.zagore1 pisze:Między elektrolity wstawiłem na próbę rezystor 2,2k 1W i podłączyłem do 80V transformatora. Bez obciążenia na wyjściu mam 114V
Zawsze tyle będziesz miał bez obciążenia, bez względu na to jaki rezystor wstawisz między elektrolity.
Nie mam w tej chwili pod ręką niebieskiej książki telefonicznej a na r-type brak czerwonych lamp serii D...21, ale jak Ci się bardzo śpieszy - załóż że prąd ten jest taki sam jak w Szarotce, tj na poziomie 12-15mA. Już rezystor 2,2k jaki wstawiłeś zredukuje napięcie anodowe o ok. 30V, a tu dochodzi jeszcze spadek napięcia na rezystancjach uzwojeń transformatora. Jest zatem poważna szansa że od razu trafisz blisko wymaganych 90V. Nie widzę więc niebezpieczeństwa natychmiastowego zniszzenia lamp, o ile tylko coś Ci się nie pokopsa na żarzeniu: tamtą sekcję zasilacza trzeba zrobić solidnie aby na katody nie poszło np. 10V w razie przypadkowego zwarcia.Nie potrafię policzyć ( a nigdzie tego nie znalazłem) jaki jest pobór prądu w bateryjnym pionierku na "anodowym",