Możesz napisać co proponujesz i w czym ergonomicznie to Twoje rozwiązanie byłoby lepsze od tego co jest teraz

α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
-
- 3125...6249 postów
Witam Szanownych Kolegów,
Na wstępie chciałbym poinformować, że za ustawienia związane z funkcjonowaniem Forum odpowiadam osobiście. Dotyczy to także edycji postów. Sprawa edycji postów nie jest prosta. Najważniejszym problemem są ograniczenia czasu edycji, które uniemożliwiłyby napisanie komentarza do wypowiedzi, która będzie miała później zmienioną treść. To się może zdarzyć nie tylko po pół godzinie, ale także np. po jednej minucie. W takiej sytuacji edytowanie wypowiedzi powoduje powstanie niesłychanego bałaganu informacyjnego. Ustawianie czasu edycji ma niestety spore ograniczenia.
W tej sytuacji proponuję dwa rozwiązania:
1. Zastanowienie się co chcemy napisać i skorzystanie z powszechnie dostępnych możliwości sprawdzania literówek oraz opcji [Podgląd],
2. Po stwierdzeniu, że popełniło się błąd wystarczy napisać – „Popełniłem błąd”!!!! Czy przyznanie się do błędu jest naprawdę takie trudne?
Apeluję o spokojne podejście do tematu. Jest naprawdę tyle innych ciekawych spraw do przedyskutowania.
Jeszcze raz pragnę poinformować, że za ustawienia naszego Forum jestem odpowiedzialny osobiście jako gsmok.
Pozdrawiam
gsmok
Na wstępie chciałbym poinformować, że za ustawienia związane z funkcjonowaniem Forum odpowiadam osobiście. Dotyczy to także edycji postów. Sprawa edycji postów nie jest prosta. Najważniejszym problemem są ograniczenia czasu edycji, które uniemożliwiłyby napisanie komentarza do wypowiedzi, która będzie miała później zmienioną treść. To się może zdarzyć nie tylko po pół godzinie, ale także np. po jednej minucie. W takiej sytuacji edytowanie wypowiedzi powoduje powstanie niesłychanego bałaganu informacyjnego. Ustawianie czasu edycji ma niestety spore ograniczenia.
W tej sytuacji proponuję dwa rozwiązania:
1. Zastanowienie się co chcemy napisać i skorzystanie z powszechnie dostępnych możliwości sprawdzania literówek oraz opcji [Podgląd],
2. Po stwierdzeniu, że popełniło się błąd wystarczy napisać – „Popełniłem błąd”!!!! Czy przyznanie się do błędu jest naprawdę takie trudne?
Apeluję o spokojne podejście do tematu. Jest naprawdę tyle innych ciekawych spraw do przedyskutowania.
Jeszcze raz pragnę poinformować, że za ustawienia naszego Forum jestem odpowiedzialny osobiście jako gsmok.
Pozdrawiam
gsmok
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 625...1249 postów
Witam.
Czyli reguły zostały ustanowione i tego musimy się trzymać prowadząc dyskusję na forum i wszelka polemika na ten temat powinna się definitywnie zakończyć.
Pozdrawiam.
Czyli reguły zostały ustanowione i tego musimy się trzymać prowadząc dyskusję na forum i wszelka polemika na ten temat powinna się definitywnie zakończyć.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 3125...6249 postów
Witam,
Oczywiście, że pewne parametry muszą być ustawione. Nie zawsze one wszystkim odpowiadają. Muszę się jednak kierować wolą większości.
Być może w nowej wersji Forum pojawią się nie istniejące obecnie możliwości ustalania spraw edycji postów. To jednak wymaga wielu aktualizacji. Część zrobiłem parę dni temu. Wiele jeszcze przede mną. Niestety od czasu do czasu będę musiał blokować Forum na czas aktualizacji (przykładowo na Forum jest ponad 160 tysięcy załączników).
Tak więc proszę dyskutować, zgłaszać propozycje. Będę wdzięczny jeśli będzie się to odbywać w kulturalnej atmosferze.
Pozdrawiam
gsmok
(Grzegorz Makarewicz)
Oczywiście, że pewne parametry muszą być ustawione. Nie zawsze one wszystkim odpowiadają. Muszę się jednak kierować wolą większości.
Być może w nowej wersji Forum pojawią się nie istniejące obecnie możliwości ustalania spraw edycji postów. To jednak wymaga wielu aktualizacji. Część zrobiłem parę dni temu. Wiele jeszcze przede mną. Niestety od czasu do czasu będę musiał blokować Forum na czas aktualizacji (przykładowo na Forum jest ponad 160 tysięcy załączników).
Tak więc proszę dyskutować, zgłaszać propozycje. Będę wdzięczny jeśli będzie się to odbywać w kulturalnej atmosferze.
Pozdrawiam
gsmok
(Grzegorz Makarewicz)
Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty
Jakiej większości? W dyskusjach dotyczących funkcjonowania forum, bierze udział niewielki ułamek z 7850 zarejestrowanych użytkowników.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
O większości napisałem świadomie na podstawie liczby opinii na temat edycji postów, które do mnie docierają na PW. Mam ich naprawdę sporą kolekcję. Użytkownicy obawiają się tego o czym wspomniałem - bałaganu informacyjnego.
Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
Demokracja to nie jest najlepszy system aby według niego urządzać zasady na forum. Pewna doza dyktatury jest potrzebna dla utrzymania porządku i kultury.
Zasady zostają narzucone i podstawowa wolność to ta związana z odejściem z forum, które mi nie pasuje.
Fałszowanie (edytowanie) swoich wpisów po długim czasie - takie zasady nie mogą podlegać "głosowaniu" i zostać dopuszczone gdy większość je zatwierdzi.
Według mnie nie ma nawet znaczenia czy większość jest za edycją po dłuższym czasie czy nie - to fundamentalna zasada w rozmowie - branie odpowiedzialności za swoje słowa - jak można to przegłosować? Moim zdaniem nie można.
Zasady zostają narzucone i podstawowa wolność to ta związana z odejściem z forum, które mi nie pasuje.
Fałszowanie (edytowanie) swoich wpisów po długim czasie - takie zasady nie mogą podlegać "głosowaniu" i zostać dopuszczone gdy większość je zatwierdzi.
Według mnie nie ma nawet znaczenia czy większość jest za edycją po dłuższym czasie czy nie - to fundamentalna zasada w rozmowie - branie odpowiedzialności za swoje słowa - jak można to przegłosować? Moim zdaniem nie można.
-
- 1875...2499 postów
Z edycja postow jest tak jak z podrozowaniem w czasie: prowadzi tylko do paradoksow i alternatywnych linii czasowych co prowadzi do chaosu. Jestem tego samego zdania co gsmok i wielu przedmowcow: raz napisane powinno zostac. Zawsze mozna napisac nastepny post pod spodem: sam wielokrotnie tak robilem. To nie boli. A jak sie popelni blad: no coz…
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 3125...6249 postów
Ale gdzie i kiedy doszło tu do fałszowania postów? Na razie jaskrawy przykład fałszowania czyichś wypowiedzi daje czołowy hejter w tym temacie, który dotąd nie został ukarany za ostatnie wpisy.Krzysztof_M pisze: ↑czw, 4 sierpnia 2022, 16:39 Fałszowanie (edytowanie) swoich wpisów po długim czasie - takie zasady nie mogą podlegać "głosowaniu" i zostać dopuszczone gdy większość je zatwierdzi.
-
- 3125...6249 postów
A kogo ma Pan na myśli?
Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
OTLampa ma się rozumieć. Sygnaturka którą się posługuje została zmontowana z dwóch zupełnie różnych moich wypowiedzi zawartych na dodatek w innych tematach, i opatrzona jego autorskim komentarzem. Resztę (pisanie moich personaliów z małych liter) powinien Pan samemu zauważyć.
-
- 500...624 posty
O kto u nas jest czołowym hejterem? Jestem na forum od dawna, ale nie zaglądam we wszystkie działy i nie wszystko czytam, nie mam niestety tyle czasu.Tomek Janiszewski pisze: ↑czw, 4 sierpnia 2022, 18:36Ale gdzie i kiedy doszło tu do fałszowania postów? Na razie jaskrawy przykład fałszowania czyichś wypowiedzi daje czołowy hejter w tym temacie, który dotąd nie został ukarany za ostatnie wpisy.Krzysztof_M pisze: ↑czw, 4 sierpnia 2022, 16:39 Fałszowanie (edytowanie) swoich wpisów po długim czasie - takie zasady nie mogą podlegać "głosowaniu" i zostać dopuszczone gdy większość je zatwierdzi.
Jestem świadom, że nie wszystkich znam tutaj, ale że mamy na pokładzie hejtera?
-
- 3125...6249 postów
Proponuję zakopać topory wojenne i cieszyć się ciepłem lamp elektronowych.
A tak na poważnie, to chyba przez wiele lat istnienia Forum nie było "kar" dla jego Użytkowników.
Być może to błąd i jakaś okresowa blokada dostępu do Forum ostudziłaby nastroje. Czas wziąć to pod rozwagę.
A tak na poważnie, to chyba przez wiele lat istnienia Forum nie było "kar" dla jego Użytkowników.
Być może to błąd i jakaś okresowa blokada dostępu do Forum ostudziłaby nastroje. Czas wziąć to pod rozwagę.
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Nie ściemniaj, kto jest na bieżąco w temacie, ten doskonale wie jak było. I również doskonale wie, kto obsesyjnie po kilkadziesiąt razy edytował swoje posty, tu i na elektrodzie, zmieniając niejednokrotnie całkowicie ich treść. A teraz kwiczy, bo tej możliwości lansu i manipulacji został pozbawiony, więc nagania swoich klakierów i werbuje kolejnych.Tomek Janiszewski pisze: ↑czw, 4 sierpnia 2022, 18:48 Sygnaturka którą się posługuje została zmontowana z dwóch zupełnie różnych moich wypowiedzi zawartych na dodatek w innych tematach, i opatrzona jego autorskim komentarzem. Resztę (pisanie moich personaliów z małych liter) powinien Pan samemu zauważyć.